Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Reizen 11 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

Grijp je kans: 60.000 jongeren mogen in 2022 gratis door de EU met trein

Ben je geboren tussen 2001 en 2003? Dan heb je geluk. Voor het Europese Jaar voor de Jeugd in 2022 krijgen 60.000 jongeren de kans om dertig dagen lang gratis met de trein door de EU te reizen. Ze kunnen zich daarvoor per direct aanmelden bij de Europese Commissie.

De actie is een onderdeel van het DiscoverEU-programma en is open voor alle EU-burgers.

Jongeren gratis door EU treinen

Jongeren geboren tussen 1 januari 2001 en 31 december 2003 krijgen met het programma de mogelijkheid om een gratis treinpas te winnen waarmee ze maximaal dertig dagen door heel Europa kunnen reizen. Zo kunnen de uitverkoren deelnemers „hun horizon verbreden en andere Europeanen ontmoeten”, aldus de commissie.

Om kans te maken moeten jongeren zich aanmelden op de website van DiscoverEU, waar de inschrijvingen dinsdag 12 oktober om 12.00 uur (CEST) openen. Vervolgens moeten ze in een quiz een aantal vragen over de Europese Unie beantwoorden. Aanmelden kan als individueel of als groep van maximaal vier personen.

‘Belangrijke vaardigheden’

Jongeren die uitgekozen worden, kunnen vervolgens tussen maart 2022 en februari 2023 gebruik maken van een gratis treinpas. DiscoverEU wil graag dat jongeren de voordelen van de Europese Unie kunnen ervaren door vrij over het continent te reizen, de diversiteit van Europa te ontdekken en met verschillende culturen en talen in aanraking te komen. „DiscoverEU helpt jou, als een jong persoon, om belangrijke vaardigheden te ontwikkelen die van waarde zijn in de toekomst, zoals onafhankelijkheid, zelfvertrouwen en een open houding naar andere culturen”, aldus de organisatie.

In 2018 werd er eenzelfde actie door de commissie georganiseerd, en toen kregen 70.000 jongeren de treinpas. Vanwege corona lag de actie even stil, maar vanaf volgend jaar kunnen jongeren dus weer op pad om hun buurlanden te verkennen.

Reisaanbieders informeren onvoldoende over risico’s: let op de kleine lettertjes

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.