Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Hulpdiensten zoeken strand af naar vermiste lichamen bootdrama Terschelling: ‘Redden niet meer reëel’

Het bootongeluk dat vandaag plaatsvond op de Waddenzee bij Terschelling kostte twee mensen het leven. Vier slachtoffers werden uit het water gehaald. De grote vraag tot nu toe is: waar zijn de nog vermiste 12-jarige jongen en een andere volwassen man? Inmiddels blijkt uit de persconferentie dat er met alle mogelijke inzet op het strand wordt gezocht. „Of er inderdaad lichamen aanspoelen”, aldus de burgemeester van het eiland.

Eerder vandaag werd al bekend dat de aanvaring tussen snelboot Tiger en watertaxi Stormloper vanochtend om 07.12 uur  gebeurde in het Schuitengat op de Waddenzee. De Stormloper had acht passagiers aan boord, de Tiger – inclusief bemanning – 27. De aanvaring vond ongeveer vier kilometer ten zuidwesten van West-Terschelling plaats.

Twee doden en meerdere slachtoffers bij bootongeluk Terschelling

Naast de twee overleden slachtoffers, raakte van de geredde opvarenden één persoon zwaargewond. Een woordvoerder van de gemeente Terschelling bevestigde vrijdagmiddag berichtgeving hierover door de Leeuwarder Courant. Inmiddels is bekend dat drie passagiers lichtgewond raakten.

Wie de slachtoffers zijn en hoe oud ze zijn, is nog niet duidelijk. Ze waren volgens burgemeester Caroline van de Pol met de watertaxi waarschijnlijk op weg naar hun werk op het eiland. Nabestaanden van de overledenen en de vermisten zijn inmiddels op de hoogte gebracht. Na een aantal uren schaalden de reddingswerkers het zoeken op zee af. „Dat is het meest verschrikkelijke moment voor hulpdiensten dat er is”, sprak de burgemeester in de persconferentie. „Je realiseert je dat redden niet meer reëel is.”

Zoeken naar lichamen bootongeluk op strand

Ook vertelde de burgemeester dat hulpdiensten met „alle mogelijke inzet” het strand doorzoeken. „Getijden en de stroming veranderen. Daarom zoeken hulpdiensten momenteel op het strand of er inderdaad lichamen aanspoelen”, aldus de burgemeester. Van de Pol kan nog niets zeggen over de toedracht. „We gaan er niet naar gissen”. Ze verwacht niet dat het onderzoek binnen een paar dagen is afgerond. Of de boot te hard voer en of de opvarenden een zwemvest droegen, is allemaal nog niet bekend. De burgemeester noemt het een vreselijke dag voor de slachtoffers, nabestaanden en ook voor Terschellingers.

Aanvaring tussen snelboot en watertaxi

Bij de aanvaring deze ochtend werd opgeschaald naar GRIP 3 in verband met opvang en nazorg. Het KNRM haalde vier mensen direct uit het water. Net als een ander persoon. Dit was het eerste slachtoffer dat hulpdiensten moesten reanimeren. Daarna volgde nog een reanimatie bij een ander slachtoffer, dat eerst nog vermist was. In beide gevallen was de reanimatie tevergeefs.

De Stormloper, een watertaxi van zo’n dertien meter lang, is gezonken en vastgemaakt aan een boei in het Schuitengat. Met man en macht zochten hulpdiensten naar de nog vermiste personen. Verder vaarde de KNRM met verschillende reddingboten naast elkaar op een lijn, om zo het wateroppervlak grondig te  doorzoeken. Het zoekgebied werd mede bepaald door drijvende spullen in het water. Het zoekgebied werd door de stroming steeds groter.

Veerboot Tiger is drie kwartier na de aanvaring verder gevaren naar Harlingen. De opvarenden werden daar opgevangen. Op de veerboot zijn geen gewonden gevallen.

Hugo de Jonge geeft in Op1 toe dat 100.000 huizen per jaar toch wel veel is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.