Nina den Bouw en Fleur Broeders
Nina den Bouw en Fleur Broeders Films & series 5 apr 2022
Leestijd: 7 minuten

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore: de magie is weer terug

Al een tijdje heeft de Potter-franchise zijn eigen merk: The Wizarding World. Nu is er weer een productie toegevoegd aan de (nog steeds) groeiende filmreeksen: Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Metro kon er niet omheen en was aanwezig bij de persvoorstelling van het derde deel van de Fantastic Beasts films.

Verslaggeefsters Fleur Broeders en Nina den Bouw bespreken de film na (en genoten…).

Het verhaal van de nieuwe Fantastic Beasts-film begint bij het feit dat Dumbledore weet dat Grindelwald de macht over de Wizarding World wil overnemen. Hij schakelt de hulp in van magiezoöloog Newt Scamander. Samen met een team van heksen en tovenaars (én de dreuzel Jacob Kowalski) gaat hij een gevaarlijke missie aan. Ze komen tegenover Grindelwalds groeiende leger van volgers te staan en Dumbledore kan niet langer aan de zijlijn blijven staan.

Fantastic Beasts 3: goed, of niet?

Wat vonden de Metro-journalisten nou eigenlijk van de film? Hij was best goed! In meer woorden:

Nina: Het was natuurlijk nog de vraag of hij beter zou zijn dan de tweede film, vooral met de switch van Johnny Depp naar Mads Mikkelsen als Gellert Grindelwald. Maar de film is zeker beter dan de vorige film The Crimes of Grindelwald.

Fleur: Daar ben ik het mee eens. Ik was echt bang dat de films steeds minder zouden worden. J.K. Rowling is natuurlijk een boekenschrijfster, maar dat betekent niet dat ze ook filmscenario’s kan schrijven. De tweede film vond ik daarom ook niet zo goed, maar gelukkig hebben de makers zichzelf herpakt. Het gaat weer bergopwaarts!

Nina: Het begin is ook erg sterk. Je ziet gelijk de band tussen Albus en Gellert.

Fleur: Ik vond het ook een hele sterke zet. Van twijfel wordt ineens veel duidelijkheid gemaakt en dat was echt de beste keuze.

Filmposter van Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore. Credits: Warner-Bros. Credit Courtesy of Warner-Bros Pictures

Het verhaal van The Secrets of Dumbledore

De filmreeks is gebaseerd op het grote gevecht tussen Grindelwald en Dumbledore. Hier wordt, in vijf films, naartoe gewerkt. Een thema dat in deze film voorkomt is oorlog, maar ook politiek en liefde.

Fleur: Het is een politiek geladen film, wat het een stuk volwassener maakt. We kennen natuurlijk The Order of the Phoenix waar politiek ook een belangrijke rol speelt, maar dat is niet zoals dit. De urgentie van het plot is groter en er worden belangrijke stappen gezet in het verhaal.

Nina: De propaganda in deze film is ook erg bizar. Je ziet het ongelofelijk veel terugkomen en de inspiratie lijkt gebaseerd op de Tweede Wereldoorlog.

Fleur: Een deel speelt zich ook af in Duitsland, misschien een bewuste keuze?

Nina: Geen idee, maar het past wel bij de film. Je ziet echt die inspiratie terugkomen: toespraken, propaganda en andere dingen die je zag in de eind jaren ’30, begin jaren ’40.

Fleur: Aan het einde van de film wordt er ook iets heel moois gezegd: historische dagen lijken zo gewoon als je ze zelf leeft. Dat komt best hard binnen na een tijd van corona en in het begin van een oorlog.

In The Secrets of Dumbledore is er ook tijd voor liefde (soms met spanning). Dit zorgt toch voor een fijne balans tussen de politiek beladen kant van de film en de wat zachtere kant.

Geen Johnny Depp meer als Grindelwald

Eind 2020 werd bekend gemaakt dat Johnny Depp niet meer terug zou komen voor zijn rol in Fantastic Beasts. Mads Mikkelsen, bekend van Hannibal en Jagten, mag nu het stokje overnemen.

Nina: Ik was wel benieuwd hoe hij zou zijn, want ik had heel graag Johnny Depp in deze film gezien. Zeker omdat Gellert nu een grotere rol heeft. Niks te klagen over Mikkelsen trouwens, maar het is toch zuur.

Fleur: Dat komt vooral ook omdat Depp zich het personage al eigen heeft gemaakt in de andere twee films. Mikkelsen heeft wel een superchemie met Jude Law (Dumbledore). Misschien meer dan met Depp, zou ik zeggen.

Nina: Het is nu ook anders. Grindelwald is in de vorige films manipulatief en hij speelt heel erg op de gevoelens van mensen in. In deze film is hij heel kort door de bocht, cru en wreed. Het voelt niet als dezelfde persoon, waardoor de switch naar Mikkelsen beter voelt.

fantastic beasts, the crimes of grindelwald, harry potter, jk rowling, homoseksualiteit, kritiek, china
Mads Mikkelsen als Gellert Grindelwald. Credits: Warner-Bros. Credit Courtesy of Warner-Bros Pictures

Fleur: En wat een villain. Als wij bijvoorbeeld denken aan Voldemort dan denken we aan een witte, slangachtige man met zijn staf die schreeuwt: Avada Kadavra! Zijn daden zijn vooral gebaseerd op magie en angst. Grindelwald niet, ik zou hem boven Voldemort plaatsen als bedreiging.

Nina: Grindelwald weet hoe hij mensen moet bespelen. Hij zoekt mensen op om met ze te binden, waardoor zij achter hem staan. Dat maakt hem nog gevaarlijker.

De fabeldieren

Bij de film Fantastic Beasts vragen we ons natuurlijk ook af wat de favoriete fabeldieren zijn.

Nina: 100 procent Pickett, de Bowtruckle. Samen met de Niffler maken ze echt een leuk duo. De baby Manticores vond ik ook echt hilarisch! Deze nieuwe beestjes zorgen voor een leuk moment in de film.

Fleur: De Qilin is een nieuwe favoriet voor mij. Dat is echt een leuke: een combinatie van een draak, een lammetje en een paard. Een groot deel van het plot is gebaseerd op dit beestje en je wordt er helemaal verliefd op.

Nina: Van de grote Manticore kreeg ik wel de kriebels. De kleine waren leuk, maar de grote was best eng. Nog niet gezien in een Fantastic Beasts-film. Bang maken was waarschijnlijk wel het doel, dus dat hebben ze goed gedaan!

Personages in de film

Ook de personages hebben wij natuurlijk besproken:

Fleur: Eddie Redmayne heeft het weer super gedaan als Newt Scamander. Hij heeft van die ongemakkelijke trekjes als hij onder de mensen is, maar bij de dieren zit hij helemaal op zijn gemak.

Nina: Niemand anders kan Newt spelen. Hij doet het zo leuk. Newt Scamander is by far mijn favoriete personage naast Kowalski.

Eddie Redmayne als Newt Scamander met Pickett op zijn schouder. Credits: Warner Bros. Credit Courtesy of Warner-Bros Pictures

Fleur: Kowalski was trouwens ook erg goed in deze film. Hij is tot nu toe alleen de ‘beste vriend met goede oneliners’ geweest. Dit keer was er wel een verschilletje, want we gaan met hem de diepte in. Hij heeft zijn eigen verhaal te vertellen en Dan Fogler heeft een andere kant van zijn acteerwerk kunnen laten zien.

Nina: Ik vind Kowalski nu mooier dan dat hij was. Ook aan het begin van de film zijn de schappen van de bakkerij leeg door zijn verloren liefde Queenie Goldstein. In de film groeit hij als persoon en uiteindelijk is er weer een reden om te bakken.

Fleur: Desiderius is ook erg goed gecast met Richard Coyle in die rol. Je voelt dat er onuitgesproken zaken zijn tussen de Dumbledore-broers. Het sluit perfect aan bij hoe we hem kennen van de boeken en films.

Nina: In de trailers hebben we ook kunnen zien dat Tina niet heel fysiek aanwezig is in de film. Ze wordt gelukkig niet vergeten.

Fleur: Daar was ik wel blij mee, want ze is een van de hoofdpersonages. Je ziet bijvoorbeeld haar foto in de koffer van Newt. Ze is gelukkig tóch te zien in de film.

Nina en Fleur zijn het er wel over eens dat de pruik die Credence Barebone (Ezra Miller) draagt, beter kon. Het was iets te duidelijk dat hij een pruik droeg.

Is het een must-see?

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is zeker een goede film en een grote verbetering in vergelijking met zijn voorganger. Op sommige vlakken kan het iets sterker, maar dat neemt niet weg wat de makers hebben neergezet: een visueel sterke film, met krachtige dialogen en een paar leuke knipogen naar de Potter-reeks. Of je hem nu in de bios of thuis op de bank wilt kijken, zeker doen!

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore is vanaf morgen (woensdag) in de bioscoop te zien.

Metro heeft ook de rubriek filmrecensie van de week. Die lees je elke woensdag rond 18.00 uur. Op donderdag verschijnen nieuwe titels altijd in de Nederlandse bioscopen (een enkele keer, zoals Fantastic Beasts, op woensdag). We kiezen er wekelijks eentje uit, morgen is dat Waar is Anne Frank. 

Beoordeling uit 5: 3,5 

Nieuwe films in de bios deze week met Ambulance, de krankzinnigste ontsnapping ooit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.