Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

De Jonge: ‘Deze week gestopt met gebruik van privémail voor werk’

Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) is deze week gestopt zijn privémail te gebruiken voor werk als bewindsman, zegt hij desgevraagd tegen de pers. Hij is ermee gestopt „omdat ik er nog eens op gewezen ben dat het wordt ontraden”.

De Jonge gebruikte naar eigen zeggen zijn privémail omdat het beveiligde systeem van het departement nogal „gebruiksonvriendelijk” werkt. Soms was zijn wachtwoord verlopen en kon hij niet in zijn mail bij een stuk dat hij nog moest lezen. „Dan denk ik, ik moet vanavond dat stuk nog even lezen, ik kan niet in mijn mail, stuur het maar even naar mijn iCloud.”

De Jonge deze week pas gestopt met gebruik privémail

Hij zegt gedurende de coronacrisis niet gedacht te hebben dat het onverstandig was om zijn privémail te gebruiken. „Ik dacht vooral: er is een hele hoop werk te doen en hoe kan ik dat het meest praktisch en snel even tot stand brengen. En dat was niet verstandig.” De ministeries van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid gaan nu onderzoeken hoe vaak het is gebeurd en om wat voor stukken het gaat, zegt De Jonge.

Hij geeft toe dat hij zijn privémail niet had moeten gebruiken. Dit wordt „om veiligheidsredenen ernstig ontraden”, zegt hij. De bewindsman wacht deze week een zwaar debat met een kritische Kamer over zijn rol in de zogenoemde ‘mondkapjesdeal’ met oud-CDA’er Sywert van Lienden. De oppositiepartijen zijn bang dat niet goed te achterhalen valt of de coronacrisis goed is aangepakt. Daarmee doelen ze op de informatie over de omstreden mondkapjesdeal met Sywert van Lienden.

Vragen van oppositie

De mondkapjesdeal met Sywert van Lienden vond in 2020 plaats. Toen gebruikte, bevestigde het ministerie van Volksgezondheid aan de Volkskrant, De Jonge ook al zijn privémail voor werkzaken. En pas nu is hij daar dus mee gestopt, na flinke ophef in de Kamer.

Het nieuws over het gebruik van een privémailadres kwam vrij nadat de Volkskrant een WOB-verzoek had aangevraagd. Op basis van deze stukken schreef de krant dat zorgminister De Jonge er ‘bij een hoge ambtenaar op heeft aangedrongen contact op te nemen met Van Lienden om hem mondkapjes te laten leveren’.

Donderdag staat er dus een debat op de planning, waar De Jonge zelf bij zal zijn. Het debat gaat over hem, dus het is nogal ongebruikelijk dat hij aanwezig is. Volgens meerdere Kamerleden is dat „heel verstandig”. BBB-politica Caroline van der Plas vindt het meer dan terecht dat De Jonge zelf verantwoording in de Kamer aflegt, en hij niet minister Helder „voor de bus gooit”.

Roddelvlogger Yvonne Coldeweijer moet voor de rechter verschijnen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
De Jonge: ‘Deze week gestopt met gebruik van privémail voor werk’
Sluiten