Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Films & series 25 dec 2021
Leestijd: 4 minuten

Hierom kijken we élk jaar Home Alone (en ook vandaag weer)

Home Alone hoort inmiddels net zozeer bij de kersttraditie als de ezel en de os. Maar waarom kijken we die film telkens opnieuw? „Hij gaat nooit vervelen, ook al wordt ‘ie wel wat trager”, aldus filmkenner Robbert Blokland. Ook vandaag is de klassieker op de Nederlandse buis, op NET 5.

In december 1990 draaide Home Alone wereldwijd in de bioscopen en bracht de film bijna een half miljard dollar op. In de 29 jaar nadien is Home Alone uitgegroeid tot een ongekende kerstklassieker en zelfs de hoofdrolspeler, de getroebleerde acteur Macauley Culkin, erkende de status van de speelfilm die hem zo beroemd maakte toen hij vorig jaar in een reclamespot van Google verscheen waarin Home Alone gepersifleerd werd. „Het is natuurlijk niet de enige kerstklassieker, laten we eerlijk zijn. Maar deze heeft wel een bepaalde x-factor”, stelt Robbert Blokland.

‘Home Alone bevat alles wat een goede film moet hebben’

Volgens Blokland, journalist en de schrijver van het boek Alles Is Film, bevat Home Alone alles wat een goede film behoort te hebben. „Home Alone heeft de ultieme combinatie van een briljant scenario van John Hughes, die toen op het toppunt van zijn kunnen was, Chris Columbus was een jonge regisseur die heel goed wist hoe je comedy in beeld moest brengen en je had een aantal steengoede acteurs. Over Macauley Culkin kun je heel laagdunkend doen, maar hij deed het heel goed. En dan Joe Pesci die zich ervoor leende, wat natuurlijk een Oscar-winnaar is. De muziek van John Williams was cruciaal, want zonder die muziek was het een saaie k*film geweest. Het klopte.”

Genoemde Culkin meldde dit jaar overigens dat hij vindt dat Donald Trump uit de allereerste Home Alone moet worden geknipt.

Hart en ziel

Hoe komt het dat films als Home Alone, Die Hard en The Sound Of Music ieder jaar voorbijkomen en hoge kijkcijfers behalen? „De gemeenschappelijke factor is dat een film een hart en een ziel moet hebben”, stelt Blokland. Hij noemt de Chevy Chase-film National Lampoon’s Christmas Vacation uit 1989 ter vergelijking. „National Lampoon is volgens mij gemaakt om geld te verdienen. Het is wel op een hele goeie manier gedaan, als je van dat genre houdt. Home Alone is ook gemaakt om geld te verdienen, maar het is wel gemaakt door mensen die liefde voor de personages hebben.” Overigens was John Hughes van beide films de schrijver en producent, maar Blokland denkt dat de films rondom Kevin McAllister langer leuk blijven dan die met Clark Griswold als hoofdpersonage. „National Lampoon kun je een hoop van zeggen, maar het heeft geen hart en ziel.”

‘Home Alone is supergrappig’

Negen jaar nadat Home Alone in de bios draaide, op Tweede Kerstdag 1999, werd Yasmine Visser geboren. Ondanks haar jonge leeftijd schat ze dat ze Home Alone al zeker 25 keer gezien heeft. „Het is gewoon echt een supergrappige film”, zegt ze. „Als je ‘m ziet staan in de programmering ga je toch even kijken en dan blijf je hangen.” Voor haar is die film onlosmakelijk met kerst verbonden, zoals bij veel anderen. „De meeste mensen die het kijken, hebben net aan het kerstdiner gezeten en willen het afsluiten met een leuke film. In de film draait het om kerst, ze gaan op vakantie met z’n allen, waar ze waarschijnlijk hard voor gewerkt hebben, dus aan het einde van het jaar willen ze lekker uitpakken. Dan weet Kevin in zijn eentje er toch een leuke kerst van te maken. Het heeft een gezellige sfeer. Ik denk dat mensen daar toch naar op zoek zijn; niet teveel gedoe en een niet al te moeilijke film.”

Magie eerste twee niet te herhalen

Uiteindelijk zijn er vijf Home Alone-films gemaakt, hoewel Macauley Culkin niet in de laatste drie delen zat. „Die voelen niet als Home Alone meer”, roept Visser. „Het zijn toch een beetje een rip-offs.” Blokland snapt wel waarom de magie van de eerste twee films niet te herhalen is. „Die derde was gewoon heel plat, zonder enige hart en ziel. Er zaten ook al geen goede acteurs in, dus dan blijft er weinig van over. Dan zie je hoe het kan ontsporen.” Desondanks kondigde Disney twee jaar geleden een reboot aan. „Het kan werken als je de juiste mensen erachter zet, maar waarom zou het moeten?”, vroeg Blokland zich toen af. „Die x-factor is moeilijk opnieuw te garanderen.”

Hier zie je het uiteindelijke resultaat:

 

Top 5 tijdloze kerstfilms

1. It’s A Wonderful Life (1946)
2. Home Alone (1990)
3. Die Hard (1988)
4. The Nightmare Before Christmas (1993)
5. Love Actually (2003)

Home Alone is vanavond om 18.20 uur op NET 5 te zien.

Dit zijn de 17 nieuwe kerstfilms op Netflix van 2021

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.