Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Films & series 11 okt 2020 / 14:49 uur

Jim Bakkum in Casanova’s: ‘Elke minuut naar m’n eigen kop kijken, blijft wennen’

Casanova’s draait nu in de bios, een romcom over daten. ‘Date-kluns’ Jim Bakkum – nou ja, zijn personage dan – zit er zo’n beetje élke minuut in.

Je zou als 2CFilm maar net nú een grote Nederlandse film uitbrengen, terwijl de zaalcapaciteiten op die van enkele grote bioscopen na zijn teruggebracht tot max dertig. Daarom een corona-hartje onder de riem voor Casanova’s deze dagen, met een drieluik aan interviews met acteurs: Gaby Blaaser, Tygo Gernandt en vandaag als slot: Jim Bakkum.

Een romcom ter vermaak, dat is Casanova’s zeker. Maar regisseur en scenarioschrijver Jamel Aattache (Zwaar Verliefd! en Whitestar, de film van Britt Dekker) heeft nog een doel: laten zien dat er weinig of niets mis is met versiercursussen en datingcoaches. „Daar is een verkeerd beeld van”, zegt Aattache, die jarenlang meekeek bij een vriend, een datingcoach voor mannen. „Vrouwen van nu zijn sterk en onafhankelijk. Als man moet je stevig in je schoenen staan.”

Van losers tot ware casanova’s

Dat uitgangspunt nam hij mee voor Casanova’s, met Tygo Gernandt als de succesvolle en wat mysterieuze coach Don Marco die de bestseller Wat Vrouwen Willen heeft afgeleverd. Voor de presentatie van zijn tweede boek mogen vier mannen een workshop van drie dagen volgen om van incompetente mannen (‘losers’) te transformeren tot een ware casanova.

Eén van hen is Bas (Jim Bakkum), die hem als undercover-journalist moet ontmaskeren. Tegelijkertijd is hij zelf zo’n genoemde loser, met dikke krullen en een brilletje. Zijn drie date-kompanen zij een nerderige boekhouder (Leo Alkemade), een totaal gestoorde rocker (Rienus Krul) en een excentrieke Antilliaan (Sergio IJssel). En dan is er nog Roos (Lieke van Lexmond), de assistente en af-en-toe-liefje van Don Marco. Heeft zij die boeken misschien geschreven? Oh ja, ze blijkt ook het basisschoolmeisje waarop Bas hopeloos verliefd was. En die hem ongewild keihard afwees voor een partijtje schuifelen op het schoolfeest, omdat de stoerste bink haar opeiste. Want zo gaat dat natuurlijk in een romantische komedie.

Een foto van Jim Bakkum in Casanova's

Met Jim Bakkum keurig op afstand zitten

Jim Bakkum oogt op de Casanova’s-persdag in Hotel Arena in Amsterdam totaal relaxt. En dat terwijl hij – na de gedwongen coronastilte – een loeidrukke zomer heeft gedraaid. Er werden drie films met een grote rol voor de Noord-Hollander opgenomen: Just Say Yes (komt in januari uit), Zwaar Verliefd! 2 (komend voorjaar) en Casanova’s dus.

„We zitten op de goede afstand toch?”, vraagt hij netjes, voor Jim over de enorme rol in Casanova’s praat. „Het blijft wennen om elke minuut van de film naar m’n eigen kop te kijken. Lastig is het nou ook weer niet hoor, maar ik blijf altijd kritisch. Ik zie altijd honderd dingen. Wat Casanova’s moeilijk maakte, was de ontwikkeling die Bas naar een persoon vol vertrouwen doormaakt. Dat moest heel subtiel gaan. Staat me goed hè trouwens, dat dikke haar en lullige vest, haha. Maar je neemt zo’n film natuurlijk niet chronologisch op, dus ik was benieuwd hoe het uiteindelijk over zou komen. Toen ik Casanova’s terug zag, was ik gelukkig blij. Bij elke scene moest ik me realiseren of mijn schouders daar nog moesten hangen, of dat ik al veel rechter op zou staan. Zijn stem wordt naarmate de film vordert steeds wat hoger. Hij heeft aan het einde een nieuwe energie. Als kijker merkte ik dat Roos echt iets met hem doet. Ja, dan is het toch leuk om te zien.”

De openingsscène van de kleine Bas en Roos op een schoolfeest is best schrijnend, vindt Jim ook. „Zoiets kan veel met een kind doen, klote lijkt me dat. Mijn personage heeft dat in elk geval zijn hele leven meegenomen en is richting het einde van de film nog steeds bang om afgewezen te worden. Kinderen hebben nog geen idee wat dat met iemand doet. Ik kan alleen maar hopen dat mijn kinderen het niet hoeven meemaken.”

Jim Bakkum hoefde geen casanova te zijn

Jim zelf heeft het dating-gebeuren grotendeels overgeslagen. „Volgens mij heb ik zelfs nog nooit gedatet.” Zijn vrouw Bettina Holwerda ontmoette hij al tijdens de musical Grease in 2006, in 2011 is het stel – dat drie kinderen heeft – getrouwd. „Daarvoor had ik ook al een vrij lange relatie met Gaby Blaaser, collega in Casanova’s natuurlijk. Ik ken het daten dus niet echt.”

Hij kent de gedachte van regisseur Jamel en hoe die kijkt naar datingcoaches. Jim: „Als ik zie dat Jamel er iets aan heeft gehad, dan denk ik ‘ja, dan is het goed’. Bas krijgt ook meer zelfvertrouwen door de cursus, maar hij verovert Roos omdat hij gewoon Bas is. Dat vind ik wel een mooie boodschap. Dat een datingcursus je zelfvertrouwen geeft, maar dat het niet de bedoeling is je zelf ook verandert. Je moet een betere versie van jezelf worden, in plaats van een ander persoon. Als mensen er iets aan hebben, dan vind ik het helemaal prima. Ik zie het mezelf niet snel doen, want ik ben heel erg van het natuurlijke.”

Een foto van Jim Bakkum met Melissa Drost met wie hij in Casanova's datet
Jim Bakkum datet in Casanova’s met Melissa Drost. Foto: 2CFilm

‘Life-coach lijkt me wel wat’

Andere coaches heeft Jim ook niet, al zou hij het best willen. „Een life-coach lijkt me wel wat. Mijn leven is zo druk en ik heb zoveel verantwoordelijkheden, dat het me prettig lijkt als iemand af en toe iets tegen me zegt. Het is nogal wat, een drukke baan en drie levens waar je verantwoordelijk voor bent. Ik heb daar niet voor geleerd, ik heb er nooit een homeboek voor gelezen. Ik zou daarom wel iemand willen hebben die me wat handvatten geeft waarmee ik weer verder kan. Ik zeg niet op alles ‘ja’, maar ik heb wel de valkuil dat ik heel veel dingen leuk vind. Mijn gezin heeft overigens altijd prioriteit. Sinds augustus hebben we een oppas, dat geeft een beetje lucht. Waar ik een life-coach moet zoeken, dat weet ik eerlijk gezegd niet. En nee, doe maar geen oproep, haha.”

Zieke jongen geholpen

Hoe druk ook, Jim Bakkum vond het heerlijk om weer te kunnen filmen toen de coronaregels versoepeld werden. „Tijdens corona heb ik niet stilgezeten, want ik heb me helemaal ingezet voor een ziek jongetje. Deze baby heeft de spierziekte SMA en voor een medicijn was heel veel geld nodig. We zijn volledig voor hem op de bres gesprongen, want dat medicijn wordt in Nederland niet vergoed. Dat ik na die tijd weer kon gaan draaien, voelde zó lekker. Dat is doen waar ik gelukkig van word. Met drie films in één zomer, heb ik niet mogen klagen.”

De acteur en zanger hoopt dat Casanova’s geen gevalletje generaliseren wordt en dat elke man wel even een Don Marco kan zijn. „Juist niet. Je moet zien dat je op allerlei manieren vrouwen om je vinger kunt winden. Casanova’s laat ook zien dat je als een meer bescheiden persoon bent zoals Bas, je ook de liefde van je leven kunt vinden. Ook al ben je niet Mister Openingszin. Mannen moeten in de eerste plaats naar deze film om gewoon lekker even te kunnen lachen trouwens. Je ziet heerlijk herkenbare ongemakkelijke situaties.”

Ongemakkelijk is het ook tussen Jim en zijn filmvader John Buijsman, die boven hem woont. Jim heeft genóten om met de Rotterdammer samen te werken. „Oh, wat is hij goed, relaxt, jong van geest en supergezellig. Hij is gewoon nog oprecht dankbaar en blij dat hij dingen mag doen. Ik overweeg om voortaan in al mijn contracten op te nemen dat ik verplicht met John Buijsman wil samenwerken, haha.”

Lees hier: Gaby Blaaser

Lees hier: Tygo Gernandt

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jim Bakkum in Casanova’s: ‘Elke minuut naar m’n eigen kop kijken, blijft wennen’
Sluiten