Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 11 okt 2020 / 15:24 uur

Coronabesmettingen lopen iéts terug, wel snel naar 200.000

De afgelopen 24 uur zijn 6378 nieuwe coronabesmettingen gemeld en dat zijn er (eindelijk) iéts minder dan de dag ervoor. 200.000 besmettingen in ons land sinds de uitbraak is in de loop van de volgende week een feit.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bracht gisteren een recordaantal van 6500 meldingen van positieve coronatests naar buiten.

Amsterdam telde het afgelopen etmaal 413 positieve tests, minder dan de 632 van de dag ervoor. In Rotterdam kwamen er tussen zaterdagochtend en zondagochtend 379 besmettingen bij, in Den Haag 272 en in de gemeente Utrecht 236. Den Haag is nu de derde gemeente met meer dan 10.000 positief geteste inwoners sinds februari. In de regio Midden- en West-Brabant kwamen 476 besmettingen aan het licht, in Hollands Midden 455 en in Brabant-Zuidoost 316.

39.000 coronabesmettingen in één week

In de afgelopen zeven dagen zijn bijna 39.000 nieuwe besmettingen gemeld. In veel landen in Europa waren de cijfers slecht en werden er records gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 17. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen vrijdagochtend en gistermorgen waren 24 sterfgevallen gemeld.

Sinds het begin van de uitbraak zijn bijna 175.000 mensen in Nederland positief getest. Als het huidige tempo aanhoudt, wordt in de loop van volgende week de 200.000e besmetting vastgesteld. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk aanzienlijk hoger. In de eerste fase van de uitbraak werd lang niet iedereen getest, en de laatste weken is het moeilijk voor mensen met corona-achtige klachten om een afspraak te maken.

Binnen een maand 100.000 coronabesmettingen erbij

Het duurde net geen zeven maanden voordat in Nederland de 100.000e coronabesmetting werd vastgesteld. Het duurt minder dan een maand om dat aantal te verdubbelen. Uiteraard wordt er momenteel vele malen meer getest dan in de eerste coronafase. Als het huidige aantal positieve tests per dag aanhoudt, is in de loop van volgende week de 200.000e positieve test in Nederland een feit. De teller staat nu op 168.280 bevestigde gevallen.

De eerste positieve test in Nederland was op 27 februari. Het coronavirus werd toen vastgesteld bij een man uit Loon op Zand. In de weken erna verspreidde het virus zich snel, onder meer dankzij skivakanties, carnaval en kerkdiensten. Eind maart en begin april piekte de eerste golf. Half april telde Nederland iets meer dan 30.000 bevestigde gevallen. Het werkelijke aantal zal aanzienlijk hoger hebben gelegen, omdat lang niet iedereen werd getest.

Een foto van een coronatest in Den Bosch
Een coronatest in Den Bosch. Foto: ANP / Rob Engelaar

Daling in mei, juni, juli

Vanaf half april daalde het dagelijkse aantal besmettingen. Mei, juni en juli waren rustige maanden. Eind juli begon het aantal besmettingen echter weer iets op te lopen, met een piekje op 10 augustus. Die dag werden 787 positieve tests geregistreerd. Daarna zakte het aantal meldingen terug. Enkele weken lang waren er ongeveer 400 tot 500 nieuwe coronagevallen per dag.

De tweede golf begon in september echt. Op 1 september waren er 467 positieve tests, op 2 september werd het virus ineens aangetroffen bij 724 mensen. Een week later, op 9 september, waren er voor het eerst meer dan duizend positieve tests op een dag. Op 15 september werd een nieuw dagrecord gevestigd met 1377 bevestigde besmettingen. Het hoogtepunt van de eerste golf was daarmee doorbroken. Dag na dag werd dat record aangescherpt. Op 21 september kwamen er voor het eerst meer dan 2000 gevallen bij en de grens van 3000 werd op 29 september geslecht. In september werd ook de app CoronaMelder, die gister landelijk werd uitgerold, regionaal getest.

Vijf dagen later kwam het aantal meldingen boven de 4000 uit. Drie dagen daarna, afgelopen woensdag, waren het er 4993 en de dag daarna kwamen 5829 positieve tests binnen. Gisteren werd het dagrecord nog een keer aangescherpt met 6500 positieve tests in een etmaal. Ter vergelijking: in de maanden juni en juli bij elkaar werd het coronavirus aangetroffen bij in totaal 8041 mensen.

Nul coronabesmettingen op Schiermonnikoog

Tijdens de tweede golf werd ook de 100.000e besmetting vastgesteld. Het is niet na te gaan wie die patiënt is, maar de melding werd geregistreerd op 23 september, de 210e dag van de uitbraak in Nederland. Vandaag is dag 228.

Het coronavirus is inmiddels vastgesteld in 354 van de 355 gemeenten. Alleen Schiermonnikoog is nog altijd coronavrij. Er zijn 31 gemeenten met meer dan duizend besmettingen. Op 1 september, aan de voet van de tweede golf, waren dat er zes. Amsterdam voert de lijst aan met inmiddels 17.419 besmette inwoners, gevolgd door Rotterdam (13.223) en Den Haag (9735). Meer dan 13.000 patiënten zijn in een ziekenhuis opgenomen en bijna 6600 mensen zijn aan het virus overleden.

Lees ook: ‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Coronabesmettingen lopen iéts terug, wel snel naar 200.000
Sluiten