Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Films & series 10 okt 2020 / 12:00 uur

Tygo Gernandt in film Casanova’s: ‘Versieren is leuker dan de buit binnen hebben’

Casanova’s draait nu in de bios, een romcom over daten. ‘Datingcoach’ Tygo Gernandt houdt er wel van, dat versieren. „De zoektocht is het spannendst.”

Je zou als 2CFilm maar net nú een grote Nederlandse film uitbrengen, terwijl de zaalcapaciteiten op die van enkele grote bioscopen na zijn teruggebracht tot max dertig. Daarom een corona-hartje onder de riem voor Casanova’s deze dagen, met een drieluik aan interviews met acteurs: Gaby Blaaser, Jim Bakkum en, vandaag, Tygo Gernandt.

Een romcom ter vermaak, dat is Casanova’s zeker. Maar regisseur en scenarioschrijver Jamel Aattache (Zwaar Verliefd! en Whitestar, de film van Britt Dekker) heeft nog een doel: laten zien dat er weinig of niets mis is met versiercursussen en datingcoaches. „Daar is een verkeerd beeld van”, zegt Aattache, die jarenlang meekeek bij een vriend, een datingcoach voor mannen. „Vrouwen van nu zijn sterk en onafhankelijk. Als man moet je stevig in je schoenen staan.”

Van losers tot ware casanova’s

Dat uitgangspunt nam hij mee voor Casanova’s, met Tygo Gernandt als de succesvolle en wat mysterieuze coach Don Marco die de bestseller Wat Vrouwen Willen heeft afgeleverd. Voor de presentatie van zijn tweede boek mogen vier mannen een workshop van drie dagen volgen om van incompetente mannen (‘losers’) te transformeren tot een ware casanova.

Een foto van Jim Bakkum in Casanova's tegenover Tygo Gernandt
Jim Bakkum als Bas tegenover Tygo ‘Don Marco’ Gernandt. Foto: 2CFilm

Eén van hen is Bas (Jim Bakkum), die hem als undercover-journalist moet ontmaskeren. Tegelijkertijd is hij zelf zo’n genoemde loser, met dikke krullen en een brilletje. Zijn drie date-kompanen zij een nerderige boekhouder (Leo Alkemade), een totaal gestoorde rocker (Rienus Krul) en een excentrieke Antilliaan (Sergio IJssel). En dan is er nog Roos (Lieke van Lexmond), de assistente en af-en-toe-liefje van Don Marco. Heeft zij die boeken misschien geschreven? Oh ja, ze blijkt ook het basisschoolmeisje waarop Bas hopeloos verliefd was. En die hem ongewild keihard afwees voor een partijtje schuifelen op het schoolfeest, omdat de stoerste bink haar opeiste. Want zo gaat dat natuurlijk in een romantische komedie.

Bijna een hand, ‘oh shit’

In Hotel Arena in Amsterdam steekt Tygo Gernandt (46) uit gewoonte zijn hand uit en maakt er in een split second nog een elleboog van. „Oh shit, sorry man. Als je een contactberoep hebt, dan vergeet je het toch eerder.”

Wat een staat van dienst heeft die Tygo Gernandt opgebouwd. De man met de eeuwige jeugdige ‘kop’ draait al mee sinds halverwege de jaren negentig, toen hij zijn eerste indrukwekkende hoofdrol in Naar de Klote! pakte, de eerste Nederlandse film over de housescene en bijbehorend xtc-gebruik. Inmiddels is hij regelmatig in het buitenland te vinden, zoals de afgelopen jaren voor The Last Kingdom van Netflix. Maar voor een onvervalste Nederlandse romcom draait hij zijn hand niet om. Zeker niet als hij een datingcoach ‘met een randje’ mag neerzetten.

Tygo Gernandt de Mol?

Op dit moment is hij natuurlijk ook nog eens een van de fanatiekste spelers in het jubileumseizoen van Wie Is De Mol? Of een mol die zich nogal fanatiek presenteert natuurlijk… Tygo lacht: „Daar mag ik het niet over hebben, maar wat is het weer leuk.” Op straat merkt hij er alles van: „Het is wel extreem deze keer. Maar ja, er kijken een paar miljoen mensen naar. Absurd. Nou, één ding dan over De Mol: het wordt nog veel leuker…”

Maar er is meer leuks. Tygo: „Jahaaa, Casanova’s! Ik vond het heel leuk dat ik gevraagd werd door Jamel, de regisseur. Het is weer iets anders, dat vind ik het mooie aan mijn vak. Ik ben er ooit mee begonnen, omdat ik heel graag in de huid van een ander kruip en ik allemaal verschillende rollen wilde spelen. Ik heb de mazzel dat het al heel veel huiden zijn geweest. Dat komt misschien omdat ik heel erg mijn lichaam, mijn bewegen en mijn taal laat meedoen in karakters en die kun je dan laten veranderen.”

Tygo Gernandt in leeg Amsterdam

Zo deed Tygo in de zwaarste coronatijd mee aan Covid Criminals Amsterdam (op YouTube te zien), totaal coronaproof opgenomen in een totaal verlaten hoofdstad. Hij was de wat geflipte en langharige YouTuber Mickey Mike, die op zoek ging naar een illegale kapper. „Die lege stad was een soort utopie. Op De Dam, daar waar het altijd zo druk is, helemaal leeg. Niet normaal. Een jaar daarvoor moest diezelfde Dam leeg worden gemaakt voor de set van Baantjer. Je wilt niet weten hoeveel werk dat was… Nu was er niet eens een duif.”

Wat dacht hij eigenlijk toen Jamel hem vroeg als datingcoach? „Dat ik het meteen wilde doen. Jamel had al een beeld van mij en dacht: Ik moet Tygo gewoon hebben, die kan dat wel en die is misschien wel zo. Ik vond zijn script meteen heel leuk. Ik wist dat Jim en Lieke het zouden doen, dat speelde mee. Daar kies ik namelijk ook op. Ik kende ze wel, maar had nog nooit met ze samengewerkt. Jim ken ik zelfs al vanaf zijn zestiende. Niet dat ik zelf aan Idols meedeed hoor, haha.”

Datingcoach uit het verdomhoekje

Al is het uit het verdomhoekje halen van het fenomeen datingcoach een van de doelen van Casanova’s, bij Tygo’s personage Don Marco moet de kijker daar wel even doorheen. Hij wekt nou niet meteen sympathie op, eerder de gedachte dat een onbetrouwbaar type de workshopdeelnemers aan versiertrucs gaat helpen. „Natuurlijk krijg je als kijker sympathie voor Jim en Lieke, dat is de bedoeling. Bij Don Marco moet je eerst denken: ‘Dat is een malafide gast’. Het is in Nederland ook zeker niet altijd goed gegaan hè? Er ontstonden plekken met coaches waar vrouwen onheus bejegend werden. En waar mannen werd geleerd hoe zij haast denigrerend tegen vrouwen moesten doen. Ik heb Don Marco in overleg met Jamel zelfs een stukje erger gemaakt dan hij in het script was. Maar wat ook duidelijk is: Don Marco is uiteindelijk een lieve man die het oprecht meent. Net als Roos, de rol van Lieke. Die vindt het oprecht leuk als mannen kunnen versieren en de energie tussen mensen laten vloeien.”

Tygo noemt Casanova’s ‘een lekker avondje wegkijken’. „De verhouding rom en com is heel goed. En verder ja, Leo, Rienus en Sergio, dat is natuurlijk één groot feest.”

Een foto van Tygo Gernandt op een roltrap in Casanova's
Don Marco in actie tijdens de versierlessen in Casanova’s. Foto: 2CFilm

‘Voor een coach hoef je niet in de war te zijn’

Zelf staat hij open voor coaches. „Ik praat wel af en toe met iemand. Volgens mij doen heel veel mensen dat. Ik wil Amerika niet groter maken dan het is, maar daar is het een normale gang van zaken. Een personal trainer en iemand om mee te praten hoort er daar bij en ik sta er voor open. Een beetje tegen iemand ventileren zonder dat je per se wat terugkrijgt, ik denk dat dat voor iedereen goed is. Daar hoef je niet voor in de war te zijn. Een coach is er juist ook om dat te voorkomen, het is preventief.”

Don Marco is het type dat op straat moeiteloos op iedereen af stapt om er een oneliner uit te slingeren. Typisch Tygo, zou je zeggen. „Ja, dat is wel zo. Voor deze rol hoefde ik niet héél ver van mezelf vandaan te gaan. Don Marco moest ook een beetje los zijn en zo kon ik op wat bewegingen en puntige taal na, het karakter een groot stuk Tygo meegeven. Dat mocht.”

Liefdesleven Tygo Gernandt staat stil

Versieren? Kom maar op, zegt de acteur meteen. „Ik houd wel van versieren, ja. Niet alleen versieren hoor, gewoon echt connectie maken met mensen hoort daarbij. Ik vind versieren vaak leuker dan de buit binnen hebben, als ik dat mag zeggen, haha. De zoektocht is het spannendst. Iemand wat langer houden dat heb ik mijn hele leven al niet zo goed gedaan. Mijn liefdesleven staat nu ook een beetje stil. Ik moet eigenlijk weer eens de stad in, al is het er door corona wat rustig. Maar ja, mijn eerste en allergrootste liefde is geen vrouw. Dat is acteren. Ik kan in het spelen echt verdwijnen.”

Hoe krijgt Casanova’s ook vrijgezelle mannen naar de bios? Tygo: „Die moeten gewoon gaan kijken. Naar romcoms gaan veel vrouwen en sommigen nemen hun man of vriend mee. Maar eigenlijk vind ik dat er voor Casanova’s men nights moeten worden geregeld. Die mannen moeten in de bios les krijgen! De vrouwen worden toch wel versierd.” Dan weer serieuzer: „Ik zou echt tegen mannen willen zeggen dat ze moeten komen kijken. Je ziet dingen in de film die echt werken. Natuurlijk is het gedramatiseerd, maar ik denk dat iedereen geliefd kan zijn en liefde van een ander kan krijgen. Het maakt niet uit hoe je eruitziet.”

Lees hier: Gaby Blaaser.

Lees hier: Jim Bakkum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tygo Gernandt in film Casanova’s: ‘Versieren is leuker dan de buit binnen hebben’
Sluiten