Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 11 okt 2020 / 14:07 uur

App CoronaMelder 2,2 miljoen keer gedownload, Klaver wil coronaminister

De app CoronaMelder is zaterdag circa 700.000 keer gedownload. Daarmee komt het totale aantal downloads op 2,2 miljoen. Ondertussen wil Jesse Klaver een minister ‘voor testbeleid’.

Het aantal CoronaMelder-apps dat is gedownload, wordt gemeld door het ministerie van Volksgezondheid van Hugo de Jonge. De app werkt sinds gisteren in het hele land, daarvoor alleen in een beperkt aantal testregio’s.

CoronaMelder moet druk GGD verlichten

CoronaMelder waarschuwt gebruikers als zij dicht in de buurt zijn geweest bij een andere gebruiker die positief is getest op het coronavirus. Zij krijgen dan het advies thuis te blijven en hun sociale contacten te beperken. De app moet op die manier helpen de druk op het bron- en contactonderzoek van de GGD’s te verlichten.

Een foto van minister Hugo de Jonge bij de presentatie van de app CoronaMelder
Minister Hugo de Jonge zaterdag bij de landelijke uitrol van de app CoronaMelder. Foto: ANP / Koen van Weel

Het aantal van 2,2 miljoen downloads komt neer op 12 procent van alle Nederlanders, en 18 procent van alle geschikte smartphones. Zorgminister Hugo de Jonge sprak gisteren de hoop uit dat zoveel mogelijk mensen de app gaan gebruiken. „Bestrijden van het virus is te belangrijk om dit maar niet te doen”, zei hij.

Wil jij CoronaMelder downloaden? De app vind je hier.

‘Na CoronaMelder ook een coronaminister’

Er moet naast genoemde Hugo de Jonge een extra coronaminister komen die zich helemaal richt op het op orde krijgen van het testbeleid. Daarvoor pleitte GroenLinks-leider Jesse Klaver vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

Volgens Klaver, die deze dagen met meerder plannen strooit als ‘10.000 euro voor 18-jarigen’ en ‘een klimaatneutrale samenleving door een klimaatfonds van 60 miljard euro’, speelt het kabinet met zijn aanpak van dag tot dag „paniekvoetbal”. In plaats daarvan is een langetermijnstrategie nodig, waarin een goed testbeleid centraal staat. „We weten dat het virus nog minimaal een jaar onder ons zal zijn”, zegt hij.

Een foto van Jesse Klaver bij de presentatie van het verkiezingsprogramma van GroenLinks
Politiek leider Jesse Klaver zaterdag tijdens de campagneaftrap en de presentatie van het verkiezingsprogramma van GroenLinks. Foto: ANP / Remko de Waal

Maar juist het testbeleid heeft „hopeloos gefaald”, vindt Klaver. Hij noemt het heel knap dat de testcapaciteit wordt opgeschaald naar 50.000 tests per dag. „Maar het is niet genoeg. Er zijn uiteindelijk honderdduizenden tests nodig. Het kabinet lijkt niet bij machte om dat voor elkaar te krijgen.”

Coronaminister moet blijven na de verkiezingen

De aanstelling van een extra minister die boven de partijen staat, zou volgens Klaver helpen. Hij noemt voormalig DSM-baas Feike Sijbesma als goede kandidaat. De extra bewindspersoon zou ook na de verkiezingen en de formatie in het kabinet moeten blijven.

Sijbesma hielp het kabinet eerder als gezant om meer testcapaciteit in te kopen. Maar als minister zou hij meer „de vrije hand” moeten krijgen om ook de GGD’s aan te sturen bij de uitvoering van het testbeleid. „Een crisis moet je centraal managen”, aldus Klaver.

Lees ook: ‘Het ziet er niet goed uit, strenge coronamaatregelen onvermijdelijk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
App CoronaMelder 2,2 miljoen keer gedownload, Klaver wil coronaminister
Sluiten