Redactie Metro
Redactie Metro Entertainment 11 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Joost Klein is na incident gediskwalificeerd van finale Songfestival, AVROTROS is ‘geschokt’

Sinds gisteren is er een hoop heisa rond de Nederlandse inzending van het Eurovisie Songfestival, Joost Klein. Na een aanklacht tegen de Europapa-artiest wegens vermeende bedreiging, is nu de kogel door de kerk. Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival.

De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat heeft de EBU bekendgemaakt. AVROTROS noemt de diskwalificatie van Joost Klein voor de finale van het Songfestival „disproportioneel” en „is geschokt”.

„We betreuren het enorm en komen er later inhoudelijk op terug”, aldus de omroep.

Aanklacht ingediend tegen Joost Klein

De reden voor de diskwalificatie is het onderzoek dat de politie heeft gedaan naar een incident met een vrouwelijke medewerker van het songfestival, zegt EBU. De vrouw heeft een aanklacht ingediend. „Het zou nu niet gepast zijn om Joost mee te laten doen”, aldus EBU.

Het incident zou zich donderdagavond hebben voorgedaan in de Malmö Arena. De indiener van de klacht is een medewerker van het Eurovisie Songfestival. Op X laat Songfestival-commentator Cornald Maas weten boos te zijn. In een bericht schrijft hij dat het incident „nauwelijks iets voorstelt”.

De politie heeft Klein, de indiener van de klacht en een aantal getuigen gehoord. Het onderzoek is vandaag doorverwezen naar het Openbaar Ministerie. Dat gaat zich nu buigen over de zaak. Volgens een woordvoerder van de politie kan dit onderzoek „weken gaan duren”.

Video van optreden halve finale getoond

De EBU, die het songfestival organiseert, liet weten onderzoek te doen naar het „incident”. Klein was gisteren afwezig bij de generale repetitie voor de finale, en mocht ‘s avonds niet meedoen aan de vakjuryshow, waar een deel van de jurypunten werden uitgedeeld. In plaats daarvan werd een video van zijn optreden van de halve finale van donderdag getoond.

NPO-baas in Malmö voor Songfestival

NPO-baas Frederieke Leeflang is in Malmö. Haar bezoek was al gepland voordat de affaire rond Klein zich aandiende. Zij heeft deze ochtend spoedoverleg met EBU en AVROTROS gehad. Er werd niet gezegd wat exact de inzet van het gesprek was. Ook veel andere songfestivaldelegaties wilden vanochtend niet reageren op het nieuws rondom Joost Klein.

Joost Klein naar finale, dit waren 5 opvallende momenten tijdens het Eurovisie Songfestival

Joost Klein eerste Fries in 34 jaar op het Songfestival, raad wie de vorige was of waren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties