Madelon de Goffau
Madelon de Goffau Entertainment 6 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Freek Vonk peutert eigenhandig larven uit been, nadat die daar twee maanden in leefden

Levende larven in je been is al iets om van te gruwelen. Ze er met je eigen, blote handen uit moeten halen zorgt bij veel mensen helemaal voor een omgekeerde maag. Maar Freek Vonk moest er noodgedwongen aan geloven. En hij zou Freek Vonk niet zijn als hij die uitdaging uit de weg ging.

De bioloog nam de larven als inwendig souvenirtje mee uit Costa Rica, begin april. Hij liet ze lekker zitten, deelde regelmatig updates op social media en gaf de drie parasieten zelfs een naam: Kwik, Kwek en Kwak. Maar aan de hechte vriendschap kwam een einde: twee van de drie lieten het leven. „Nadat ze een dikke twee maanden in mijn been geleefd hebben, hebben ze het nét niet gered. Jullie kunnen je voorstellen dat dit nogal een teleurstelling was”, deelt Vonk op zijn Instagram-account.

„In verband met een bacteriële superinfectie is het geen goed idee om met twee dode volgroeide larven in je been te blijven rondlopen.” En dat betekent dat ze er zo snel mogelijk uit moesten. Klein probleempje: er was geen ziekenhuis in de buurt die de klus kon klaren. En dus zat er voor Vonk niets anders op dan zelf met een pincet aan de slag te gaan.

Freek Vonk haalt eigenhandig larven uit been

De beelden die hij op zijn Instagram deelt, roepen bij zijn volgers zowel braakneigingen als respect op, wanneer zichtbaar wordt hoe twee grote larven mét stekeltjes uit het been van Vonk worden gepeuterd. „Ik vind dit gek genoeg een heerlijk bevredigend filmpje”, reageert iemand. „Misselijkmakend en fascinerend tegelijk om te bekijken”, zegt een ander.

De littekens die de beestjes zullen achterlaten, zijn slechts enkele van de vele die Vonk opliep tijdens zijn avonturen in de wildernis. Zo werd hij in 2017 terug al eens aangevallen door een haai, door een tapijtpython, werd hij in zijn hand gestoken door een tijgermeerval en in zijn gezicht gebeten door een roodbruine kielrugslang.

Vonk zelf vindt het vooral ‘spijtig’ dat larven Kwek en Kwik het niet gered hebben. Hij had „ze graag op een ‘natuurlijke manier’ geboren zien worden.” De derde larf (Kwak) is gelukkig nog steeds ALIVE & KICKING!! 😍🐛 Ik heb nu alle hoop op hem/haar gevestigd!!”

‘Belastingontwijker’ Max Verstappen krijgt ervan langs in Jinek: ‘Kijkt neer op gewone mensen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.