Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 6 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

‘Belastingontwijker’ Max Verstappen krijgt ervan langs in Jinek: ‘Kijkt neer op gewone mensen’

Max Verstappen heeft er gisteravond flink van langs gekregen in talkshow Jinek. Schrijver en opiniemaker Rutger Bregman zat in de talkshow om tekst en uitleg te geven over zijn LinkedIn-post waarin hij opriep te stoppen met juichen voor de Formule 1-coureur. In Jinek ging hij vol in de aanval en zei hij dat Max Verstappen ‘neerkijkt op de gewone mensen’.

Op LinkedIn schreef Rutger Bregman vorige week dat hij niet begreep hoe de coureur zichzelf in de spiegel kan aankijken. Hij vertelde dat Max Verstappen op de dag nadat hij 18 jaar oud was geworden, naar belastingparadijs Monaco verhuisde. Daardoor draagt hij al jaren geen belasting af in Nederland.

‘Stoppen met juichen voor dit soort lui’

„Van de 64 miljoen euro die Verstappen dit jaar verdient, draagt hij 0 euro bij aan onderwijs en zorg, politie en brandweer. Helemaal niks”, schreef de opiniemaker, die vaker met zijn kritische blik in talkshows verschijnt. „Hoe presteert zo iemand het om met een Nederlandse vlag in zijn handen feest te vieren?”, vroeg Rutger Bregman zich hardop af.

Hij maakte een vergelijking: „Stel je voor dat een graaiende bankier met een Nederlandse vlag op de Zuidas zou rondrennen. Het land zou te klein zijn. Wat mij betreft stoppen we ook met het juichen voor dit soort lui. Mensen als Verstappen werken namelijk niet voor hun land. Ze werken alleen maar voor zichzelf.”

Rutger Bregman bij Jinek: ‘Ze kijken neer op gewone mensen’

Bij Jinek gaf Rutger Bregman gisteravond tekst en uitleg over zijn veelbesproken post op LinkedIn. Maar zijn woorden inslikken? Dat deed hij allerminst. Integendeel, hij ging dieper in op de vermeende ‘gigantische belastingontwijking’ van Max Verstappen. Al begon hij wel met zeggen dat het een ‘geweldig sportman’ is, maar daar bleven de positieve woorden dan ook bij.

Rutger Bregman begon met een stukje geschiedenis van Verstappen. Hij vertelde dat hij in een ziekenhuis is geboren en dat hij in België en Nederland naar school is gegaan. Daarna wees hij erop dat artsen en leraren betaald moeten worden. Maar daar draagt Max Verstappen volgens Bregman niks aan bij, want „een dag nadat hij 18 jaar werd vertrok hij naar Monaco, een berucht belastingparadijs.”

Hij noemde dat een plek waar „de rich and famous zitten.” „Die kijken daar neer op de gewone mensen. Op de kleuterjuffen, op de leraren op de middelbare scholen, die wel gewoon netjes hun belasting betalen en aan de regels voldoen.”

‘Belastingontwijking Max Verstappen loopt in de honderden miljoenen euro’s’

De Volkskrant berekende eerder al dat de belastingontwijking van Max Verstappen erg groot is. Als de coureur de komende jaren niet verhuist, dan heeft hij in totaal zo’n 200 miljoen euro belastingvoordeel uit zijn verblijf in Monaco gehaald. Overigens is hij lang niet de enige die belasting ontwijkt via een verblijf in de dwergstaat. „De halve Formule 1 zit er”, werd bij Jinek uitgelegd. Bovendien is het legaal om op deze wijze belasting te ontwijken.

„Waarom neem je het hem dan toch kwalijk?”, vroeg Eva Jinek aan haar kritische tafelgast. Die wees op een onderscheid tussen wat legaal is en wat immoreel is. „Er zijn dingen technisch gezien legaal, maar ze zijn immoreel. Daar mag je wel wat van vinden. Zeker omdat het hier gaat om iemand die zegt dat hij zich zo Nederlands voelt.”

Max Verstappen reageert in Jinek op kritiek van Rutger Bregman

Het management van Max Verstappen reageerde op de kritiek door te zeggen dat de coureur wel degelijk belasting betaalt over de sportprestaties die hij in Nederland levert. „Zoals het inkomen dat hij verdient tijdens de Dutch Grand Prix in Zandvoort.” Verder zei het management dat Max Verstappen geen activiteiten in Nederland heeft. „Waarom zouden we dan belasting over buitenlands inkomen moeten betalen?”

Rutger Bregman vond die reactie ‘een mooie’. „Dat is kletskoek. Dat is hoogstens vennootschapsbelasting, maar dat is triviaal vergelijken met die enorme pot die binnenkomt. Hij zit natuurlijk met een reden in Monaco.”

Tafelgast maakt excuses naar publiek na ‘onhandige’ uitspraak in eerste aflevering Marcel & Gijs: ‘Dit kan niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.