Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Entertainment 2 feb 2017
Leestijd: 2 minuten

Freek Vonk gebeten door haai

Bioloog Freek Vonk is tijdens opnames op de Bahama’s gebeten door een haai. Via zijn Facebookpagina laat hij weten dat er niks vitaals is geraakt.

Vonk was naar eigen zeggen op zoek naar Caribische rifhaaien bij het eilandje Bimini. Het ging om vriendelijke haaien die ongevaarlijk zijn voor mensen, zo zegt hij: „Toch ging het mis. Een van de haaien heeft een vergissing gemaakt en nam een grote hap uit mijn rechter bovenarm. Ik wist direct: dit is foute boel.”

Traumahelikopter

De bioloog werd met spoed teruggevaren naar het vasteland. Met een traumahelikopter werd Vonk vervolgens overgevlogen naar het Jackson Memorial Hospital in Miami: „Na een 3 uur durende operatie, waarbij ik volledig onder narcose ben gebracht, en meer dan 100 hechtingen, kan ik nu weer mijn duim omhoog doen.”

In zijn bericht stelt Vonk dat ‘een ongelukkige samenloop van omstandigheden’ heeft geleid tot de beet: „Ik heb gewoon ontzettend pech gehad." Volgens Vonk neemt zijn werk nu eenmaal risico’s met zich mee.

Lieve mensen, tijdens het filmen voor één van mijn nieuwe programma's op de Bahamas heb ik flink pech gehad. Ik ben…

Gepostet von Prof. dr. Freek Vonk am Donnerstag, 2. Februar 2017

In een reactie laat Save Our Sharks, een organisatie die zich inzet voor betere bescherming van haaien in het Caribisch gebied, weten geschrokken te zijn door het incident. Guido Leurs, haaienonderzoeker en betrokken bij de organisatie, heeft ervaring met duiken met haaien in de Bahama’s: „Situaties met Caribische rifhaaien kunnen snel gevaarlijk worden als de haaien geconditioneerd worden door bijvoeren en lokken vanuit een boot. Dit wordt door veel toeristische bedrijven op die plek gedaan, waardoor de haaien het geluid van een boot koppelen aan het krijgen van voer”, legt hij uit.

Hij vervolgt: „Ik ben zelf op de plek geweest en heb een onderzoeksduik moeten afbreken, de haaien kwamen al op het geluid van onze boot af. Toen ik mijn duikvin in het water deed werd er meteen in gebeten en dus hebben we van de duik afgezien. Bij de Caribische rifhaaien wordt dit misschien versterkt doordat ze in grote aantallen daar rondom één bepaalde rots voorkomen en dus ook onderlinge competitie hebben om het voer. De haaien moeten dus alle prikkels die wijzen naar een potentiële voedselbron zo snel mogelijk onderzoeken, want anders gaat er een andere haai mee vandoor. Als je dit weet van deze haaien en deze locatie, is het een situatie die erg gevaarlijk kan zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Freek Vonk gebeten door haai
Sluiten