Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Entertainment 30 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Tientallen klachten over grensoverschrijdend gedrag binnen mediawereld: ‘Slapen slecht’

Sinds het verhaal over het grensoverschrijdende gedrag van Matthijs van Nieuwkerk bij De Wereld Draait Door naar buiten kwam, stappen steeds meer mensen naar voren met hun eigen ervaringen. MORES, het meldpunt voor seksueel wangedrag in de entertainmentsector, heeft van zaterdag tot gisteren vijftig nieuwe meldingen gehad over misstanden in de mediawereld. Dat heeft voorzitter Janke Dekker aan persbureau ANP laten weten.

In heel 2021 kreeg MORES in totaal een vergelijkbaar aantal meldingen. Dit jaar zijn dat er dus in totaal al een stuk meer, zo’n 308. Het gaat om meldingen bij zowel tv- als radioprogramma’s en betreft zowel de publieke omroep als commerciële zenders, beklemtoont Dekker.

DWDD-verhaal ‘belangrijke trigger’

De NPO heeft sinds het uitkomen van het DWDD-verhaal een groot onderzoek ingesteld naar de angstcultuur in de mediawereld. Dat lijkt voor veel mensen een belangrijke trigger te zijn, stelt Dekker. „Mensen hebben nu het gevoel dat er echt iets met hun verhalen gedaan kan worden”, zegt ze.

Overigens deelt MORES de meldingen niet automatisch met de commissie die de NPO heeft gevraagd voor het onderzoek. „We vertellen de melders wat de mogelijke scenario’s zijn en een van die opties is het doorspelen van hun verhaal aan de commissie. Maar we geven mensen ruim de tijd daarover na te denken. Het is altijd hun eigen keuze wat er met hun melding gebeurt.”

Grensoverschrijdend gedrag binnen de mediawereld

Opvallend veel meldingen die afgelopen week zijn ontvangen, zijn „heel concreet, laat de voorzitter van MORES weten. „Mensen die aankloppen, kunnen hun verhalen onderbouwen met feiten: artsen hebben een burn-out geconstateerd of hartkloppingen. Het gaat om mensen die door ervaringen binnen de mediawereld nog steeds slecht slapen of bepaalde herinneringen herbeleven.”

Dekker hoort van bedrijfsartsen uit het veld dat de affaire rond De Wereld Draait Door (DWDD) niet alleen binnen de mediasector een grote stroom aan verhalen over angstcultuur op de werkvloer heeft losgemaakt. Zij stelt dat het belangrijk is dat melders nu de „rust en ruimte krijgen” om hun verhalen te doen: „De aandacht voor De Wereld Draait Door en wat daar is gebeurd, heeft bij veel mensen veel losgemaakt.”

‘De vloek van Drake’ bij Beau, dringende oproep aan Memphis Depay

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.