Julia Osendarp
Julia Osendarp Entertainment 11 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Songfestival-kijkers kunnen ‘ongezouten mening’ van Jan Smit niet waarderen

Mocht je het gemist hebben, gisteravond vond de halve finale van het Eurovisie Songfestival plaats in het Italiaanse Turijn. Onze S10 behaalde een finaleplaats en het Nederlandse kijkerspubliek kon hun geluk niet op. Maar zij raakten ook over een ander onderwerp niet uitgepraat, namelijk het commentaar van Jan Smit.

Zangeres S10 mocht gisteren haar De Diepte laten horen aan het internationale Songfestival-publiek. Met succes, want haar gelaagde liedje zorgde ervoor dat zij bij de beste tien eindigde. Wat nog een best spannende uitslag was, omdat de Nederlandse inzending als allerlaatste hoorde dat ze door was naar de finale.

Kritiek op commentaar Jan Smit

De deelnemers van gisteravond bestonden, zoals wel vaker gebeurt, uit een bont gezelschap. Allerlei verschillende kostuums en liedjes kwamen voorbij. De één beter dan de ander. Commentatoren Cornald Maas en Jan Smit praatten het geheel de hele avond aan elkaar. Al vond lang niet iedereen dat even prettig.

Hoewel Songfestival-kijkers over Cornald Maas nog te spreken waren, uitten zij voornamelijk hun kritiek op Jan Smit. Waarom? De Volendamse zanger was volgens veel kijkers wel behoorlijk ongenuanceerd en kon het niet laten om zijn mening veelvoudig te laten horen. Op social media klonken gisteren veelal reacties dat Smit te negatief was. En kijkers vonden dat zijn commentaar beter achterwege kon blijven.

De nieuwe voetbalvoorzitter van FC Volendam reageerde overigens nog tijdens de uitzending op de kritiek, die hij blijkbaar via Twitter meekreeg. „Ik luister en vertel iets over wat ik hoor”, was de strekking van Smits woorden.

https://twitter.com/maykebronkhorst/status/1524121759691452416

https://twitter.com/DeHeldin/status/1524122481560330241

Lovend over S10

Vanochtend blikte Smit in het radioprogramma Aan De Slag! op Radio 2 terug op het optreden van S10. Waar hij, in tegenstelling tot zijn mening over veel andere halve finale-deelnemers, lovend over was. Hij vond het optreden van de 21-jarige Stien den Hollander „heel goed” en bestempelde het als „pure emotie”. „Je zag gisteren ook absoluut dat ze aan het genieten was halverwege, en aan het eind moest ze zich herpakken. Dan voel je dus die kwetsbaarheid, en dat hoorde je ook. Dat is wat mensen uiteindelijk ook raakt”, sprak hij.

Niet alle Songfestival-kijkers negatief over Jan Smit

Overigens was lang niet iedereen geïrriteerd door het commentaar van Smit. Sommigen waardeerden zijn muzikale kennis en kritische commentaar wel. En anderen zagen er ook wel weer de humor van in, dat de Volendamse zanger zo’n beetje iedere kandidaat neerhaalde.

S10 overtuigend in juryshow: ‘Als de sterren goed staan, haal ik de finale’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.