Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Entertainment 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Wapenexpert over fatale fout Alec Baldwin: ‘Mij was niet gevraagd om wapen te checken’

De vrouw die op de filmset van de western Rust verantwoordelijk was voor de wapens, zegt dat ze het vuurwapen waarmee acteur Alec Baldwin per ongeluk een cameravrouw doodschoot, van tevoren niet gecontroleerd had omdat dit haar niet gevraagd was. Dat blijkt uit een verklaring die CNN heeft ingezien.

De controle had volgens het protocol wel moeten plaatsvinden. In de verklaring van wapenexpert Hannah Gutierrez Reed staat dat Baldwin en de andere medewerkers op de set „de plicht en de verantwoordelijkheid hadden om haar het pistool te laten inspecteren en veiligheidsinstructies te laten geven voordat er met het wapen zou worden gewerkt”.

Weerstand tijdens uitleg over wapens

Gutierrez Reed zou echter niet gevraagd zijn om naar de kerk te komen, waar de repetitie van de scène met het wapen plaats zou vinden. Ook liep de wapenexpert volgens haar advocaten tegen ‘voortdurende weerstand’ van Baldwin aan als ze uitleg wilde geven over de wapens. „Hij ging nooit op haar aanbod in en het was niet mogelijk om bepaalde trainingen te geven vanwege budgettaire redenen en omdat ze door de afdeling productie aan de kant werd geschoven.”

Wel wist Baldwin dat hij nooit het wapen mocht richten op crewleden, zegt Gutierrez Reed. „Tegen alle regels en gezond verstand in heeft hij dat toch gedaan.”

‘Alec Baldwin haalde trekker niet over’

Alec Baldwin schoot afgelopen oktober per ongeluk cameravrouw Halyna Hutchins dood. Ook verwondde hij regisseur Joel Souza. De acteur bevestigt dat hij het wapen inderdaad richtte, maar zegt dat hij nooit de trekker heeft overgehaald. Het wapen zou spontaan zijn afgegaan.

Ook zegt Baldwin dat hij niet wist dat er kogels in het pistool zaten. Een assistent-regisseur zou hem het wapen hebben gegeven en hebben gezegd dat het ‘koud’ was, wat betekent dat er geen kogels in zitten.

Het onderzoek naar het incident loopt nog steeds. Ook de betrokkenheid van Gutierrez Reed en de andere crewleden wordt onderzocht. De advocaat van Baldwin heeft vrijdag bij de rechtbank documenten ingediend waarin staat dat de acteur niet financieel verantwoordelijk gehouden mag worden omdat hij niet wist dat het wapen geladen was.

‘Enorme hoeveelheid kogels’ aangetroffen op set film Alec Baldwin

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.