Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Binnenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tanken zonder te betalen, meer doorrijders vanwege hoge brandstofprijzen

Na het tanken doorrijden zonder te betalen. Steeds meer mensen doen het, vanwege de torenhoge brandstofprijzen. Wekelijks rijden er 350 tot 370 mensen met een volle tank weg, zonder te betalen. Begin dit jaar ging het nog om ongeveer 300 doorrijders per week.

En niet alleen het aantal doorrijders stijgt, ook het bedrag per doorrijder loopt op, zo meldt de NOS. „Ik denk dat er geen toename is van criminaliteit, maar van onmacht”, zegt Lourens ‘t Hart van SODA, een stichting die achter wanbetalers aan gaat en voor ruim 500 tankstations aangifte doet bij de politie. „Mensen willen wel betalen, maar kunnen niet betalen.”

Hoe hoger de brandstofprijzen, hoe meer wanbetalers

De politie ziet nog geen stijging van het aantal aangiftes, maar dat zou volgens ’t Hart kunnen komen omdat tankstations meestal nog even wachten voor ze aangifte doen om er zeker van te zijn dat er sprake is van een misverstand.

’t Hart verwacht dat het aantal wanbetalers groter wordt naarmate de brandstofprijzen verder oplopen. Zo worden er online veel grappen gemaakt over doorrijden zonder te betalen. De boete van 131 euro zou goedkoper zijn dan betalen voor een volle tank. „Maar wat er niet bij wordt verteld is dat je 131 euro boete moet betalen plús het tankbedrag”, zegt ’t Hart tegen de NOS.

https://twitter.com/freekcox/status/1502195500270903297?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1502195500270903297%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-admin%2Fpost.php%3Fpost%3D480751action%3Dedit

Pakkans na doorrijden is groot

De kans dat je gepakt wordt na het doorrijden zonder te betalen is dan ook aanzienlijk. Tankstations hebben de afgelopen jaren geïnvesteerd in camerasystemen om de pakkans te vergroten. Maar volgens SODA gaat het steeds vaker om zogenoemde ‘kloppers’, klanten die aan de kassa geen geld bij zich blijken te hebben en beloven later terug te komen om af te rekenen. Die belofte maken ze echter niet altijd waar.

Doorrijden zonder te betalen levert voor tankstationhouders veel schade op nu de brandstofprijzen zo zijn gestegen. De marge op benzine is daardoor kleiner geworden.

Bioscoop Tuschinski cancelt film FVD’er vanwege uitspraken Holocaust

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.