Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Buitenland 13 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Poetin wil met Zelenski praten, maar strijd in Oekraïne blijft verharden

President Poetin wil met zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodimir Zelenski praten. Dat zegt de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu. Poetin zou dat vorige week hebben gezegd tegen de Turkse president Erdogan, die wil bemiddelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne.

Poetin en Erdogan spraken elkaar vorige week zondag telefonisch, maar over de inhoud van hun gesprek was tot nu toe weinig bekend.

Oekraïne werkt aan opzet vredesbesprekingen

De Oekraïense presidentsadviseur en onderhandelaar Mikhailo Podoljak zei dat zijn land met Turkije en Israël aan een opzet werkt voor vredesbesprekingen en dat er naar een geschikte locatie wordt gezocht. „Als we het hebben uitgewerkt, dan komt er een ontmoeting. Ik denk niet dat het nog lang duurt voordat we eruit zijn”, zei hij. Volgens Podoljak stelt Rusland zich inmiddels constructief op.

De Russen melden ook dat er ‘aanzienlijke vooruitgang’ is geboekt in het lopende contact met Oekraïne. Ook zij sluiten niet uit dat er binnenkort een ‘gemeenschappelijke positie’ wordt bereikt.

Ondanks de positieve woorden van beide landen, blijven de gevechten in Oekraïne verharden. Oekraïne zegt dat de Russen verboden fosformunitie gebruiken bij hun invasie. Het verboden middel werd volgens de Oekraïense ombudsvrouw voor mensenrechten ingezet bij een aanval op de stad Popasna in de oostelijke regio Loehansk.

De ombudsvrouw deelde een foto die de aanval zou tonen, maar zei niet of Oekraïne concrete bewijzen heeft. Het bombarderen van een stad door de Russische aanvallers met deze wapens is een oorlogsmisdaad en een misdaad tegen de menselijkheid, stelde ze in een verklaring. De politiebaas van Popasna meldde eerder al dat de Russen fosforbommen hadden ingezet, die ‘onbeschrijfelijk lijden en branden’ veroorzaken.

Oorlog komt dichter bij Poolse grens

Het oorlogsgeweld verspreidt zich over het hele land en komt dichter bij de grens met Polen. Vanochtend kwamen zeker 35 mensen om bij een Russische raketaanval op een Oekraïense militaire basis in Yavoriv, op minder dan 25 kilometer van de grens met Polen. Ook vielen er 134 gewonden.

Het is voor het eerst dat het oorlogsgeweld dit gebied bereikt en zo dicht de Poolse grens nadert. Een correspondent van het Duitse persbureau DPA meldde dat in het Poolse Przemysl, op zo’n zestig kilometer van Yavoriv, de explosies te horen waren.

Ook is er voor de tweede keer een Oekraïense burgemeester ontvoerd uit een door Rusland bezette stad. Volgens de Oekraïense legerleiding in de regio Zaporizja werd burgemeester Jevjen Matviiv van het stadje Dniprorudne zondagochtend met onbekende bestemming afgevoerd.

Matviiv is de tweede burgemeester die verdwenen is. Vrijdag namen Russische troepen burgemeester Ivan Fedorov van het nabijgelegen Melitopol mee, omdat hij zou hebben geweigerd mee te werken. Gisteren installeerde Rusland een nieuwe burgemeester in Melitopol.

Opnieuw evacuatiepogingen in meerdere Oekraïense steden, maar Rusland vecht door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Poetin wil met Zelenski praten, maar strijd in Oekraïne blijft verharden
Sluiten