Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 mrt 2022
Leestijd: 7 minuten

Chantal Janzen over ‘nuchtere Hollanders’ in pyjama: ‘Wie geen zin heeft, komt niet’

Een uitverkochte Ziggo Dome en alle mensen in pyjama? Chantal Janzen bedacht het in 2019 voor haar Chantals Pyjama Party Live. Maar ja… willen Nederlanders wel in een pyjama naar een concertavond met tal van artiesten? Ja dus.

De bomvolle ‘Ziggo’ ontaardde in een soort mega-slaapfeest (zonder te slapen uiteraard). Geheid dat er natuurlijk een tweede versie zou komen. Corona gooide echter roet in het eten. Chantal Janzen kan haar vervolg op het tv-programma Chantals Pyjama Party op RTL 4 pas drie jaar later uitvoeren. Gisteren presenteerde zij een deel van de line-up voor twee avonden, opnieuw in de Ziggo Dome.

Metro ‘moest’ wegens een dubbele afspraak bellen met Chantal Janzen over het komende avontuur en miste daardoor Chantals Pyjama Partybox, die bij haar event werd uitgedeeld.

Wat heb ik nu gemist?

Chantal Janzen: „Nieuw ondergoed. Maar ach, ik schat jou in als iemand die goed in z’n ondergoed zit. Je hebt het niet nodig.”

Het eerste deel van de line-up is eruit. Is het helemaal naar je zin, zijn het mensen die je heel graag in de Ziggo Dome wilde hebben?

„Zeker, de artiesten zijn zorgvuldig en bewust gekozen. Er is niet even een memo naar buiten gegaan met de vraag ‘wie wil?’ en deze mensen hebben gereageerd, haha. We hebben vooraf een plan in ons hoofd wat we willen. Het moest net als in 2019 divers en uiteenlopend zijn. Dan heb je het over Kris Kross Amsterdam, Flemming en Hans Kazan daarnaast. Zo hebben we tegelijkertijd een weerspiegeling van het publiek in de zaal. Van jong tot oud. Van puber, kleindochter tot dochter, moeder, oma. Voor alle generaties wil ik Chantals Pyjama Party Live graag maken. En voor alle publiekssmaken. Leuk dat dat tot nu toe weer gelukt is.”

Eerste reacties op idee Chantal Janzen van toen

Dat was wat je in 2019 met eigen ogen zag toch? In de Ziggo Dome stond inderdaad ‘van alles wat’.

„Klopt, maar ook qua line-up. Begin 2019, toen we wisten dat we het gingen doen en de artiesten presenteerden, reageerden veel mensen met ‘jaja, oké… aparte combinatie. Corrie Konings, Famke Louise… Dit is wel heel breed’. En, wat de kroon spande, gevraagd werd of iedereen in pyjama wilde komen. Ik werd erop voorbereid dat dat laatste weleens kon tegenvallen. Dat alleen mijn vrienden in pyjama zouden verschijnen en de rest zou denken ‘de groeten, dat ga ik niet doen’.”

En toen?

„Lang verhaal kort: ik zit in de visagie en een van de collega’s kwam met tranen in z’n ogen binnen. Hij had een filmpje gemaakt en zei ‘moet je eens zien’. Al die 17.000 mensen die richting van de Ziggo Dome kwamen, liepen buiten allemaal in pyjama’s, badjassen, je kon het zo gek niet bedenken. Er was gewoon helemaal niemand bij die een spijkerbroek aan had. Dan denk je eerst ‘jullie zijn knettergek en erin getrapt’… Maar daarna dacht ik meteen ‘wat is dit ontzettend leuk’. Die stress heb ik voor dit jaar dus niet meer.”

Nederlanders staan bekend als een nuchter volkje…

„Heel! Ik voorop.”

‘Wie geen zin heeft, komt niet’

Maar zijn we dat wel? In jouw tv-shows Chantals Pyjama Party – Metro sprak je er dit najaar nog over – doet ook iedereen trouw in pyjama mee. En dat op tv.

„Volgens mij vinden we het zo af en toe even leuk. Ik denk dat de nuchterheid tegelijkertijd wel blijft. We doen gewoon een keer een pyjama aan. Je ziet de line-up, je ziet de dresscode en als je daar geen zin in hebt kom je niet. De bezoekers van Chantals Pyjama Party Live hebben hun beslissing al genomen. Ik merkte het ook bij alle musicals waarin ik speelde. Mensen die geen zin in zo’n musical hebben, komen niet. Kom je wel, dan heb je de mindset ‘ik ga hier een feestje van maken’. De mensen die komen zijn weken van tevoren bezig met wat voor party-pyjama ze aantrekken. Ze maken hele eigen outfits, bedrukken ook pyjama’s met slogans. En al die mensen kwamen echt niet allemaal uit het zuiden van ons land, integendeel. Zelfs uit België.”

Chantal Janzen Chantals Pyjama Party
Chantal Janzen. Foto: Roger Neve

Je bent er vroeg bij met je line-up trouwens.

„Ja, ik kan geen geheimen bewaren. Ik dacht: voor de draad ermee. En een paar kaartjes verkopen is ook handig. Het is maar de Ziggo Dome, joh…”

Drie namen pikken we er even uit. Flemming, maker van een succesvolle oorwurm over Amsterdam en verrassend bij The Streamers.

„Ik vind Flemming heel erg leuk. Hij komt uit Brabant, dan sta je bij mij sowieso al voor. Flemming is goed, net zoals zoveel jonge artiesten op dit moment. Denk aan Antoon, S10 en ik ben fan van MEAU. Ik ben enthousiast over dat soort nieuwe artiesten. Flemming heeft mooie stem, maar je moet ook nog eens de presence hebben. Buiten dat is hij een leuke, vriendelijke en nuchtere jongen. Dat is een mooie bijkomstigheid.”

Vajèn van den Bosch en Chantal Janzen

Nog meer Brabant: musicalster en actrice Vajèn van den Bosch (momenteel ster in Duitsland als de groene heks in Wicked). Zie je jezelf een beetje in haar terug, twee dames die ‘van alles’ kunnen?

„Ze is lief en talentvol. Los van het op mezelf te betrekken hoop ik dat Vajèn, als zij het zelf wil, op allerlei gebieden kan excelleren. Zij is zo’n megagroot talent. Nou ja, eigenlijk is ze al geen talent meer natuurlijk. Ik klink misschien als een oude tante, maar ik ben er heel trots op als ik zo iemand zie en dat zij ook steeds groeit. Ik gun het haar van harte.”

Dan nog Willeke Alberti. Ik las van de week dat zij stopt met zingen, maar jij kreeg haar nog even zover?

„Dat bericht is niet helemaal goed naar buiten gebracht. Willeke heeft gezegd dat zij binnenkort haar laatste soloconcert geeft. Zij gaat nog wel af en toe meezingen, als zij daar zin in heeft. De hele avond in haar eentje op een podium staan, dat gaat ze niet meer doen. Over twee jaar wordt Willeke volgens mij 80 jaar, dus dat begrijp ik wel.”

Nog iets heel anders tot slot: het eigen mediamerk &C van Chantal Janzen bestaat alweer vijf jaar. Wat in 2016 alleen begon als het &C Magazine, is uitgegroeid tot een online shop, brandstudio, tv-programma’s en evenementen als Chantals Pyjama Party Live.

Had je dat vijf jaar geleden ooit kunnen denken?

„Nee, maar wel kunnen hopen. Ik wist sowieso niet zo goed waarin het kon uitmonden en wilde gewoon een magazine van papier beginnen. Anderen zeiden dat ik ook online moest gaan, toen heb ik dat er maar bij gedaan. Dat scheen te moeten in deze wereld. Nooit gedacht dat er nu een hele brandstudio zou staan, we een winkel en een productiebedrijf hebben en dat we ook campagnes bedenken voor andere bedrijven.”

Chantal Janzen in het brainstormteam

Ben je er zelf druk mee of geef je veel uit handen en is vooral de naam Chantal Janzen aan &C verbonden?

„Allebei. Ik geef veel uit handen, maar ben er zeker zelf druk mee. Je wilt toch het liefst dat alles even onder jouw ogen komt. Online is dat niet altijd zo hoor, maar als het om het magazine gaat wel. Aan het magazine beleef ik zelf het grootst plezier, al is het binnen &C niet meer het allerbelangrijkste. Ik maak deel uit van het brainstormteam en zie elk artikel voordat het naar de drukker gaat.”

Mocht het mislukken, dan kon je altijd nog je eigen roze frietkraam beginnen, zei je eens. Je hebt dus nog steeds een back-up…

„Dat is nog steeds een briljant idee toch? Ik denk er sowieso over na om in oktober een roze frietkraam bij de Ziggo Dome te zetten. Niks zo lekker na het uitgaan als een frietje.”

Waarom roze eigenlijk?

„Weet ik niet, vind ik gewoon leuk. Er zijn heel veel frietkramen, maar geen roze.”

Zangeres Selah Sue gestopt met antidepressiva: ‘Ik voel me fantastisch!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.