Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 29 okt 2021
Leestijd: 9 minuten

Chantal Janzen gaat los in pyjama in Chantals Pyjama Party: ‘Mensen worden niet voor lul gezet’

Pyjama aan en zitten maar. Het is zaterdag namelijk tijd voor Chantals Pyjama Party. Die ken je misschien al van die slaappartijtjes van de ster-presentatrice bij BN’ers thuis, maar nu gaat het helemaal los. Chantal Janzen heeft haar wens, een grote spelshow, op prime time te pakken. En dat heeft ze tot iets vrolijks en knotsgeks gemaakt.

Wat in 2014 begon met Chantal Janzen die in pyjama uiteraard overnachtte bij een bekende Nederlander in Chantal Blijft Slapen, mondt vanaf morgen (zaterdag) uit in een studioshow vol vrolijke onbekende mensen… allemaal in pyjama. Chantals Pyjama Party heet deze grote spelshow. Tussendoor zagen we nog twee Chantals Pyjama Party’s in 2019: als tv-programma met een party (en slaappartij) bij BN’ers plus twee concert- en entertainmentavonden in de Ziggo Dome. Onder meer Glennis Grace, Lil Kleine, Maan, K3 en dj Tony Junior zorgden voor de muziek. Victor Mids was er voor een flink potje illusie en Tijl Beckand voor de stand up-comedy.

Reizen winnen met Chantals Pyjama Party

Nu is Chantals Pyjama Party in totaal andere vorm terug, een productie van haar eigen &C TV en Endemol Shine. Alle bijzonder uitgelaten mensen in het publiek maken kans om mee te doen aan de meest uiteenlopende spellen. Denk aan pyjamaplakkers, waarbij kandidaten in klittenbandpakken figuren moeten uitbeelden op een rechtopstaand bed. Tot aan een eenvoudiger muziek-kennisquiz en het in een pikdonkere kamer raden welk bekend gezicht er naast je in bed ligt. Einddoel voor het uiteindelijke finalekoppel: een reis winnen. Hun laatste spel bepaalt hoelang de vakantie gaat duren en hoe ver (of zeer dichtbij…) de bestemming is. Metro bekeek Chantals Pyjama Party alvast en belooft: het is soms hilarisch. Door de spellen, maar zeker – niet in de laatste plaats – ook door spelleidster en gastvrouw Chantal Janzen in haar roze glitterpyjama.

Dezelfde titel keert op 28 en 29 oktober 2022 ook weer in de Ziggo Dome in Amsterdam terug. De verkoop van ruim 30.000 tickets daarvoor begon deze week. Wie de komende zaterdagen naar het programma kijkt en daarbij een foto – in pyjama uiteraard – op Instagram, Facebook of Twitter deelt, maakt kans op gratis kaartjes. De hashtag is niet moeilijk te raden: #Chantalspyjamaparty.

Chantal Janzen kon toch entertainment bieden

Chantals Pyjama Party kon door corona vorig jaar niet doorgaan, een volle studio is tenslotte nodig. Maar stil zat Chantal Janzen niet.

Metro heeft je in het coronajaar twee keer gesproken. Bij Oh Wat Een Jaar en Chantals Beauty Camper. Je was gelukkig nog wel lekker bezig.

Chantal Janzen: „Dat was fijn, ja. Fijn om in die tijd toch wat entertainment te brengen voor de mensen thuis.”

Entertainment brengen ga je vanaf zaterdag helemáál doen, zagen we.

„Ik hoop het! Ik heb het zelf in elk geval heel leuk gehad en stuur graag mensen veertien dagen naar Heerlen hoor, haha.”

Eén dag naar de boer in Winterswijk kan toch ook?

„Ja, en zelfs één dag naar Hawaï. Dat zou wel echt k*t zijn hè?”

Nog altijd die pyjama na zeven jaar.

„Zekers. Normaal breng je een programma misschien naar de Ziggo Dome, maar nu ging het andersom. Na de Ziggo Dome 2019 zei iemand: Chantal, waarom doe je dit niet op tv? Toen dacht ik, wacht eens even. Als ik de pyjama party in mijn zogenaamde huis eens combineer met een familiespelshow… Ik had nog altijd de wens om een show met grote spellen te doen. Als je dat combineert, dan kom je uit bij de show die er nu is. Er zijn dus eigenlijk twee wensen uitgekomen.”

Wat heb je toch met die pyjama’s eigenlijk?

„Ik denk dat het voortkomt uit ons carnavalsgezin waarin ik opgroeide in Noord-Limburg. Qua datum ben ik ook tijdens carnaval geboren trouwens. Mijn vader zat in de Raad van Elf en was Prins Carnaval. Ik vond het altijd magisch wat er gebeurde als mensen verkleed gingen. Dan werden zij in a split second totaal andere mensen. Ze hadden er dan zin in, dan was er feest. De strenge directeur van mijn basisschool vond ik best wel eng. Ook als ik hem in een kroeg zag, was hij nog eng. Maar tijdens carnaval, als hij verkleed was als een of andere rare clown, dan was het van ‘heeeeee, Chantaaaaaaallll’. Lalala, het was feest. Ik dacht: wat is dit toch voor een transformatie?”

Acht keer groot feest bij Chantals Pyjama Party

„Aan de andere kant: als publiek naar een tv-studio komt, dan zitten ze in een soort van harnas. Ze krijgen een camera op zich en zullen niet snel heel gek gaan doen. Als je nu een oproep ziet van ‘kom naar Chantals Pyjama Party‘, dan móet je in pyjama komen. Als je geen zin hebt, kom je al niet naar mijn programma. Wie wel komt, gaat er ook voor. De publieksopwarmers hoefden niet eens op te warmen, eerder een beetje dimmen. Dat hadden ze nog niet meegemaakt. De mensen in de studio hebben er gewoon zin in. Ze laten het harnas los en dat komt toch door die pyjama. Je zult zien: het is acht weken lang één groot feest. Deuren op slot en gaan.”

Het staat er allemaal al op je hoeft je geen zorgen te maken over waar Mark Rutte en Hugo de Jonge dinsdag mee komen?

„Nee nee nee, ik ben zo blij. Alle afleveringen zijn opgenomen.”

Chantals Pyjama Party Chantal Janzen
Chantal Janzen op het podium tijdens de eerste editie van Chantals Pyjama Party in de Ziggo Dome. Foto: ANP / Levin den Boer

Dat enthousiaste publiek, hoe komt dat buiten die pyjama’s?

„Iedereen maakt kans om aan de spellen mee te doen. Je zult de komende weken ook de dance-cam zien, zoals je misschien de kiss-cam kent. Mensen die in beeld komen, mogen een spel spelen. Het publiek in de studio is geen klapvee, dat vind ik sowieso oneerbiedig. Zoals gezegd: ze maken allemaal kans, ze doen mee. Hoe Paul de Leeuw dat vroeger deed, met al het publiek rond hem heen, vond ik een inspiratie hiervoor.”

Kreeg je bijvoorbeeld ook de nuchtere Noord-Hollanders naar je studio? Ik spreek uit ervaring: feesten heel graag, maar verkleden… ho maar.

„Ik kreeg het hele land binnen, dat vond ik juist zo leuk. Er komt op een gegeven moment een muziekspel tussen Noord-Hollanders die blijkbaar carnaval vieren en mensen uit Brabant, die uiteraard carnaval vieren. Tegen die Noord-Hollanders zei ik nog: ‘Dat bestaat niet, jullie kunnen geen carnaval vieren’. Nou dat heb ik geweten. Compleet boegeroep werd dat. Enig! Maar hé, het is maar je pyjama hè. Dat is eigenlijk je outfit die je aandoet als je thuiskomt, maar nog niet naar bed gaat. Dat is iets anders dan verkleed als clown moeten komen.”

Roze lievelingskleur van Chantal Janzen

Je hebt al vaak een roze pyjama met glitters aangehad. Dat is je favoriet?

„Roze is mijn lievelingskleur, maar nu heb ik iedere week een andere kleur aan. Wel met hetzelfde ontwerp.”

Als gastvrouw ben je in Chantals Pyjama Party grappig, gevat, adrem, vilein ook wel. Hoe wil je overkomen?

„Ik hoop als een gezellige gastvrouw. Maar in deze show moet je als publiek op je hoede zijn. Er is opwinding voelbaar, omdat je niet alleen publiek bent maar ook uitgekozen kan worden om mee te doen. Jij kan daar nietsvermoedend zitten, terwijl je partner je heeft opgegeven met ‘Erik die snurkt zó erg…’ Als ik dan plotseling naar je toe kom en vraag: ‘Erik is het echt zo erg?’ en jij zegt van niet… dan zeg ik: echt wel. En laat ik een filmpje van je gesnurk zien, gemaakt door je partner. Alles kan met je gebeuren, maar je kunt óók veertien dagen op de Malediven belanden. Of één dag in Heerlen.”

Door werk van je redactie kom je zo ook tot een meid die slaapt met een half lichaam met één arm, een boyfriend-pillow. Of een stel dat een schaap als knuffel in bed heeft en waarmee ze ook praten.

„Ja, haha. Terwijl ze met het idee van ‘goh gezellig, leuk’ in de studio zitten. Maar wij hebben natuurlijk uitgezocht of ze rare dingen hebben. Je hebt daar een dun lijntje. Je kunt mensen die met een knuffelschaap als een therapeutische vriend praten voor lul zetten. Je kunt ze ook sympathie geven en ik denk wel dat dat laatste gelukt is.”

Drie generaties naar Chantals Pyjama Party

Wat kun je al vertellen over Chantals Pyjama Party in de Ziggo Dome volgend jaar? Is Chantal Janzen contractueel al vastgelegd?

„Ja, die moet komen. Alleen voor de titel al. Verder kan ik nog geen namen verklappen. Maar wat de vorige keer goed uitpakte, was een gok. We hadden bijvoorbeeld Lil Kleine, maar ook Corrie Konings. We vroegen ons echt af of het ging werken. Of 50 procent van de zaal los zou gaan op Lil Kleine terwijl de andere helft blijft stilstaan en bij Corrie Konings andersom. Wat ik hoopte kwam uit. Oma kwam met dochter en kleindochter van 16 en drie generaties zongen en hosten door elkaar. Ik denk dat het volgend jaar weer lukt, als we die verschillende generaties bedienen. In Chantals Pyjama Party op tv zien we eigenlijk hetzelfde. Er spelen meiden van in de twintig mee, maar ook een heel leuk koppel van bijna 80.”

Wie zit er als concurrent op NPO 1 tegenover je eigenlijk?

„Ik heb het geluk, maar niet heus, dat ik tegenover Mindfuck sta. Best jammer, hahaha.”

Dus Victor Mids mocht optreden op Chantals Pyjama Party in 2019 en als dank gaat hij kijkers van je afpakken?

That’s showbizz, that’s showbizz! Daar moet ik niet om piepen. Maar Victor is een heel aardige jongen. En ik geloof er heel erg in dat als je iemand anders iets gunt, het ergens wel een keer bij je terugkomt. Is het niet nu, dan is het wel een andere keer.”

The Voice en Beat The Champions

Gaan we je de komende tijd nog meer zien?

The voice of Holland gaat weer beginnen in het nieuwe jaar, al is dat niet mijn programma. Daar ben ik gewoon een onderdeeltje van. En het tweede seizoen van Beat The Champions. Daar verheug ik me enorm op en moet ik nu al voor gaan slapen. Beat The Champions vergt nogal veel concentratie. In vergelijking met Chantals Pyjama Party is het héél zakelijk en straight en to the point. Voor heel veel geld ook. Ik ben blij dat ik zoveel verschillende dingen mag doen.”

Als je toch slaap hebt: roze glitter-pyjama aan en pitten maar.

„Ga ik doen!”

Chantals Pyjama Party is vanaf 30 oktober acht zaterdagen vanaf 20.00 uur te zien op RTL 4 en terug te zien op RTLXL.

Karsu en Belle Perez schitteren in laatste Beste Zangers: ‘Kippenvel!, holy moly!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.