Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 25 mrt 2022
Leestijd: 8 minuten

Zangeres Selah Sue gestopt met antidepressiva: ‘Ik voel me fantastisch!’

De Vlaamse zangeres Selah Sue (32) keert na zeven jaar terug met een volledig album, genaamd Persona. In de tussentijd stichtte ze een gezin en onderging ze een hevige vorm van therapie. „Ik heb nog veel demonen die ik altijd wil verdringen”, vertelt ze. „Die moeten ook nog een keer aan bod komen.”

Het is alweer ruim een decennium geleden dat Sanne Putseys voor het eerst hoge ogen gooide op de internationale podia. De eigenwijze Belgische artiest met die kenmerkende blonde beehive kwam in 2011 op de tweede plek in de Nederlandse Album Top 100 binnen met haar titelloze debuutplaat, nèt onder 21 van Adele. Opvolger Reason wist het in 2015 wel tot de eerste plek te schoppen en ze werkte samen met onder anderen Diplo, Childish Gambino en J Cole.

Daarna werd het relatief stil rondom Selah Sue. „Die zeven jaar waren heel mooi voor mij”, zegt de zangeres opgelucht wanneer Metro haar opzoekt op het kantoor van haar Nederlandse platenfirma. „Ik heb bewust lange tijd een pauze gehad. Ik heb altijd gezegd tegen mijn management: ‘Ik wil tien jaar keihard werken en op mijn 28ste kinderen. En dan wegblijven zolang het nodig is.’ Wanneer dat is, wil ik geen deadline op zetten. Die eerste duizend dagen voor een kind zijn zo belangrijk, daar heb ik echt in geïnvesteerd.”

Nieuw album Selah Sue: Persona

Zo nu en dan was er nog wel een teken van leven, want ze schreef in 2016 voor Laura Tesoro de Belgische inzending voor het Eurovisie Songfestival. De kids stonden echter op de eerste plek voor de nieuwbakken mama. „Ik had totaal geen ambitie om een volledig album uit te brengen. Ik werd opnieuw zwanger ook en ik wilde er evenveel zijn voor mijn tweede kind.” Stiekem koesterde ze de luwte, tot er in 2020 ineens een EP met akoestisch werk verscheen.

„Ik zat op zo’n hoge roze wolk nadat ik mijn eerste zoon kreeg. Ik ben meteen muziek gaan schrijven. Eigenlijk was ik uitgegaan van een postnatale depressie, want dat zit heel erg in mijn familie en in mijn genen. Het tegenovergestelde was waar. Ik genoot er enorm van en had zin om op gitaar te spelen. Daaruit is de Bedroom EP ontstaan.”

Therapie

„Op die EP is elk nummer geschreven vanuit het moederschap”, vervolgt Selah Sue. „Dat was allesoverheersend. Het was prachtig, maar ik vond het niet interessant genoeg om op een album alleen maar de mama te zijn. Ik ben niet alleen een moeder, ik ben ook dit en die persoon. Het heeft zolang geduurd omdat het zolang moest duren; ik moest uit die moederrol stappen.”

Tijdens haar afwezigheid uit de spotlight pakte ze haar depressie aan. Dit aan de hand van een therapievorm waarbij ze meerdere kanten van haar persoonlijkheid leerde aanspreken. Niet alleen hielp deze therapie haar enorm, ze vertaalde het tevens naar liedjes voor haar derde album, met de toepasselijke titel Persona. „Het is echt een conceptplaat van een therapie die ik heb gevolgd om mezelf beter te leren kennen en aanvaarden en mezelf graag te zien. Dat is iedere dag nog een opdracht.”

Innerlijke criticus

Een van de personages die de kop opdook tijdens de therapiesessies was de zogenaamde ‘innerlijke criticus’. Die had een stevige greep op haar sociale leven, legt ze uit. „Hoe beter ik mensen kende, hoe minder op mijn gemak ik was. De innerlijke criticus nam altijd de overhand: ‘Wat u zegt is saai. Ze laten u vallen. U bent niet tof genoeg. U bent te open. U bent toch wel oud aan het worden.’ Continu kritiek. Dat is hoe ik in elkaar zit. Dat is een persoonlijkheid in mij die mij continu dingen wil wijsmaken.”

Die gevoelens komen niet uit het niets. De zangeres beschrijft hoe ze op veertienjarige leeftijd een scoutingkamp bezocht en dat haar toenmalige vriendinnen haar toen de rug toekeerden. „Dat was het begin van mijn depressieve episodes. Er zit nu nog altijd een angst in mij dat mijn vrienden me zullen laten vallen. Zelfs na al die jaren nog. Het gaat wel beter door die therapie.”

Zelfverzekerd en creatief

Inmiddels weet Selah Sue beter wanneer ze naar welke stemmen moet luisteren. „Je kunt er een beter leven door leiden als je ze op het juiste moment kunt inzetten. Wanneer ze de overhand nemen, blokkeren ze mij. Nu kan ik die innerlijke criticus inzetten als ik een paar dagen in een zetel zit: ‘Ey, je gaat nu toch niet lui zijn en dik worden?’” Daarnaast voelt ze zich minder schuldig om zelfverzekerd te zijn. „Die zelfzekere mag er ook zijn. Voilà, waarom niet? Dat hoeft niet meteen arrogant te zijn.”

Naar eigen zeggen is ze creatiever dan ooit. „Ik snap niet dat artiesten zeggen: ‘Ik schrijf het beste als ik depressief ben.’ Dan lig je toch het liefste in je bed en heb je geen zin om een gitaar te pakken? In mijn geval dan. Ik weet niet hoe het bij anderen is, maar als je ziek bent van depressie, lukt dat mij niet. Nu ben ik creatief alles aan het uitkotsen.”

Selah Sue: ‘Antidepressiva verdooft je’

Selah Sue oogt tijdens ons gesprek energiek en vol levenslust. Bovendien vertelt ze heel open over haar medicatie. Ze onthult dat ze sinds kort geen antidepressiva meer slikt. „Het is verslavend, ik denk het wel. Dat kan ik nu duidelijk zeggen, nu ik voor het eerst sinds veertien jaar niet meer onder invloed sta van die substantie. Ik voel nu echt wat ik heb gemist. Ik heb alles beleefd onder een stolp. Dat vind ik wel heavy. Het is een beetje een mindfuck: alle eigenschappen waarvan ik dacht dat ik ze had, waren niet van mij maar van die medicatie. Nu voel ik een drive; ik heb ambitie en zin in het leven.”

Ze beleefde haar succes in een roes. „Niets kwam hard binnen; kritieken deden een beetje pijn, lof deed een beetje deugd”, legt ze uit. „Antidepressiva pakken de kern van het probleem niet aan; het verdooft je gewoon.”

Selah Sue: ‘Medicatie heeft mij gered’

Ze voelt dat ze iets gemist heeft. „Ik heb persoonlijk een beetje spijt dat ik veertien jaar gemakzuchtig iedere dag twee pillen nam. Je krijgt het ook zo makkelijk. Je hoeft alleen maar te bellen naar de arts en die vroeg niet eens hoe het ging. Een psycholoog kost 80 euro en dan kom je op een wachtlijst. Dan ga je liever naar een dokter. Het zit fucked up in elkaar.”

Toch denkt ze dat het wel goed is geweest. „Als ik geen antidepressiva had genomen, had ik misschien wel vier keer een burn-out gehad. Ik kon over een grens gaan die ik niet aanvoelde. Daarom heb ik zoveel kunnen doen. Ik wil ook niet negatief zijn over de medicatie, want het heeft mijn leven gered op mijn achttiende. Het heeft me een mooi stabiel leven gegeven, maar ik heb nu het gevoel dat ik er nooit mee naar terugga.”

Microdosing met truffels

Het leven ziet er een stuk zonniger uit voor de zangeres. „Ik voel me fantastisch, maar ik heb ook naar alternatieven gezocht. Ik doe aan microdosing met psychedelica. Truffels. Dat heb ik van jullie Nederlanders. Dank je daarvoor. Om de dag 1,3 gram is mijn sweet spot.” Ze benadrukt dat hiervoor geen medische onderbouwing is. „Het is nog niet wetenschappelijk bewezen of het een placebo is, ja of nee. Het maakt niet uit, want ik voel me goed.”

Ze denkt dat iedereen voor zichzelf op zoek moet naar wat werkt. „Ik vind het belangrijk om het hele verhaal te doen. Lang zat ik te twijfelen om over die psychedelica te vertellen, maar ik dacht: ‘Als mensen lezen dat Selah Sue gestopt is met medicatie en zich beter dan ooit tevoren voelt, dan ga ik ook stoppen en dan voel ik me ook keigoed.’ Het is een combinatie van allerlei dingen, waaronder mijn zwangerschap en ik ben wat ouder.”

Kritiek op muziekindustrie

Volgens Selah Sue was Wanted You To Know het nummer dat het snelste tot stand kwam op haar nieuwe plaat. Naar eigen zeggen is het een kritiek op de muziekindustrie. „Mijn labelbaas was mij echt een slecht gevoel aan het geven, want hij zei dat er niet genoeg hits op het album stonden. Ik vond dat superzwaar en dat heeft mij maandenlang geblokkeerd. Mijn vriendinnen zeiden: ‘Zeg gewoon: fuck you, suck my balls!’ Ik ben in die spirit van ‘suck my balls’ gaan zitten. Het is wel grappig, want dat wordt dus de volgende single. Ik moest naar hem toe om geld te gaan vragen voor de video. ‘Het gaat wel over u, maar geef toch maar geld.’”

Ze erkent echter dat het meest vrolijke nummer op Persona, There Comes A Day, eveneens het gevolg is van inmenging van haar platenbaas. „Die was er nooit geweest als hij niks had gezegd”, grinnikt ze. „De plaat is er wel beter van geworden.”

Selah Sue treedt ook op op Pinkpop, je ziet haar daar op zaterdag 18 juni.

Vrienden van Amstel LIVE terug in mei: ‘We hebben iets te vieren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.