Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 25 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Voorstelling The Circle of Truth op 10.000 vierkante meter: flinke mindfuck op NDSM Amsterdam

Ben je eens toe aan een goeie mindfuck terwijl je geniet van een voorstelling? Denk dan aan The Circle of Truth, vanaf 14 april zes weken lang te zien op het industriële NDSM-terrein in Amsterdam. Daar waar menig festival al het levenslicht zag en duizenden Nederlanders genoten.

Wat is waarheid in het het huidige tijdperk? Hoe vormen we onze mening en hoe beïnvloedbaar zijn we? Nu we door social media steeds meer in onze eigen bubbel zitten, worden dit soort relevante vragen van de voorstelling The Circle of Truth aan toeschouwers voorgelegd. Met nieuwe perspectieven, (ver) voorbij hun eigen comfortabele bubbel. De nieuwe voorstelling is er niet zomaar eentje: het speelt zich allemaal af op 10.000 hoofdstedelijke vierkante meters.

The Circle of Truth: multidisciplinaire mindfuck

The Circle of Truth is een onvoorstelbare mix van theater, muziek, interactieve installaties, dans, beeldende kunst, opera, mime en nachtcultuur. Doe dat in een blender en je hebt vanaf de komende maand ‘een multidisciplinaire mindfuck’. Kunstfanaten, theatergangers, operaliefhebbers en nachtdieren: ze zijn hier allemaal op hun plek, zo wordt bij The Circle of Truth beloofd. Publiek is niet alleen toeschouwer, maar wordt – soms totaal onverwacht – onderdeel van de voorstelling die voert door het hele gebouw. Uiteindelijk mondt dit uit in de climax, het zogeheten grote bal.

Mix van kunstenaars en theatermakers

Het artistieke team van The Circle of Truth bestaat uit Chafik Benhmidouch en Xander Straat (regie), choreograaf Peter Leung, componist Nicolas Thayer, spatial artist Marieke Peeters en digital artist Livia Ribichini.

The Circle of Truth NDSM
Jules Jaden in The Circle of Truth. Foto: Ottilie Maters

Misschien maken al die namen je niets uit. En kijk je gewoon graag naar kunstenaars en performers die bijzondere scènes laten zien die in ons land niet eerder werden opgevoerd. Ben je wel benieuwd naar namen: The Smartphone Orchestra, Annica Muller, Das Lemniscaat, Perry Gits, Charles Pas, Emirhakin, mezzosopraan Merlijn Runia, danser Tyrone Menig, acteur Jurrien Remkes, zanger/danser Jules Jaden Avery en mimespeler Niels van Heijningen zijn er naast een elfkoppige vaste cast allemaal bij.

The Circle of Truth bakent niets meer af

Genoemde Chafik Benhmidouch: „Ik heb nooit begrepen waarom alles zo afgebakend is. Overdag moet je naar een museum, terwijl de nacht toch het moment is waarop je open staat voor nieuwe impulsen. Tegelijkertijd mis ik in het huidige Amsterdamse nachtleven vaak de verwondering. Wat gebeurt er wanneer je kunst in een andere context laat zien? Daarmee zou wat mij betreft veel meer geëxperimenteerd mogen worden.” Nou… dat gebeurt in The Circle of Truth op het NDSM-terrein dus ook.

https://www.instagram.com/p/CbXvod9tSW0/

Xander Straat vult hem aan: „Met deze voorstelling in Amsterdam kun je in één klap inhalen wat je tijdens de lockdowns aan kunst, cultuur en uitgaan hebt gemist. Daar zorgt de zorgvuldig samengestelde mix van makers en performers voor. Waar ik uit de klassieke hoek van de cultuursector kom, is Chafik meer uit de wereld van underground performance afkomstig. Die ervaring voegen we samen, waarmee we anderen willen inspireren en de vaste kaders willen doorbreken.”

The Circle of Truth is vanaf donderdag 14 april (première) tot en 22 mei zes weken op vrijdag, zaterdag en zondag te zien. Meer informatie vind je op Facebook en Instagram.

Chantal Janzen over ‘nuchtere Hollanders’ in pyjama: ‘Wie geen zin heeft, komt niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.