Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 25 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Hugo de Jonge wil 15.000 vluchtelingen in overheidsgebouwen

De overheid gaat panden van het Rijksvastgoedbedrijf beschikbaar stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Daarmee kunnen 15.000 plekken worden gecreëerd, zei minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vandaag na afloop van de ministerraad.

De plekken zijn niet alleen bedoeld voor Oekraïners, die in principe geen asiel hoeven aan te vragen, maar ook voor mensen uit andere landen die hier asiel hebben aangevraagd. Het kabinet trekt 75 miljoen euro uit om de panden geschikt te maken voor de opvang. Eerder deze maand werd bekend dat in Europa de grootste stroom vluchtelingen op gang komt sinds de Tweede Wereldoorlog.

Ook vluchtelingen in lege gevangenissen

Volgens De Jonge moet er worden gedacht aan „kantoorgebouwen bijvoorbeeld en een enkele gevangenis”, gebouwen die men kan verkameren. De komende weken moeten de gebouwen klaar worden gemaakt om mensen op te kunnen vangen. De gebouwen worden vervolgens beschikbaar gesteld aan gemeenten, die de opvang verder regelen.

De 15.000 plekken worden voor vluchtelingen beschikbaar gesteld aan gemeenten, die de opvang van Oekraïners regelen, en aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, dat is belast met het opvangen van mensen die asiel aanvragen. Er is al langere tijd een tekort aan plekken voor asielzoekers, omdat mensen met een verblijfsstatus niet door kunnen stromen naar een gewone woning en daarom te lang in asielcentra blijven.

https://twitter.com/hugodejonge/status/1506704711893893120

Volgens staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) hebben gemeenten tot dusver zo’n 27.000 plekken voor Oekraïners geregeld, daarvan zijn er 17.000 bezet. Maar het aantal mensen dat naar Nederland komt loopt gestaag op, aldus de bewindsman. „We krijgen bovendien signalen uit andere landen, bijvoorbeeld Duitsland en de grenslanden, dat mensen uit Oekraïne blijven komen.”

Tekorten dreigen in asielopvang

Welk deel van de plekken beschikbaar komt voor vluchtelingen uit Oekraïne en welk deel voor asielzoekers, staat niet vast, aldus De Jonge. De gebouwen worden aan gemeenten en het COA aangeboden en vervolgens wordt gekeken wie welke plekken het beste kan gebruiken.

Van der Burg schreef in februari al aan de Kamer dat er nieuwe tekorten dreigen in de asielopvang, als gemeenten en provincies niet snel met nieuwe plekken over de brug komen. In 2022 zijn er 42.000 plekken nodig voor asielzoekers. Doordat een aantal overeenkomsten voor tijdelijke locaties aflopen, dreigt eind maart een tekort van 2500 plekken. Tot 1 juli zou dat oplopen tot 8000 plekken.

Overheid wil mogelijk Oekraïne-dorpen opzetten, maar VluchtelingenWerk is geen fan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.