Pierre Oitmann
Pierre Oitmann Entertainment 1 okt 2020
Leestijd: 6 minuten

3FM Awards beweegt mee met coronacrisis: ‘Alles is gek’

De 3FM Awards zijn vanavond voor de vijftiende keer uitgereikt, maar vanwege de coronacrisis moest de awardshow wel op de schop. „Alles is gek, alles is anders”, aldus 3FM-dj Frank van der Lende.

Hoe organiseer je een awardshow in coronatijden, zeker nadat de maatregelen krap een week van tevoren ook nog eens aangescherpt zijn? Dat was de moeilijke vraag die popzender NPO 3FM moest beantwoorden toen het besloot zijn jaarlijkse prijzenslag op 1 oktober te houden. Het was de bedoeling om de 3FM Awards, net als voorheen, in het voorjaar te laten plaatsvinden, maar vanwege de lockdown kon daar geen sprake van zijn.

Artiesten 3FM Awards op verschillende locaties

„Er gaat al zoveel niet door”, verzucht Van der Lende, groot liefhebber van livemuziek. „Met Lowlands hebben we mooi samengewerkt om het festivalgevoel op de radio over te brengen. Het gaf zo’n boost om toch nog een beetje iets leuks te doen voor de luisteraars en de artiesten. We dachten: ‘Laten we Nederlandse muziekscene steunen hiermee.’ Wij hebben de middelen, de contacten en een traditie om hoog te houden.”

Een foto van Eva Koreman van Frank van der Lende
Frank van der Lende en Eva Koreman tijdens de uitreiking van de 3FM Awards. Foto: ANP / Sander Koning

Er werd besloten om een awardshow te doen vanuit het poppodium Patronaat in Haarlem, terwijl de artiesten elk op een andere locatie optraden en via een liveverbinding in de uitzending werden gehaald. Bij elk optreden was een select groepje luisteraars aanwezig. „Ik ben blij en opgelucht dat het door kon gaan”, zegt Eva Koreman, die samen met Frank van der Lende de middagshow Welkom Bij De Club presenteert. „Als je dan de indeling ziet, met collega’s Sagid, Timur en Sander op locatie, dan is het mooi gevonden, maar het doet me verlangen naar een tijd dat we bij elkaar kunnen zijn, samen muziek kunnen vieren en na het feest aangeschoten over elkaar heen buitelen.” Nu stonden de twee radio-dj’s prijzen uit te delen in een lege zaal. „We hebben afgesproken dat we niet zelf gaan klappen, omdat het heel ongemakkelijk is.”

Een foto van DI-RECT bij de 3FM Awards
DI-RECT vanavond in Het Paard in Den Haag. Foto: Nathan Reinds

Beste Livestream

Los van de reeds uitgereikte Talent Award (aan de band Wies) en de Schaal van Rigter (Eefje de Visser) werden dit jaar livestreams, muzikale initiatieven en, zoals gebruikelijk, het beste liedje bekroond. DI-RECT wint twee van die 3FM Awards. Eentje voor Beste Track en eentje voor Beste Livestream, een speciaal voor deze editie in het leven geroepen categorie. Van der Lende: „Livemuziek is voor 3FM een belangrijke peiler, daarom zijn we op alle festivals aanwezig. Dat viel dit jaar allemaal weg, dus het dichtste wat daarbij in de buurt kwam, was livestreams.”

DI-RECT deed diverse livestreams dit jaar, met als klapper op de vuurpijl een stream vanaf De Pier in Scheveningen. „De livestream van DI-RECT op de Pier is door tienduizend mensen bekeken”, weet Koreman. „Als je een jaar geleden had gezegd dat tienduizend mensen naar een concert op een scherm zouden kijken, had ik dat niet geloofd.” De mannen van DI-RECT zijn trots op de award. „Leuk dat het gezien wordt”, reageert bassist Bas van Wageningen enthousiast na de overwinning in de categorie Beste Livestream. „Alles is nieuw wat livestreams betreft. Het lijkt ergens in de verte op een concertregistratie, met het verschil dat er geen publiek is. Dus wat ga je doen om het interessant te houden?” De band zou in 2020 zijn jubileumjaar vieren, maar er ging een dikke streep door de geplande Ahoy-shows, die komend weekend zouden plaatsvinden.

Een foto van DI-RECT tijdens het concert op De Pier
DI-RECT tijdens de online live show vanaf De Pier in Scheveningen.

Beste Track 3FM Awards

‘Soldier On’ van DI-RECT werd uitgeroepen tot Beste Track. „Dat liedje is de soundtrack geworden van de eerste lockdown”, oordeelt Van der Lende. Je zou denken dat DI-RECT met zijn lange staat van dienst een hele rits 3FM Awards op de schouw heeft staan, maar tot op heden had de Haagse band er slechts twee. Zowel in 2005 als in 2006, in de eerste twee jaar dat de 3FM Awards gehouden werden, won de groep in de categorie Beste Live-act, toen nog met zanger Tim Akkerman. „Kensington heeft al hun prijzen weggepikt”, lacht Van der Lende. „DI-RECT werd altijd tweede. Kensington heeft ook zo’n fanschare!” Een dag voor de 3FM Awards deed drummer Jamie Westland nog zijn beklag hierover in het programma van het duo.

Van Wageningen moet lachen om de uitspraken van zijn collega. „Het is een grappig dingetje tussen ons en Kensington-boys. Het is een running gag inmiddels dat wij altijd als tweede eindigen.” Maar na veertien jaar toch weer een 3FM Award. „In de beginperiode kwam alles snel. Alles kwam voorbij en daar hoorden ook 3FM Awards en TMF Awards bij. Na twintig jaar is het wel gaaf dat niks vanzelfsprekend is. Dat als je net zo hard werkt de zalen ook een keer minder vol zijn. Over het hele plaatje gezien kun je daar juist dankbaar voor zijn dat er beweging in zit en dat dit wordt gezien en er erkenning voor is. Dan ben je daar extra dankbaar voor. Anders zou je er ook aan kunnen wennen en zou er een vanzelfsprekend in kunnen sluipen. Dat geldt voor alles, ook voor een uitverkochte zaal. Zodra het gaat wennen, gaat er iets niet goed.”

Beste Muzikale Initiatief

Rapper Typhoon krijgt een 3FM Award voor het Beste Muzikale Initiatief. Dit voor het door hem bedachte De Tuin van 2020, een reeks openluchtconcerten van diverse Nederlandse artiesten die direct na de lockdown werden georganiseerd in het schilderachtige Brielle. „Alles staat op losse schroeven”, zegt Typhoon over het livecircuit wanneer hij de award krijgt uit handen van Sander Hoogendoorn. „Zoveel bedrijven en initiatieven hebben laten zien dat ze veilig kunnen doen. We hopen dat het een motivatie is naar de overheid en naar de lokale overheden. We willen wel, maar we hebben wel steun nodig.” Koreman is blij dat de rapper zijn nek uitstak. „Alles wat hij doet, ontroert mensen. Daarbij is hij ook een tijd weggeweest, dus het is fijn om hem weer in zo’n setting te zien.” Voor Typhoon is het zijn derde 3FM Award, nadat hij in 2015 en 2016 al werd verkozen tot beste hiphopact.

Een foto van Typhoon
Typhoon tijdens de 3FM Awards. Foto: Raymond van Olphen

Eerbetoon aan Wim Rigter

De 3FM Awards werden in maart 2005 voor het eerst uitgereikt, krap een halfjaar na het overlijden van 3FM-dj Wim Rigter. De Schaal van Rigter, de prijs voor de meeste gedraaide single van Nederlandse bodem van het voorbije jaar, is als eerbetoon naar hem vernoemd. Hieromheen werd een volledige awardshow opgetuigd. Sindsdien vinden de 3FM Awards ieder voorjaar plaats. In 2018 werd de prijsuitreiking eenmalig verschoven naar september, met het idee om de artiesten die zich gedurende het festivalseizoen bewezen hadden in het zonnetje te zetten. Dat bleek achteraf gezien ‘geen gunstig moment om de awards te organiseren’. De editie van 2019 ging niet door. „Er was teveel geschuif met de programmering”, blikt Van der Lende terug. „Nu hebben we onze shit weer voor elkaar. We weten weer wat we aan het doen zijn, met een duidelijk doel en een stip aan de horizon. Daar past dit gewoon bij: het vieren van de Nederlandse popmuziek.”

Artiesten met de meeste 3FM Awards

Kensington (13)
Racoon (13)
Anouk (10)
Ilse DeLange (9)
Bløf (6 + 1 voor Paskal Jakobsen als zanger)
Go Back To The Zoo (6)
Kane (6)
Chef’Special (5)
Krezip (5)

Lees ook: Yes! De video die bij Billie Eilish’ Bond-soundtrack hoort is uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.