Metro en ANP
Metro en ANP Buitenland 1 okt 2020 / 21:10 uur

Horeca Parijs dreigt weer helemaal te moeten sluiten, Madrid al op slot

Als het zo doorgaat met de snelle toename van coronagevallen, moet de horeca van de Franse hoofdstad Parijs helemaal dicht. In Madrid zijn strengere maatregelen – tandenknarsend – al van kracht.

De autoriteiten hakken zondag de knoop door. Bars en restaurants zouden dan vanaf volgende week niet meer hun deuren mogen openen, ook die in voorsteden van de metropool niet.

Minister Veran van Volksgezondheid acht de kans groot dat de overheid tot deze drastische stap moet overgaan. In de tweede stad van het land, Marseille, geldt de maatregel al. In Parijs moeten bars nu om 22.00 uur dicht. Veran kondigde ook andere beperkingen aan, zoals die voor familiefeestjes en andere sociale contacten.

Niet alleen slechte situatie in Parijs

Hij uitte zich ook zeer verontrust over de verslechterende situatie in andere Franse steden, zoals Lille en Lyon. Frankrijk rapporteerde vandaag bijna 14.000 nieuwe coronavirusinfecties in de afgelopen 24 uur, dicht bij de recordniveaus van vorige week.

Het aantal besmettingen steeg met 13.970 tot in totaal 577.505 gevallen, zei het ministerie van Volksgezondheid. Dat is meer dan de 12.845 die gisteren werden gemeld, maar onder een record van 16.096 donderdag vorige week. Het aantal doden steeg met 63 tot 32.019, in lijn met de trend van afgelopen week.

Een foto van minister Veran die moet besluiten over Parijs
De Franse minister van Volksgezondheid Olivier Veran. Foto: AFP / Ludovic Marin

‘Madrid’ vindt besluiten te ver gaan

De autoriteiten van Madrid gaan er tandenknarsend mee akkoord dat de Spaanse hoofdstad grotendeels weer op slot moet in de strijd tegen corona. Het bestuur van de regio Madrid vindt dat de maatregelen van de centrumlinkse Spaanse regering veel te ver gaan en de economie schaden. De rechtse regioleider Isabel Diza Ayuso kondigde aan naar de rechter te stappen.

Tot er een vonnis is, voert Madrid de lockdown schoorvoetend uit. „We zijn geen rebellen”, aldus Ayuso in het regionale parlement. Madrid is een van de zwaarst getroffen gebieden van Spanje met een snel stijgend aantal besmettingen. De bewegingsvrijheid en sociale contacten worden nu verder beperkt.

De Spaanse regering heeft ook met enkele andere regio’s een conflict om de juiste aanpak van de coronacrisis, zoals Catalonië (met Barcelona) en Andalusië.

Lees ook: Mensen met Neanderthaler-DNA meer kans op complicaties bij COVID-19

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Horeca Parijs dreigt weer helemaal te moeten sluiten, Madrid al op slot
Sluiten