Dossier

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marith (rechts): „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk." Foto: Amy Cooks Photography.

Foto van 'Amarins de Boer'

12 SEP 2018

Trouwen, niet iedereen doet het volgens het boekje. De één stapt op jonge leeftijd in het huwelijksbootje, de ander verrast de familie uit het niets met een bruiloft. Drie stellen met een bijzonder verhaal.

Martijn & Merel

Martijn (22) en Merel (21) Smit uit Gouda stapten acht maanden geleden in het huwelijksbootje. „Zodra mensen horen dat je getrouwd bent, vragen ze meteen waarom.”

Martijn: „We zijn vlak voor kerst getrouwd, dus hadden een echte winterbruiloft. Ik had niet zo’n zin om hartje zomer de hele dag in een warm pak rond te lopen, dus stelde Merel voor om in december te trouwen.”

Merel: „Ik vond het prima, maar moest eerst wel even wennen aan het idee. Ik koppelde onze toekomstige bruiloft altijd aan een festivalbruiloft bij een boomgaard. Maar al snel zag ik dat je ook in de winter een unieke bruiloft kunt organiseren.”

Martijn: „Als ik aan onze dag terugdenk, dan was de kerkdienst het mooiste moment. Je maakt dan echt een belofte aan elkaar.”

Merel: „We zijn allebei christen, dus dat is ook de reden waarom we niet eerst wilden samenwonen.”

Martijn: „Soms krijgen we daar wel vragen over.”

Merel: „Toen we bekendmaakten dat we gingen trouwen, vroegen sommigen of ik zwanger was.”

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Martijn en Merel stapten acht maand geleden in het huwelijksbootje. Foto: Raisa Zwart Photography

Martijn: „Vrienden of collega’s die niet christen waren, vroegen of ik het wel zeker wist. Natuurlijk, zei ik dan. We waren ruim vijf jaar samen, dus wilden een stap verder.”

Merel: „Eerst dachten we dat onze bruiloft een budgetbruiloft zou worden, want we waren op dat moment allebei nog student. Maar we kwamen er snel achter: als je het mooi en goed wilt doen, hangt daar een prijskaartje aan. Soms sloeg ik wel een beetje door in het perfecte plaatje. Ik doe een grafische opleiding, dus wilde bijvoorbeeld onze trouwkaart zelf maken. Maar daar verdronk ik compleet in. Martijn remde me dan een beetje.”

Martijn: „We hadden veel gespaard voor onze bruiloft, maar daar was na de bruiloft niet veel meer van over. Maar inmiddels werk ik, en Merel hoopt in januari ook klaar te zijn met haar studie, dus dat komt wel goed.”

Merel: „Voordat we gingen trouwen hadden we zoiets van: als we dertig zijn, gaan we wel over kinderen nadenken. We willen eerste carrière maken, en mooie reizen. Maar de dag nadat we getrouwd waren, waren we al babynamen aan het bedenken. Het oergevoel om ouders te worden kwam meteen naar boven.”

Marith & Manon

Marith (37) en Manon (29) Bakx uit Purmerend hebben net hun wittebroodsweken achter de rug. Met een smoes hadden ze hun gasten naar de locatie gelokt. „Het was heerlijk om zonder bemoeienis van anderen alles te kunnen voorbereiden.”

Marith: „Ik wilde nooit trouwen. Ik vond het allemaal maar burgerlijk. Bovendien zag ik alleen maar dramascenario’s voor me. Ruzie tijdens het vrijgezellenfeest, een complete poppenkast tijdens het uitzoeken van ‘de jurk’. Toen dachten we: waarom doen we het niet zoals we het zelf willen en vertellen we niks?”

Manon: „Ik wist eerst niet of we dat wel konden maken tegenover onze ouders. Maar ik zag ook in: het gaat om onze dag.”

Marith: „Mijn zoontje van 9 hebben we het twee weken van te voren wel verteld. Zo had hij genoeg tijd om zich voor te bereiden, maar niet genoeg tijd om zich te verspreken.”

Manon: „Om ervoor te zorgen dat niemand iets door had, hadden we iedereen met een smoes naar de locatie gelokt. Normaal gesproken is Marith altijd van de impulsieve verrassingen, dus nu had ik iedereen wijs gemaakt dat ik een verrassing voor haar had, maar dat ik daar wel ieders hulp bij nodig had. Mensen vroegen wel wat voor verrassing het dan was, maar ik zei dat ik daar niets over kon zeggen.”

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Marit (links) en Manon hadden een surprise-bruiloft. Foto: Amy Cooks Photography.

Manon: „Het was zo fijn om zonder bemoeienis van anderen alles te kunnen voorbereiden. Geen discussie over de gasten of meningen over kleding, maar precies zoals wij het wilden.”

Marith: „Achteraf hoorden we dat een aantal dachten dat het om huwelijksaanzoek zou gaan.”

Manon: „Toen de mensen aankwamen, werden ze opgevangen door een ceremoniemeester. Vervolgens werden ze in groepjes van zeven personen naar buiten gebracht. Daar stonden wij.”

Marith: „De reacties gingen gepaard met tranen met tuiten. Dat was echt overweldigend. Toen iedereen geland was, hadden we een ceremonie en daarna een lunch. Vervolgens hebben we ons huwelijk goed gevierd met een paar bacootjes.”

Manon: „Inmiddels zijn de wittebroodsweken voorbij en ik moet zeggen, ik vind het getrouwde leven toch een partijtje fijn. Het geeft een gevoel van veiligheid, iemand die altijd naast je staat. En burgerlijk is het juist helemaal niet.”

Marith: „Het is heel fijn om nu te kunnen zeggen: dit is mijn vrouw.”

Manon: „Als we het onze bruiloft over zouden doen, zouden we het precies weer zo doen.”

Anton & Anastasia

Anton (23) en Anastasia (22) van Rijn uit Rotterdam vierden vorige week hun eenjarig trouwjubileum. Anton leerde Anastasia kennen toen hij voor zijn studie een jaar in het Russische Sint-Petersburg studeerde. „Ons doel was om zo snel mogelijk samen te kunnen zijn.”

Anton: „Ik heb nooit de ambitie gehad om jong te trouwen. Maar als het goed zit, zit het goed.”

Anastasia: „We waren anderhalf jaar samen, toen we het gevoel kregen dat we wilden trouwen.”

Anton: „Ik had mijn studie in Sint Petersburg afgerond en woonde inmiddels alweer een half jaar in Nederland. We hadden contact via Facetime, maar daar waren we op een gegeven moment helemaal klaar mee.”

Anastasia: „We hadden twee opties: of Anton kon naar Rusland komen, of ik kon naar Nederland komen. Maar omdat de kwaliteit van leven in Nederland beter is, hebben we voor de laatste optie gekozen.”

Marith en Manon hadden de gasten gelokt met 'n smoes

Foto: Julie Nijkamp Fotografie.

Anton: „Toen moesten we nadenken over hoe we Anastasia naar Nederland konden halen. Ze heeft namelijk een verblijfsvergunning nodig.”

Anastasia: „Ik besloot in Nederland een master te gaan volgen. Een andere optie was dat ik hier een baan zou vinden. Maar dan moet mijn werkgever verklaren dat zij geen geschiktere kandidaat hebben kunnen vinden en daarom voor iemand uit een niet-Europees land hebben gekozen.”

Anton: „Of ik zou een baan met minimaal een jaarcontract moeten hebben, waardoor ik garant kan staan voor haar. Maar die heb ik helaas nog niet kunnen vinden. Ik werk nu nog als freelancer.”

Anastasia: „Veel mensen denken dat we zijn gaan trouwen zodat ik in Nederland kan wonen. Maar die wetgeving bestaat al lang niet meer.”

Anton: „We zijn gaan trouwen omdat we van elkaar houden, maar ik heb er ook voor gekozen uit erkenning tegenover haar familie. Anastasia komt uit Rusland. In dat land is de cultuur dat mensen veel sneller trouwen. Zij kwam naar Nederland, dus ik wilde iets terugdoen. Door mijn jawoord aan haar te geven, laat ik zien dat ik voor haar klaarsta in voor- en tegenspoed.”

Anastasia: „De bruiloft was heel mooi. De ceremonie in het gemeentehuis was met z’n zessen, we hadden de goedkoopste variant en deden het puur omdat het erbij hoort. ’s Avonds hielden we het feest in de tuin van de opa en oma van Anton. Mijn familie was overgevlogen, dat was heel fijn.”

Anton: „Maar of het de mooiste dag van m’n leven was? Nee. Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad die dag, maar trouwen is ook wel erg stressvol.”

Anastasia: „Het is meer een bevestiging. Wij gaan het leven samen aan.”


Trouwen: 'Ik heb bruidsparen die tonnen uitgeven'

Nederlandse bruidsparen geven gemiddeld 1500 euro aan hun trouwringen uit. / Foto: Gerhard Nel Fotografie

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

Voor veel mensen is het één van de mooiste dagen van hun leven: trouwen. Een prachtige trouwjurk - of pak aan en in het bijzijn van je familie en beste vrienden het ja-woord geven aan jouw geliefde. Maar aan al het dansen en feesten op die mooiste dag hangt ook een prijskaartje. Weddingplanner Vivian ter Huurne vertelt hoeveel trouwen nu eigenlijk precies kost.

Veel verschillende prijzen

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: het prijskaartje van een bruiloft is nooit precies hetzelfde, je kan het zo duur (of juist goedkoop) maken als je wilt. „Je zou zelfs gratis kunnen trouwen. Er zijn gemeentes waar je op bepaalde momenten niets hoeft te betalen om te trouwen”, vertelt Ter Huurne. Maar de weddingplanner heeft ook bruiloften gehad die tonnen kostten en waarbij bekende Nederlanders kwamen optreden.


Bas is bruidsfotograaf: 'Mijn lens mag niets missen'

„Dit was in Monte Isola, een idyllisch eilandje in Italië. Terwijl ik met het bruidspaar door smalle Italiaanse straatjes liep, kwamen we een groep scholieren tegen. Met hen maakte ik deze verrassende foto en won ik er later een award mee.” / Foto: Bas Driessen

Foto van 'Merel Driessen'

12 SEP 2018

De meeste mensen maken maar één keer in hun leven hun trouwdag mee en hooguit een paar keer die van een ander. Voor Bas Driessen is dat een ander verhaal. Het afgelopen jaar maakt hij zo’n 37 trouwdagen mee. Bas is namelijk bruidsfotograaf en legt de bruidsparen de mooiste dag uit hun leven vast: „Iedere bruiloft maakt weer veel indruk op me.”

Twee bruiloften en een grote mond

Bas zijn carrière als bruidsfotograaf begon zo'n tien jaar geleden met, simpelweg, flink bluffen. „Ik deed al wel wat met fotografie, maar dat was alleen hobby. Ik had er nooit over nagedacht om er mijn werk van te maken.” Totdat op een feestje een stel naar hem toe kwam met de mededeling dat ze gingen trouwen. Ze vonden dat hij prachtige foto’s kon maken. „Ik feliciteerde ze met hun trouwplannen, maar had helemaal niet door dat ze eigenlijk wilden dat ik hun bruiloft ging fotograferen.” Bas zei in eerste instantie dat het niet bij hem paste. Maar toen het stel bleef doorvragen, besloot hij er toch voor te gaan.


Ja, ik wil... Een weddingplanner!

Voetballer Erik Pieters en zijn Nermina Mekic op hun huwelijkdag die werd georganiseerd door weddingplanner Wiesje / BruidBeeld

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

De mooiste dag van hun leven, zonder zorgen. Daar gaat weddingplanner Wiesje altijd voor. Van Armin van Buuren tot Caroline Tensen en van alles ertussen in, zij regelt het wel. En haar ringtone? Weddingbells!

De weddingplanner in actie

James Bond wél gedaan


'Haar lach, zijn grapjes': Lezers over de liefde

Treinstations; de ideale plek voor liefdesverhalen. Foto: Colourbox

Foto van 'Kyrie Stuij'

12 SEP 2018

De stap naar het altaar begint bij een ontmoeting. Een betekenisvolle blik, een betoverende lach, een handdruk die bijna elektrisch aanvoelt. Weinig kan een mens zo van z’n sokken blazen als de liefde. En of je uiteindelijk nou wel of niet in het huwelijksbootje stapt, niets is zo mooi als stilstaan bij het effect van die allereerste ontmoeting.

Karlijn Brinkman: 'Elke avond is een avontuur met hem'

Karlijn zet haar ‘live-opname’ het liefst op repeat


Huwelijk van hem en hem: hysterisch mooi!

Siep en Peter, en de hele hoge engelen en zingende B.A.B.S. en goede vriendin Sikina Pinchetti / Marieke Dijkhof

Foto van 'Iris Hermans'

12 SEP 2018

Founding fathers van Amsterdamse Gay Pride Siep de Haan en Peter Kramer trouwden afgelopen zomer. Engelen (en eigenlijk de hele boel) op stelten en een draaiboek van 600 punten. Een soort mini Gay Pride, of een ‘militaire operatie’, ,,het was hysterisch mooi!”

Ze kwamen uit de bossage van De Wilmersberg / Cris Toala Olivares

Broederschap


10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

10 redenen voor een droomhuwelijk in een kasteel

Bruidspaar Pim en Ingrid wisten het wel: trouwen doen we in een kasteel.

In samenwerking met Kasteelfeesten.nl

12 SEP 2018

De trouwdag de mooiste dag van je leven? Maak van jullie bruiloft een droombruiloft en trouw in jullie eigen kasteel! Gegarandeerd dat jullie trouwdag de mooiste dag van jullie leven wordt. Kasteelfeesten.nl geeft alvast 10 goede redenen waarom een kasteel dé ultieme trouwlocatie is.

1 Onvergetelijk

Trouwen hoort een onvergetelijke ervaring te zijn. Je trouwt als het goed is maar één keer in je leven. Zeg nou zelf, wat is onvergetelijker dan trouwen in een kasteel?


Dé open dag om je gedroomde trouwlocatie te vinden

16 supertoffe plekken om te trouwen

In samenwerking met Toptrouwlocaties

12 SEP 2018

Op weg naar de mooiste dag van je leven valt er enorm veel te regelen. En de weddingplanning begint toch wel met de vraag: Waar? Voor alle aanstaande bruidsparen die nog op zoek zijn naar dé droomlocatie voor het huwelijk of die inspiratie willen opdoen, is er de Open Toptrouwlocatie Route op zondag 23 september. Van klein tot groot, meer dan 300 locaties doen aan de open dag van organisator Toptrouwlocaties mee. De deuren worden opengezet om toekomstige bruidsparen al het moois en de mogelijkheden te laten zien. Hieronder vind je 16 prachtige plekken die je op 23 september kunt bezoeken en kun je per locatie doorklikken als je meer informatie wilt lezen en zien.

Green Village

Waar? Blokhoeve 7, Nieuwegein


‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

‘Bruiden van nu? Die struinen vooral online’

Tijdens modeshows van Weddings zie je onder meer ‘de trouwjurken van volgend jaar’.

In samenwerking met Weddings

12 SEP 2018

Een dag lang over een trouwbeurs struinen? Dat kan anders, vond Weddings: een show 2.0. En de winkel geeft nog een trouwjurk weg ook. 

Avonden bladeren in trouwmagazines, uren slenteren op een trouwbeurs en door de talloze huwelijksbomen het trouwbos niet meer zien. Die activiteiten klinken een beetje als iets van lang geleden. En ze zíjn ook van lang geleden, vindt Stephanie Hopmans van Weddings, naar eigen zeggen met 950 vierkante meter de grootste bruidswinkel van Europa.

Nieuwste trends


Likeability of5

De fabels en feiten over zonnebrandcrême

Foto ter illustratie. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wie bruin wil zijn, moet zonnebaden. Tenminste; als je bruin wil worden van de zon. Zonnebaden is iets wat sowieso niet wordt aangeraden, maar mocht je op vakantie in de zon gaan dan is het belangrijk dat je je goed insmeert.

Word je dan wel bruin? Kun je gewoon een zonnebrandcrème in het buitenland kopen, of kan het dan zomaar dat je troep koopt? Metro sprak met dermatoloog Nicole Kukutsch van het Huidkanker Centrum van het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) en Raad van Advieslid van Stichting Melanoom en zet de fabels en feiten voor je op een rijtje.


likelove
user_80e9ecbfa507f52598d57516533ba16242fd0159_avataruser_8220d1f4a473be4e19e37c3a5bf8548519ac9cd3_avatar

Likeability of5

Camera videoZo oranje als een wortel?! Daisy deed een spray tan

Metro's Daisy kreeg een spray tan voor haar vakantie. / Videostill

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

zonnebrand

Wat kun je doen als je geen zin hebt om eeuwig in de zon te liggen? Dan ga je gewoon - heel makkelijk - voor een spray tan. Maar over spray tannen gaan behoorlijk wat verhalen de rondte. Metro's Daisy ging op onderzoek uit en onderging zélf een spray tan het Amsterdamse KNAP Institute.


like
user_4db6f613416baa2efcb511c3d4d5a543b9ad763a_avatar

8 redenen waarom ik een hekel heb aan zonnebaden

Zonnebaden... het is niet mijn favoriete ding op de wereld. / Colourbox

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Er zijn mensen die houden van zonnebaden, zonnebanken en bruin worden. Er zijn ook mensen – zoals de auteur van dit stuk – die alleen het stukje bruin worden interessant vinden en de rest ruk. Waarom? Dat leg ik je aan de hand van deze 8 ergernissen bij het zonnebaden even uit.

1. Het is héél warm

Kijk, ik houd van de zon, maar ik hou er niet van om in de bloedhitte te liggen braden als een versgepelde gamba in een frituurpan. Zo voel ik mij al snel als ik (al zwetend) op een handdoekje bij het zwembad of de zee. En als er geen water in de buurt is om af te koelen, dan kun je me al helemaal wegdragen.


Likeability of3

Wekelijks zonnebanken? Isabel kreeg op 21e kanker

Isabel Plessius (23) kreeg op haar 21 huidkanker. / Privébeeld

Foto van 'Daisy Heyer'

14 JUL 2018

Huidkanker is iets voor oude mensen toch? Nou, niet in alle gevallen. De inmiddels 23-jarige Isabel Plessius kreeg op haar 21e huidkanker. ‘Kanker van de zonnebank? Ik dacht altijd, joh dat zien we later wel. Erg hè?!’

Doodnormaal

Ik ging vrij jong al onder de zonnebank. Wij hadden er thuis eentje en het ging sneller dan in de zon liggen. In Zaltbommel, waar ik vandaan kom, was zonnebanken op onze middelbare school doodnormaal. En toen ik later in Den Bosch ging studeren ging ik ook regelmatig naar een professionele zonnestudio.


sad
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Likeability of5

Achter de strandschermen van Zandvoort

Met Bob van Boudewijns Visservice, wiens glimlach nooit verdwijnt / Foto's Stephen Greenwood

Foto van 'Iris Hermans'

6 JUL 2018

Dagje naar het strand, maar zonder bikini...

De mensen erachter


likelove
user_3ab05ec160ef4ba88e14ff6593f682747488ca4b_avataruser_0831f4203a78b9be701392166f2d6812d3ca57e3_avatar

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Dinofan? Dan wil je deze zomer in Nederland zijn

Een foto van een eerdere expositie over dinosaurussen in Rotterdam. Beeld: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

6 JUL 2018

Fans van dinosaurussen kunnen deze zomer hun hart ophalen in ons land: tientallen exemplaren zijn vanaf zaterdag weer ‘te zien’ op verschillende exposities in Schiedam en Utrecht. De tentoonstellingen willen op educatieve wijze de realiteit van miljoenen jaren geleden nabootsen.

Utrecht en Schiedam

In Utrecht kunnen liefhebbers terecht bij World of Dinos, een expositie van 7000 vierkante meter met zo’n zestig metershoge replica’s. De passende decors en special effects moeten de overtuigingskracht van de dino’s nog groter maken. In Schiedam kan je tussen de bomen in het Beatrixpark ruim dertig dinosaurussen spotten. Ze zijn overgevlogen vanuit Engeland.


Titels van Thomas: dit moet je deze zomer lezen

Foto van 'Metro'

6 JUL 2018

Auteur Thomas Heerma van Voss geeft je de ultieme leestips voor deze zomervakantie. Op gebied van sport, lifestyle, literatuur en thrillers. Zo kun je lezend de zomer door!

door Thomas Heerma van Voss

Sport


Red Bull Summer vol met to do-avonturen

Red Bull Summer vol met to do-avonturen

De zomertip kitesurfen: bij Muiderberg vind je een ideale spot voor beginners. / Koen van Weel | ANP

Foto van 'Erik Jonk'

6 JUL 2018

Voor wie een welverdiende vakantie al achter de rug heeft en met vrienden nog meer wil beleven deze zomer. Voor wie een langere reis dit jaar moet overslaan, maar nog wel tijd heeft voor wat goed bestede vrije dagen. Voor wie het luie zweet even kwijt wil. Voor hen hebben we vijf zomerse tips.

Doe-avonturen

We vroegen ze aan Red Bull, het merk dat gave events bepaald niet schuwt en deze zomer met Red Bull Summer een blikje met een nieuwe (kokos)smaak in de winkel heeft: wat zijn nou goede ‘doe-avonturen’ die je met hele vriendengroepen kunt doen?


Van saai luchtbed naar flitsende flamingo

Foto van 'Johan van Boven'

6 JUL 2018

Op vakantie gaan zag er pakweg twintig jaar geleden heel anders uit dan nu. Papieren landkaarten hebben plaatsgemaakt voor een navigatiesysteem en de e-reader heeft een stapel boeken vervangen. Metro gaat even terug in de tijd.

Traveller cheque vs creditcard

Dit zijn de dinosaurussen onder de betaalmiddelen. Járen geleden kon je bij een bank traveller cheques aanvragen, zodat je niet met een stapel buitenlandse valuta op reis hoefde. Eenmaal op de plaats van bestemming, bijvoorbeeld de Verenigde Staten, kon je zo’n cheque bij een bank inwisselen voor geld. Waarom mensen hiervan gebruikmaakten? Als je een traveller cheque kwijtraakte, was je het geld niet kwijt. Je kon die namelijk alleen inwisselen door bij de bank je handtekening te zetten. Tegenwoordig heb je gewoon je creditcard op zak of haal je met je pinpas flappen uit de muur.


'Twee weken op vakantie? Handbagage is genoeg'

Inpakken hoeft echt niet zo moeilik te zijn! Wij vroegen de experts om advies. Foto: Pexels

Foto van 'Lisa Vermeij'

6 JUL 2018

Het inpakken van je koffer kan nog een hele uitdaging zijn. Het liefst wil je al je nieuwe zomerkleren mee, genoeg accessoires en dan moet je ook nog een keuze maken tussen je halve boekenkast. Voor je het weet ben je een dag bezig met inpakken en is je koffer alsnog veel te zwaar. Hoe pak je nou zo efficiënt mogelijk je koffer in? Metro vroeg Liesbeth Rasker en Jesper Kleynen om advies.

Hoe het dus niet moet

Op mijn 18e ging ik een maand naar Spanje, een maand klonk eeuwig, dus sleepte ik 35 kilo aan bagage met mij mee. En ja, daar betaalde ik extra voor. En nee, al die rokjes en jurkjes heb ik uiteindelijk nooit allemaal gedragen. Een paar jaar later ging ik backpacken. Keurig al mijn spullen in een backpack gepropt, maar ik had ook nog een normale handbagage rugtas en toen ik beide tassen om had, verloor ik mijn evenwicht en lag ik op de grond van het vliegveld. Goed, ik moest minder spullen meenemen. Dat lukte, maar alsnog pakte ik verkeerd in. Ik herinner mij een vierdaagse hike door de bergen van Colombia. Er was geen elektriciteit en geen stromend water. Ik had wel twee verschillende kleuren nagellak mee, twee bikini’s en een tijdschrift ingepakt, maar over een zaklamp en pleisters had ik dan weer niet nagedacht. Tijd om advies te vragen!


Likeability of5

De kunst van het vakantievieren

Echt ontspannen tijdens je vakantie? Laat je werktelefoon thuis. Foto: ANP

Foto van 'Kyrie Stuij'

6 JUL 2018

Hard werken, nachtenlang studeren, continu op en neer reizen. En dan, ein-de-lijk vakantie. De vrije dagen waar je zo naar hebt uitgekeken staan voor de deur. Maar na die drukke periode is het soms lastig om te ontspannen. Hoe zorg je ervoor dat je na de zomer opgeladen terugkeert? Leer de ‘kunst van het vakantievieren’.

,,Naar mijn idee is er gewoon altijd wel wat te doen’’, stelt de 21-jarige Annemiek Steur uit Leiderdorp. Ze zit in de afrondende fase van haar bachelor Chinees en schrijft daarnaast fanatiek. Niks doen, zit niet in haar systeem. En dat maakt op vakantie gaan soms best lastig. ,,Een aantal jaren geleden ging ik weg met een vriendengroep. En echt élke dag kwamen zij pas rond elf uur uit bed, terwijl ik dan allang wakker was en eropuit wilde. Ik denk dan: We zijn ergens anders, er is genoeg te zien, laten we iets nuttigs doen.’’

Stilzitten


like
user_82c1b0470dbd0a2f3f1c81e465f7c869b635d95e_avatar