Metro
Metro Dossier 23 jun 2018 / 03:30 uur

Werk aan de winkel voor nieuwe generatie feministen

De emancipatie van vrouwen is nog lang niet voltooid. Dat vindt bijna tweederde van de Metro-lezers, zo blijkt uit een online onderzoek onder 2.246 deelnemers tussen de 15 en 65 jaar. Bovendien vindt maar liefst 90 procent van de ondervraagden het hoog tijd dat vrouwen nu eindelijk eens hetzelfde betaald krijgen als mannen.

Dat laatste is nog altijd niet het geval. De loonkloof is in Nederland iets gekrompen, zo blijkt uit de recentste Gender Pay Index, maar bestaat nog wel. Mannen verdienen 17 procent meer dan vrouwen. Dit komt vooral doordat minder vrouwen een baan hebben die het beste salaris opleveren. Kleiner is het salarisverschil tussen mannen en vrouwen met hetzelfde werkniveau, namelijk 4,7 procent.

Gratis kinderopvang

Om vrouwen meer kansen te geven carrière te maken, zou het helpen om kinderopvang goedkoper of zelfs helemaal gratis te maken, vindt 65 procent van de ondervraagden. Dit wordt ondersteund door het Centraal Planbureau (CPB), dat concludeerde dat het verhogen van de kinderopvangtoeslag de arbeidsparticipatie van jonge moeders kan stimuleren.

Om vrouwenemancipatie op de werkvloer te bevorderen, zou ook zwangerschapsdiscriminatie strenger moet worden bestraft, vindt 70 procent van de ondervraagden. Er is bijvoorbeeld sprake van zwangerschapsdiscriminatie als een vrouw die zwanger is geen contractverlenging krijgt of voor een bezoek aan een verloskundige vakantiedagen moet opnemen. In 2017 werd hiervoor een speciaal meldpunt opgericht, waar in een jaar bijna 1.500 klachten binnenkwamen.

Zwanger of niet, werken moet voor vrouwen wél een vrije keuze blijven, vindt het grootste gedeelte van de ondervraagden. Tweederde is het er niet mee eens of heeft überhaupt geen mening over de stelling dat het voor alle vrouwen beter is om carrière te maken dan thuis te blijven voor de kinderen.

Ongeschoren oksels

Waar feministen vroeger werden geassocieerd met wijde tuinbroeken en ongeschoren oksels, ‘mag’ je je tegenwoordig als voorvechtster van vrouwenrechten zo sexy kleden als je zelf wilt, vindt het merendeel van de Metro-lezers. Met de stelling ‘Feministen die zich sexy kleden, zijn hypocriet’ is bijna 70 procent het oneens. Bekende feministen als Beyoncé en Emma Watson waren om die reden eerder nog mikpunt van kritiek van met name andere feministen.

Kenmerkend voor de vierde feministische golf, zoals het modern feminisme al genoemd wordt, is dat het meer soorten vrouwen én mannen vertegenwoordigt. Intersectioneel feminisme strijdt namelijk ook tegen discriminatie op basis van ras, seksuele geaardheid en genderidentiteit. Tweederde van de ondervraagden draagt deze kleurrijke strijd een warm hart toe.

Doorgeslagen feminisme

Tegelijkertijd klinken in het onderzoek ook anti-feministische geluiden. Meer dan de helft van de ondervraagden vindt dat moderne feministen mannen hun mannelijkheid afpakken. Een deel van deze Metro-lezers zal zich herkennen in het gedachtegoed van de Canadese psycholoog Jordan Peterson, een intellectueel die zich fel verzet tegen politieke correctheid, postmodernisme, identiteitspolitiek en ‘doorgeslagen feminisme’.

Tekst: Grieteke Meerman

Elke zaterdag vind je bij Metro verhalen over spraakmakende zaken. We kennen het, doordeweeks moet alles vlug, maar gelukkig is er in het weekend tijd om lekker lang te lezen over opzienbarende onderwerpen. Boeiend? Absoluut! Schokkend? Soms. Confronterend? Misschien. Interessant, met een knipoog en vanuit meerdere perspectieven belicht? Altijd!

Deze week: modern feminisme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werk aan de winkel voor nieuwe generatie feministen
Sluiten