Sander Schomaker
Sander Schomaker Dossier 20 okt 2017 / 06:28 uur

Huntelaar: Liever in De Kuip dan in de ArenA

Klaas-Jan Huntelaar is een man van de statistieken. Vaak weet hij precies hoe vaak en op welke manier hij gescoord heeft tegen een bepaalde tegenstander. Maar vlak na de woensdagochtend-training op de Toekomst kan de spits niet meteen terughalen hoe vaak hij in het verleden trefzeker is geweest tegen aartsrivaal Feyenoord. Niet zo gek, want het is al weer een tijdje geleden (2006-2008) dat Huntelaar in de spits stond bij Ajax tijdens een Klassieker.

DVD

Diep nadenkend begint ‘The Hunter’ hardop te tellen. „Eén keer twee, nog één, een keer een stiftje, zitten we op vier. Twee in een thuiswedstrijd en in de play-offs heb ik er volgens mij ook een paar gemaakt. Ik denk dat ik richting de tien ga”, zegt hij breeduit lachend.

Zijn gokje komt in de buurt. Huntelaar maakte in zeven Klassiekers acht treffers. Hij loopt dus ruim 1-op-1 tegen Feyenoord. Ook opvallend: in die zeven Klassiekers werd Huntelaar nog nooit gewisseld. „Tja, wat kan ik zeggen. Het is een mooie wedstrijd die bij iedereen iets extra’s brengt. Die speel ik uiteraard graag.”

Als gevraagd wordt welke Klassiekers hem het best zijn bijgebleven, hoeft hij niet lang na te denken. „Dan gaan mijn gedachten meteen naar die 0-4 in De Kuip toen ik er twee maakte. En mijn eerste Klassieker is ook onvergetelijk. Die was ook in De Kuip, ik scoorde maar we verloren wel. Dat was het jaar dat Feyenoord een dvd had uitgebracht, omdat ze twee keer van ons hadden gewonnen. En in de play-offs speelden we ze vervolgens helemaal van de mat af met 3-0 en 2-4, dus dat was wel grappig.”

https://www.youtube.com/watch?v=f-hrcGErfRY

Het jaar nadat Huntelaar vertrokken was bij Ajax werd door de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam besloten dat de Klassieker voortaan zonder uitsupporters gespeeld zou worden.

„Dit wordt dan ook mijn eerste Klassieker zonder uitfans. Dat is wel een stuk minder, want het is altijd leuk om in die vijandige sfeer een klein stukje Gallië te hebben. Zo voelt dat echt. Met dat uitvak vier je een doelpunt of de overwinning. Dat zullen we nu met elkaar moeten doen. Dat maakt het toch heel anders. Voetbal hoort gespeeld te worden met publiek van thuis- en uitclub, jammer dat het in de Klassieker niet zo is. Laten we hopen dat het volgend jaar wordt teruggedraaid, zoals de supportersverenigingen willen.”

Schaal

Voor veel Feyenoordfans is de kraker tegen Ajax het duel dat het seizoen kan maken of breken. Huntelaar denkt er iets genuanceerder over. „Dit is de meest speciale wedstrijd van het seizoen, absoluut. Maar de mooiste wedstrijd moet het duel worden waarin we de schaal pakken. Natuurlijk zijn de toppers tegen Feyenoord en PSV de wedstrijden waar je naar uitkijkt en die je meteen opzoekt als het competitieprogramma bekend is. En dan is Feyenoord nog even mooier, omdat het de Klassieker is.”

Huntelaar geniet en komt vaak ook tot zijn beste spel, als de sfeer vijandig is. „Het mooiste is om uit bij Feyenoord te scoren”, lacht hij. „Een beetje agressieve sfeer, daar houd ik van. Ik vind uit spelen tegen de aartsrivaal altijd mooier dan thuis. Dat had ik ook bij Schalke tegen Dortmund. Ik speelde dat duel liever in Dortmund dan thuis. Ik geniet van die sfeer, heerlijk als iedereen tegen je is. Dat is toch mooi?”

Reageer op artikel:
Huntelaar: Liever in De Kuip dan in de ArenA
Sluiten