Johan van Boven
Johan van Boven Dossier 19 okt 2017 / 14:10 uur

Boëtius: Debuut tegen Ajax mooiste dag van m’n leven

Het ene na het andere scenario schoot op 28 oktober 2012 door het hoofd van Jean-Paul Boëtius. Hoe passeer ik mijn tegenstander? Maak ik een doelpunt? Houd ik mijn hoofd boven water? Het talent uit de A-jeugd wist dat er een nieuw hoofdstuk was aangebroken in zijn voetballeven, toen hij die dag uit bed stapte. Van trainer Ronald Koeman had de 18-jarige linksbuiten te horen gekregen dat hij tegen Ajax zijn debuut mocht gaan maken voor Feyenoord 1. Tegen Ajax!

Als kind van de club, Boëtius begon er op 6-jarige leeftijd in de F’jes, wist hij als geen ander hoe beladen de Klassieker is. Hij droomde al een tijdje van zijn eerste wedstrijd in het eerste elftal, maar dat de aartsrivaal uit Amsterdam de tegenstander was maakte het allemaal nog veel fraaier. Hier had de Rotterdammer jaren op gewacht. In een elektrisch geladen Kuip laten zien wat hij kan.

Zenuwen

„De zenuwen vielen best mee”, zegt de nu 23-jarige aanvaller van Feyenoord. „Maar in mijn hoofd speelden wel steeds filmpjes af over hoe de wedstrijd zou verlopen. Uiteraard zat daar ook het scenario tussen dat ik zou gaan scoren.”

De zondagmiddag begon voor Boëtius en alle andere Feyenoorders in mineur. Al na twaalf minuten kreeg Christian Eriksen het stadion stil. Maar halverwege de eerste helft maakte de Nederlandse voetbalwereld kennis met de onbevangenheid van een vrolijke jeugdspeler. Op aangeven van Wesley Verhoek knalde Boëtius de bal achter Ajax-doelman Kenneth Vermeer.

Beugelbekkie

Na afloop van de wedstrijd, die in 2-2 eindigde, wilden alle verslaggevers het jonkie spreken. Even werd gevreesd voor een verlegen talent dat aan de hand van voetbalclichés zou vertellen hoe hij de middag had beleefd. Maar al snel werd duidelijk dat Boëtius buiten het veld net zo frivool en vrolijk is als er binnen. De journalisten hingen aan de lippen van het jonge beugelbekkie. Vijf jaar later denkt hij uiteraard nog altijd graag terug aan die bijzondere dag.

Jean-Paul Boëtius in actie tegen Ajax tijdens zijn debuut voor Feyenoord. Foto: ANP

„Alles staat op mijn netvlies, ik kan elke actie nog voor de geest halen. Ik zou de wedstrijd minuut voor minuut kunnen beschrijven als je dat zou willen”, zegt hij met dezelfde glimlach als in 2012, maar dan zonder beugel. „Het is nog steeds de mooiste dag van mijn leven. Wedstrijden tegen Ajax leven niet alleen bij de supporters, maar natuurlijk ook bij de spelers. En ik mocht gewoon starten! Als broekie stond ik vanaf de eerste minuut op het veld. Prachtig om mee te maken, uiteraard ook omdat ik scoorde. De ontlading, de herrie die daarop volgde… Ongelooflijk.”

Boëtius vertoefde de afgelopen twee seizoenen in het buitenland. Eerst in Zwitserland bij FC Basel, daarna op huurbasis bij het Belgische KRC Genk. „In die periode heb ik de Klassieker echt gemist. De atmosfeer is bijna niet te beschrijven en je proeft de wil om te winnen nog veel meer dan bij andere wedstrijden. Dat is niet normaal. Als teamgenoten nu vragen hoe het is om in eigen stadion tegen Ajax te spelen kan ik daar geen antwoord op geven. Zoiets moet je niet met woorden beschrijven, maar zelf meemaken. Pas dan weet je écht hoe het is om de Klassieker te spelen.

De Wedstrijd van het Jaar laat zijn hart weliswaar sneller kloppen, maar Boëtius heeft met Feyenoord 1 nog nooit van Ajax gewonnen. In de jeugd was dat een ander verhaal. „Toen waren wij vaak de bovenliggende partij. We waren aan elkaar gewaagd, maar wij wonnen vaker dan dat we verloren. De laatste Klassieker die ik in de jeugd speelde, wonnen we met 4-1. Toen maakte ik ook de 1-1, net als tijdens mijn debuut in het eerste. Zondag kan het weer een mooie dag worden, net als toen. Al moeten we er dit keer voor zorgen dat we wél winnen.”

Kijk hier de voorspelling voor Feyenoord-Ajax:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boëtius: Debuut tegen Ajax mooiste dag van m’n leven
Sluiten