Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Televisie 9 jul 2024
Leestijd: 2 minuten

Kritiek op Taylor Swift-filmpje van PowNed in Vandaag Inside Oranje: ‘Bijzonder smakeloos’

Omroep PowNed gaat sinds afgelopen weekend flink door het stof. Een item waarin Taylor Swift-fans werd gevraagd hoe ver ze wilden gaan voor een ontmoeting met hun idool, zorgde voor behoorlijk wat commotie. Ook PowNed-televisiemaker Rutger Castricum is kritisch op de video, die inmiddels offline is gehaald. „Dit is niet goed.”

Een jonge vrouw liet haar borsten zien in ruil voor een meet-and-greet met Taylor Swift en een andere fan zoende met een vreemde. Dat was te zien in een item van omroep PowNed met de titel ‘Gillende meisjes worden sletjes voor Taylor Swift’, waarin verslaggever Abel Bijlsma de veelal jonge fans vroeg hoe ver zij zouden gaan om Taylor Swift te kunnen ontmoeten. Die meet-and-greet bleek vervolgens helemaal niet te bestaan. 

Boze reacties en klachtenregen PowNed

Het item zorgde voor veel boze reacties én klachten bij het Commissariaat voor de Media. Onder andere Ruud de Wild, die een radioprogramma maakt voor PowNed, noemde het filmpje „fucking walgelijk”. Ook de ombudsman van de NPO kreeg een klachtenregen binnen nadat het item te zien was. 

Inmiddels is het filmpje offline gehaald, bij Vandaag Inside Oranje was het nog altijd onderwerp van gesprek. Rutger Castricum, die zelf ook voor PowNed werkt, is kritisch en vindt dat het niet door de beugel kan. „Nee, dit is niet goed”, reageert hij. „Daar moet je wel duidelijk over zijn en dan moet je het gewoon weghalen.”

Kritiek in Vandaag Inside: ‘Heel ranzig filmpje’

Presentator Wilfred Genee noemt het een „heel ranzig filmpje”, en bevraagt Castricum stevig over waarom PowNed de beelden eerst niet weg wilde halen. „Waarom heeft dat zo lang geduurd?” Eerder liet hoofdredacteur Dominique Weesie namelijk nog weten het filmpje niet weg te willen halen, maar dat iedereen vrij was om een klacht in te dienen.

„Geen idee”, reageert Castricum. „Hij was volgens mij voetbal aan het kijken in de kroeg toen hij gebeld werd door persbureau ANP. Ik ga daar verder ook niet over. We hebben het er wel over gehad, maar ik ben daar niet bij betrokken geweest.”

Castricum begrijpt wel met welk idee de video gemaakt is. „Jonge mensen die dat maken, die willen dan spraakmakend zijn. Dat herken ik nog wel ergens van. En die vliegen dan ook weleens uit de bocht”, zegt hij. „En dat is hier gebeurd. Ik denk dat je dan wel ruiterlijk moet zeggen; dat is niet goed gegaan. En dat is nu gebeurd.”

Hier zie je het fragment terug:

De waarde van PowNed

Ook Johan Derksen noemde de video „bijzonder smakeloos”, maar ziet nog wel de waarde van omroep PowNed. „Het omroepbestel heeft wel een zender nodig die op het randje balanceert en er ook weleens overheen gaat. Zonder die zender zou het heel erg saai en voorspelbaar zijn in de publieke omroep”, stelt hij.

Uitgekeken op je oude kleren? Dan los je ze in de toekomst op in water

Code oranje in hele land om zware onweersbuien

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties