Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 10 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Over Mijn Lijk start met crematie Zoë: ‘Wat ben je als je je kind verliest?’

Dat je als kijker van Over Mijn Lijk elk seizoen een paar keer ‘het onvermijdelijke’ te zien krijgt, is iedereen wel duidelijk. Gisteravond startte Tim Hofman het tv-programma bijzonder. Meteen was de crematie van Zoë (27) te zien. Zij overleed in maart vorig jaar aan botkanker.

Over Mijn Lijk is begonnen aan het tiende seizoen. Tim Hofman is voor de derde keer de maker die ernstig zieke jonge mensen volgt, die er desondanks ‘nog iets van willen maken’. De BNNVARA-reeks wordt altijd goed bekeken. Over deelnemers klinkt vaak lof, denk aan de dappere tiener Kiki vorig jaar. Gisteravond trapte Over Mijn Lijk af met meer dan 900.000 kijkers.

Crematie Zoë in Over Mijn Lijk

De zieken willen hun leven dus het liefst goed afsluiten, maar voor Zoë uit Lisse – zo zagen de kijkers meteen – was dat al niet meer het geval. In 2019 werd een ernstige vorm van botkanker geconstateerd. Behandelingen maakten haar kankervrij, maar in april 2021 blijkt het weer helemaal mis.

Over Mijn Lijk start seizoen 10 op een niet gebruikelijke manier, met haar crematie. Paarden lopen voor de rouwstoet uit, een dame voor de lijkwagen draagt een mooie foto van Zoë.

‘Het zonnetje waar alles om draaide’

In het crematorium spreken de ouders van Zoë, Marjo en John, hun dochter en aanwezigen toe. Ze noemen Zoë ‘hun liefste pindaatje’ en ‘ons kroepoekje’ en vertellen dat haar geboorte in 1995 ze met veel trots en geluk vervulde. „Een prachtig klein donker meisje, met gitzwarte haartjes. Vanaf het eerste moment was je ons zonnetje waar alles in de 27 jaren die mochten volgen, om draaide. Een heerlijk gevoelig, open, onbevangen en empathisch kind. Jouw leven draaide om gezelligheid, familie en dieren in alle soorten en maten.”

Terwijl kijkers van Over Mijn Lijk de mooiste foto’s van Zoë tijdens de dienst te zien krijgen, klinkt uit de mond van moeder Marjo ook: „Wanneer je als kind je ouders verliest, ben je een wees. En als je je partner verliest, ben je een weduwe of weduwnaar. Maar wat ben je als je je kind verliest? Daar heeft niemand nog een woord voor kunnen verzinnen. Net zoals niemand de juiste woorden kent, om het verdriet te benoemen wat wij nu voelen. Geen enkel woord dekt deze lading. Lieve Zoë, dank je wel dat jij voor dit leven ons als ouders hebt uitgekozen.”

Zoë Tim Hofman Over Mijn Lijk
Tim Hofman aan het bed van Zoë. Foto: BNNVARA / Skyhigh TV

Over Mijn Lijk in de tijd terug

Natuurlijk blijft het in Over Mijn Lijk niet alleen bij de crematie van Zoë. We zien Tim Hofman ook eerder, in mooie, voor zover je dat zo kunt noemen, gesprekken met de zieke Zuid-Hollandse. Zoë deed een hbo-studie en was daarnaast werkzaam in de gehandicaptenzorg. Ze vertelt dat ze in een soort van gevecht met een cliënt belandde en dat ze dacht daarbij haar kniebanden te hebben gescheurd. Niets bleek minder waar. „Ik had de kwaadaardigste botkanker die er is.” Na veertien chemokuren en een prothese kreeg Zoë geweldig nieuws: „Ik was kankervrij.”

Vasthouden aan een medium

Zoë zegt na het goede nieuws een ‘hoera kanker op-feest’ te hebben gevierd, met een ‘kankervrij-taart’. Tim Hofman kan om die woorden lachen, net als de zieke meid. Want ja, ziek werd ze weer in april 2021. Deze keer met het onvermijdelijke nieuws erbij.

Zoë kon zich vervolgens vasthouden aan een medium. Deze vrouw vertelde haar over een nieuw leven dat Zoë zou krijgen, met kinderen. De gedachte vindt zij mooi, wanneer de kijker Zoë nog hoort zeggen: „Ik kan eigenlijk niet wachten.”

Wil je Over Mijn Lijk terugkijken? Dat kan via NPO Start.

Beau van Erven Dorens komt voor Gordon op na openhartig gesprek over zelfmoordgedachten

Ras-Rotterdammers Sander de Kramer en Abdelkader Benali prijzen Aboutaleb bij Op1: ‘Tuurlijk ga ik hem missen’

Metro zoekt een redactie- en productiestagiair

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties