Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 24 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers weer diep onder de indruk van Over Mijn Lijk: ‘Kiki, wat was je dapper’

Tv-kijkers waren gisteravond weer diep onder de indruk van het programma Over Mijn Lijk van Tim Hofman. Vooral om Patrick, die niet meer verder wil. En al helemaal om tiener Kiki. Aan het einde van Over Mijn Lijk werd haar overlijden op 14 juli 2021 gemeld.

Op Twitter werd massaal op Kiki gereageerd: „Dag mooie lieve Kiki.”

Over Mijn Lijk trok gisteravond 817.000 kijkers. Dat waren er voor maker Tim Hofman heel wat minder dan gewend, want Over Mijn Lijk gaat normaal gesproken dik over de miljoen heen. Het aantal had alles te maken met Benfica – Ajax, waar 1,7 miljoen belangstellenden voor gingen zitten. De voetbalwedstrijd trok ook heel wat kijkers weg bij de populaire ‘geschiedenisles’ Het Verhaal van Nederland van Daan Schuurmans.

Kiki geliefd in Over Mijn Lijk

Kiki was een meisje van nog maar 16 jaar. Zij leed aan leverkanker met uitzaaiingen naar de longen. De leuke flapuit die nog iets van de tijd die haar resteerde wilde maken, is (of helaas was) bij de kijkers zeer geliefd. Ze kon gisteravond melden de 16 te hebben gehaald en dat zij daar heel blij mee was.

Ook liet zij haar enorm lange kanjerketting zien, een initiatief van Vereniging Kinderkanker Nederland. Na elke nare behandeling of gebeurtenis krijgt een ziek kind een nieuwe kraal voor zijn of haar ketting. Dat is wat te depressief, vindt Kiki. Typisch deze tiener: ze deed er met haar familie ook leukedingen-kralen aan. Na een leuk uitje, of de komst van een hondje in huis. Eerder koos Kiki ook al een eigen urn uit, die zij versierde met haar zusje.

Helaas voor Kiki kwam er in de Over Mijn Lijk-uitzending van gisteren met een slechte diagnose weer een slechte kraal bij. Eentje die zij niet meer te boven kwam. Kiki genoot nog wel van een weekje naar de kust met haar familie en vrienden, al was ze verdrietig „dat ze nergens aan mee kon doen”. Een uitstapje met familie en Tim Hofman naar het strand vond ze nog een geluksmomentje, maar Kiki was wel klaar voor het onvermijdelijke. Weer typisch Kiki: „Dan ga ik naar mijn overleden vriendin die ook kanker had.” En ze wil ‘partyen’, daar in het hiernamaals: „Met Prince, Bowie, Madonna… oh nee, zij leeft nog. En Michael Jackson.”

Kijkers leven mee na bericht over overlijden Kiki

Vervolgens verscheen in beeld dat Kiki de vorige zomer is overleden. Dat was overigens al voordat Over Mijn Lijk in januari begon bekend. BNNVARA vermeldde het op de website van het programma. Op dat bericht en de positieve rol die Kiki in Over Mijn Lijk speelde, verschenen veel berichten op Twitter. Kijkers zijn diep onder de indruk. „Lieverd, wat was je dapper”, klinkt het vaak. Hier zie je drie van de talloze ‘mooie’ reacties.

Ook bijzonder moment Patrick in Over Mijn Lijk

Ook van dertiger Patrick, een levensgenieter uit Almere, was in januari bekend dat hij inmiddels is overleden. In het najaar van 2020 zelfs al. Patrick, getrouwd met Tibby, leed aan darmkanker. Verheugd kon hij gisteravond in Over Mijn Lijk laten weten dat hij de tweede verjaardag van hun zoontje had kunnen vieren.

Daarna volgde een indrukwekkend gesprek met een SCEN-arts, een onafhankelijk medisch specialist die moet beoordelen of Patricks lijden ondraaglijk was en euthanasie op zijn plaats. De vrouw leefde met de zieke motorliefhebber mee: „Je wilt als Patrick weggaan toch? Hoe je moeder overleed is je schrikbeeld weet ik nog.”

Patrick kon haar melden dat hij de knop had omgezet: „Ik eet bijna niet meer, ik wil niet meer. Als ik zo doorga zit hier over twee weken een man van zestig kilo.” Bijzonder was de vraag die Tim Hofman hem vervolgens stelde. „Ga ik je voor de euthanasie nog wel zien of gaan we nu afscheid nemen?” Patricks antwoord was weifelend, maar toch duidelijk. De kijker voelde ongetwijfeld met Hofman mee, toen hij het huis in Almere verliet.

Over Mijn Lijk terugkijken? Dat kan hier.

Expeditie Robinson All Stars: juichen om tweede keer of even diep nadenken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.