Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 8 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Op1-kijkers verbaasd over ‘bizar standpunt’ journalist Rick Nieman: ‘Woningnood niet in één zin te bespreken’

Op1-kijkers waren gisteravond een beetje verbaasd over de woorden van journalist Rick Nieman. Hij hekelde namelijk de wens van Pieter Omtzigt om langere en inhoudelijke debatten te voeren. Maar volgens Nieman is dat niet nodig en dat vinden kijkers toch een beetje gek.

Pieter Omtzigt pleit ervoor om langere en inhoudelijke debatten te voeren. Aan de VI-tafel kwam Omtzigt gisteren ook al ter sprake. De VI-heren concludeerden dat men kwesties als Groningen, de toeslagenaffaire, stiktof, asiel of Oekraïne niet in één oneliner of een paar minuten kan bespreken. Politiek verslaggever Sam Hagens sprak in de VI-studio uit dat de langere debatten logisch klinken. „Er zijn volgens mij ook een hoop journalisten die het daarmee eens zijn.”

Journalist Rick Nieman staat niet achter langere debatten

Maar aan de Op1-tafel dachten journalisten Jeroen Pauw, Dominique van der Heyde en Rick Nieman, die veel politieke programma’s maakten, daar anders over. Zij vinden dat politici veelal genoeg spreektijd krijgen en dat debatten op televisie ook spannend moeten blijven.

Nieman is dan ook kritisch op de langere debatten van Omtzigt. „Als jij niet in één minuut kunt uitleggen wat je standpunt is over bepaalde zaak, dan moet je nog eens heel goed gaan nadenken wat je standpunt eigenlijk is.” Volgens Nieman volgen de nuances later, maar moet je als politicus „voor of tegen” zijn. Kamerleden moeten hun filosofie binnen een minuut of paar seconden kunnen samenvatten, vertelt hij.

Pieter Omtzigt wil meer inhoud en tijd

Op1-presentator Sven Kockelmann benadrukt nogmaals het punt van Omtzigt. Volgens de politicus zijn de problemen in Nederland zo groot en kosten deze zoveel tijd, dat je dit soort onderwerpen niet in korte debatten kunt bespreken.

Maar Nieman vindt dat politici in veel programma’s genoeg spreektijd krijgen. Volgens hem heeft Omtzigt behoorlijke kritiek op de journalistiek en dat irriteert hem.

Beeldvorming in debatten

De journalisten aan de Op1-tafel denken dat Omtzigt zelf beter uit de verf komt in langere debatten. Volgens Nieman zijn veel televisiedebatten al inhoudelijk genoeg. Dan noemen de journalisten ook een aantal keer het soms „ongemakkelijke” en „boze” karakter van Omtzigt op.

Er komen een aantal fragmenten voorbij. Onder meer eentje waarbij Mark Rutte destijds Emiel Roemer van tafel veegde in een debat, ondanks dat zijn betoog niet klopte en een ander debat tussen Rutte en Thierry Baudet. De journalisten aan de Op1-tafel concluderen dat soms een klein foutje, korte hapering, bluf of beeldvorming het hele debat kunnen bepalen.

Kijkers verbaasd over woorden Nieman

Tafelgast Chazia Mourali haakt in op die conclusie. „Is dat dan niet precies wat Omtzigt bedoelt, waar hij zich zorgen over maakt. Omdat je zegt het gaat op dat moment alleen om het beeld?” Maar volgens de journalisten spelen alle politici daarop in, óók Pieter Omtzigt.

Toch zetten veel kijkers vraagtekens bij voornamelijk de redenering van Nieman. Want volgens hen is politiek niet ‘voor of tegen’ en zijn tegenwoordig veel onderwerpen complex en niet samen te vatten in één zin. Dat Nieman dat, als journalist zijnde, niet zo ziet, vindt het kijkerspubliek toch een beetje gek.

 

Je kijkt Op1 terug via NPO.

De Slimste Mens-finalist krijgt bak kritiek over zich heen door tijdrektruc

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties