Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 4 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Oud-deelnemers willen na mismatches bij Spoorloos geld zien

Vier oud-deelnemers van het programma Spoorloos willen een schadevergoeding van omroep KRO-NCRV vanwege de fouten die zijn gemaakt in het programma. Dat zegt de advocate met wie zij samenwerken, Annemiek van Spanje, tegen RTL Boulevard. De omroep laat weten eerst het onderzoek dat loopt te willen afwachten. De oud-deelnemers werden aan een verkeerde persoon gekoppeld.

Misdaadjournalist Kees van der Spek onthulde vorig jaar dat deelnemers van Spoorloos in Colombia aan de verkeerde biologische ouders waren gekoppeld. KRO-NCRV heeft bedrijfsrecherchebureau Hoffmann gevraagd een onafhankelijk onderzoek te starten. De omroep heeft meerdere matches laten onderzoeken, waaruit tot nu toe vier mismatches naar voren kwamen. Mogelijk worden dat er nog meer.

Oud-deelnemers Spoorloos doen verzoek voor schadevergoeding

In RTL Boulevard kwam de kwestie gisteravond ter sprake. Advocaat Annemiek van Spanje kwam aan het woord en zei dat haar cliënten geld willen zien voor de mismatches. „Wij hebben KRO-NCRV aangeschreven met verzoek om schadevergoeding, immateriële en materiële schade”, zei de advocaat tegen RTL Boulevard.

„Je moet je voorstellen dat je jarenlang contact hebt met je moeder, denkt haar te hebben gevonden en het blijkt een vreemde vrouw. En ze hebben kosten gemaakt voor vluchten en hotels. En sommigen hebben familieleden ondersteund in Colombia en betalingen verricht.”

‘Er is ontzettend veel verdriet aangedaan’

Maar, zei de advocate erbij in het programma, „er is iets anders veel belangrijker.” „En dat is de erkenning dat hen ontzettend veel verdriet is aangedaan door de wijze waarop Spoorloos of waarop de redactie hun werk heeft gedaan, want dat is onzorgvuldig geweest.”

KRO-NCRV laat aan het entertainmentprogramma weten: „Zoals we ook aan de advocaat van de oud-Spoorloos Colombia-deelnemers hebben laten weten, kunnen we niet vooruitlopen op de conclusies van bureau Hoffmann. Het onderzoek is nog niet afgerond. We zullen het eindrapport moeten afwachten. We willen graag als het eindrapport er is met de betreffende oud-Spoorloos deelnemers, bij wie een onjuiste match is vastgesteld, in gesprek.”

Spoorloos-gedupeerde Quee vindt reactie van presentator Derk Bolt ‘tenenkrommend’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.