Iza de Bruin
Iza de Bruin Televisie 12 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Nóg vier Spoorloos-deelnemers vragen Kees van der Spek om hulp, Derk Bolt vanavond op TV

Er lijken steeds meer geheimen te worden onthuld rondom het schandaal van het tv-programma Spoorloos. Begin deze week kwam naar buiten dat er twee ‘mismatches’ waren tussen deelnemers en gevonden familie, maar het gaat nog verder.

Zo heeft Kees van der Spek, die de mismatches voor zijn RTL-programma Oplichters Aangepakt heeft onderzocht, van nog vier mensen te horen gekregen dat ook hun Spoorloos-verhaal niet klopt. Dat schrijft het AD vanmiddag.

Vanavond zit Spoorloos-presentator Derk Bolt in de talkshow Khalid & Sophie om te praten over de hele situatie. Dat heeft BNNVARA, de omroep die Khalid & Sophie uitzendt, vanmiddag laten weten.

Ook fixer nu spoorloos

In het programma Spoorloos gaan al jarenlang geadopteerde kinderen op zoek naar hun biologische familie. Maar Spoorloos was blijkbaar niet altijd te vertrouwen. Een van de ‘fixers’, Edwin Vela, herenigde mensen die eigenlijk helemaal geen bloedverwanten van elkaar zijn.

Van der Spek bracht dat nieuws, in samenwerking met Barbara Quee, een gedupeerde geadopteerde die een zoekbureau is gestart, naar buiten. Maandagavond zaten zij aan tafel bij Jinek om hun verhaal te doen.

Gisteravond was de aflevering van Oplichters Aangepakt te zien waarin Van der Spek op zoek ging naar fixer Edwin Vela en zijn ‘baas’ Vicky Diez. Hij sprak met Diez, die beweerde van niets te weten. Na dat gesprek was Diez noch Vela te bereiken, verdwenen hun foto’s van de bedrijfswebsite Colombian Roots en ontbreekt sindsdien elk spoor.

Khalid & Sophie

Spoorloos-presentator Derk Bolt zit vanavond dus bij Khalid & Sophie. Het is een primeurtje, Bolt heeft afgelopen dagen niets gezegd over alle onthullingen. Het is opvallend dat hij nu zijn gezicht laat zien, want de presentator liet gisteravond nog aan NRC weten „dat het beter voor iedereen is als ik geheel tegen mijn gewoonte in mijn mond hou”.

De frauduleuze Colombiaanse tussenpersoon die verantwoordelijk zou zijn voor de mismatches, zou hebben meegewerkt aan zestien zaken, aldus Van der Spek. De twee mismatches zijn bevestigd. Twee andere matches gingen sowieso (door middel van een DNA-onderzoek) wel goed en nog twaalf andere zaken worden nu onderzocht, staat in de verklaring van KRO-NCRV.

Internet in de ban van de winnaar van ‘Fat Bear Week’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nóg vier Spoorloos-deelnemers vragen Kees van der Spek om hulp, Derk Bolt vanavond op TV
Sluiten