Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 4 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Een vrije dag op Keti Koti? Minister heeft daar wel oren naar

Minister Robbert Dijkgraaf (Emancipatie) vindt het een ‘interessante gedachte’ om van Keti Koti een vrije dag te maken. Dat zei hij vanochtend in het programma WNL op Zondag. Jaarlijks op 1 juli vieren we in Nederland, Suriname en op de Nederlandse Antillen dit bevrijdingsfeest. Keti Koti staat in het teken van de afschaffing van de slavernij, maar het is in Nederland officieel geen nationale feestdag.

Minister Dijkgraaf wilde niet direct zeggen dat de vrije dag er volgens het kabinet ook moet komen. Maar hij vindt wel dat „dit deel van de geschiedenis voor een belangrijk deel een plek in ons erfgoed moet hebben.” Ook benadrukt hij dat een dergelijke keuze samen met de gemeenschap gemaakt moet worden.

In Nederland is Keti Koti (nog) geen nationale feestdag

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij af in Suriname en het Caribisch gebied. In Suriname is 1 juli een nationale feestdag waarop men stilstaat bij het feit dat 158 jaar geleden, ruim 45.000 slaven vrijheid kregen. Er klinken steeds vaker geluiden om van Keti Koti ook in Nederland een nationale feestdag te maken.

EenVandaag deed in 2021 onderzoek onder bijna 31.000 mensen naar de betrokkenheid van Nederlanders bij Keti Koti. 620 deelnemers hadden een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond. Daaruit blijkt dat zes op de tien mensen vinden dat Keti Koti geen nationale feestdag moet worden. Bij de mensen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond was dat heel anders: daar was bijna iedereen vóór een nationale feestdag.

Mark Rutte zal mogelijk opnieuw excuses maken voor slavernijverleden

Op 1 juli aanstaande houdt de koning een toespraak in het Oosterpark in Amsterdam. Ingewijden spraken eerder al de verwachting uit dat hij dan de excuses die premier Mark Rutte maakte voor het slavernijverleden zal herhalen. Ook gaat op 1 juli het ‘herdenkingsjaar’ in om stil te staan bij 150 jaar afschaffing van slavernij.

Overigens zal de herdenkingsperiode langer duren dan een jaar, maakte de minister vorige week bekend. Ook wordt er 4 miljoen euro extra voor uitgetrokken, tot een totaal van 12 miljoen euro.

Verbazing over hotelgasten overheerst bij journalist die undercover in pension Meilandjes verblijft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.