Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 20 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Marcel & Gijs na ‘kantine-vragen’ Partij voor de Dieren: ‘Bij Talpa hebben we de Bouw je Hamburger-dag’

Talkshow Marcel & Gijs ging gisteravond in op het werkelijke ongelooflijk lekkere eten dat John de Mols Talpa serveert. Dit nadat de Partij voor de Dieren gisteren over plantaardige yoghurt en eendenvlees in de kantine van de Tweede Kamer begon.

„Er is veel gedoe in de Tweede Kamer”, trapt Gijs Groenteman het onderwerp af. ‘Veel’ zegt hij met de bekende Marcel & Gijs-knipoog. Dat zijn de vaste kijkers – gisteravond bijna 400.000 –  na ruim twee weken talkshow wel gewend. „Er zijn allerlei debatten gaande over het eigen huishoudboekje en daar kwamen een aantal belangwekkende zaken naar voren.”

Partij voor de Dieren wil hoger aanbod gezonde voeding

Groenteman doelt op de inbreng van Eva van Esch, Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren. Zij meldde gisteren over het eten in de kantine in politiek Den Haag: „Wat mij betreft kan het aanbod van gezonde voeding echt omhoog hier. Denk bijvoorbeeld aan meer groente bij de maaltijden, meer plantaardig aanbod. Plantaardige yoghurt ontbreekt bijvoorbeeld en minder gefrituurde maaltijden. Ik ben benieuwd hoe de voorzitter daar tegenover staat. Ik zag laatst ook dat er eendenvlees op het menu staat. Dat kan wat mijn fractie betreft echt niet.”

De tweede man van Marcel & Gijs, Marcel van Roosmalen, wil er zijn zegje wel over doen. Van Roosmalen geeft bijna dagelijks hoog op van de kantine van John de Mols Talpa trouwens. Die zou heel wat beter zijn dan bij de NPO, waar de Marcel & Gijs-heren normaal gesproken werken. Over de woorden van Eva van Esch zegt hij: „Het is alsof ik thuis ben.” Het studiopubliek, inclusief tafelgast Rick Nieman, ligt in een deuk.

Marcel van Roosmalen wil geen bemoei met zijn bord

„Wat een gekke wereld”, vindt Van Roosmalen. „In zo’n Kamer wil je toch niet vergaderen? Dat ze over jóuw voedsel gaan? Wat is er nou zo moeilijk om voor iedereen wat wils te hebben in die kantine? Waarom gaan ze over elkaars voedsel?” Marcel & Gijs-gast Nieman: „Dat is de Partij voor de Dieren. Je kan toch geen VVD hebben zonder bitterballen? Dat kan gewoon helemaal niet.” Marcel van Roosmalen: „Die vinden dat lekker. En Partij voor de Dieren… ja natuurlijk: hier, jullie stengels. Wat bemoei je je met mijn bord?” Gijs Groenteman gaat er tegenin: „Je kunt toch wel pleiten voor meer plantaardige yoghurt?” Van Roosmalen: „Ja, maar er klinkt toch ook wel iets bevelends in door.”

De gespreksleider van Marcel & Gijs gaat door op het vlees: „Ze waren ook boos dat er eendenvlees op het menu stond. Tja, wij hebben hier zo’n fantastische catering bij John de Mol, dat is echt iets ongelooflijks.” Rick Niemand: „Ook eend erbij?” Groenteman: „Dat geloof ik niet, wel alle andere soorten vlees.” Marcel van Roosmalen: „Heel veel beesten.” Groenteman: „Heel veel beesten worden hier uitgeserveerd. En lekkere toetjes.”

Smullen bij Marcel & Gijs

Van Roosmalen heeft nog wel een Marcel & Gijs-hoogtepunt wat eten in de SBS6-kantine betreft: „Je hebt hier de ‘Bouw je Hamburger-dag’. Dat hebben we vorige week gehad. Bij de NPO heb ik dat ook weleens, maar dat is niet te vreten. Hier heb je hele omeletten, stukjes spek, augurkje en lekker knapperig brood.” Nieman: „Jullie gaan weer terug naar de publiek omroep toch, als deze snuffelstage voorbij is?” Marcel van Roosmalen zucht: „Ja…” Gijs Groenteman, uiteraard weer met de figuurlijke knipoog: „Mits ze wat doen aan de catering. Dan zijn we bereid om daar over na te denken.”

Marcel & Gijs terugkijken kan via Kijk.nl.

Stefan van de Pal baalt van ophef rond strijd Maarten van der Weijden: ‘Het gaat om geld ophalen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.