Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 13 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Marcel en Gijs snappen weerstand bij Caroline van der Plas tegen uitkoopregeling niet: ‘Niet zo zuchten’

Marcel van Roosmalen en Gijs Groenteman snappen niet dat Caroline van der Plas zo negatief is over de ‘fantastische’ uitkoopregeling voor boeren. De BBB-politica zat gisteren in de uitzending van Marcel & Gijs. Daar ging het over de stikstofregeling, waarbij boeren die veel uitstoten zich kunnen laten uitkopen voor 120 procent van de waarde van hun bedrijf. „Dat is toch een goed aanbod?”, waren de twee talkshowpresentatoren het met elkaar eens. Maar Van der Plas slaakte een diepe zucht.

„Het zou toch fantastisch zijn om die bedrijven te verkopen aan de overheid?”, zei Gijs Groenteman over de piekbelasters. „Ja, 120 procent van de waarde krijgen ze, je mag ook nog je woning houden en je land. Het is nogal wat!”, zei Marcel van Roosmalen. „Dan moet je niet zo zuchten, dat is een goed aanbod”, haakte Gijs Groenteman in op het geluid dat van Van der Plas maakte. „Ik ga wel zuchten”, zei ze.

Ze staat niet achter de uitkoopregeling, omdat daarmee het beeld wordt geschetst dat „iedere boer in Nederland een paar miljoen op tafel krijgt gesmeten: zo van, alsjeblieft, lekker rentenieren. Ga lekker op een cruise.”

‘Jij hebt hun probleem tot een nationaal probleem gemaakt’

Marcel van Roosmalen vindt alle aandacht voor de boeren maar overtrokken. „Dat is waarom ik jou een goede politica vindt”, was hij complimenteus over de tafelgast. „Er is een heel klein groepje boeren in dit land, maar jij hebt hun probleem tot een nationaal probleem gemaakt. De helft van Nederland loopt achter je aan, omdat je achter de boeren staat”, zei hij over Caroline van der Plas.

„Maar in feite gaat het maar om een heel klein groepje. Je hebt het maximale gehaald uit je doelgroep. Maar nu komt het kantelpunt, want ze krijgen een fantastische regeling voorgeschoteld: 120 procent van de waarde.”

Caroline van der Plas gaat in discussie met Marcel van Roosmalen

„Welke 120 procent?”, vroeg Van der Plas aan hem. „Nou ja, ze hoeven alleen maar hun bedrijf in te leveren. Ze mogen hun huisje behouden en hun land.” Daar nam de BBB’er geen genoegen mee. „Welke 120 procent?”, vroeg ze nog een keer aan Marcel van Roosmalen. „Van de bedrijfswaarde”, zei hij.

„Ja, maar van vóór of van na het stikstofkaartje van Van der Wal? Want daar zit nog aardig wat waardeverschil tussen”, is Caroline van der Plas kritisch op de uitkoopregeling. „Na dat verschrikkelijke stikstofkaartje zijn veel bedrijven in waarde gedaald. Over welke waarde hebben we het dan?”

Caroline van der Plas over uitkoopregeling: ‘Er wordt veel te makkelijk over gedaan’

„Nog even los van het feit dat die boeren al generaties lang miljoenen hebben geïnvesteerd in het bedrijf”, ging ze verder in de talkshow Marcel & Gijs. „Dat is ooit begonnen als een klein bedrijf, heeft zich verder ontwikkeld en ze hebben zich telkens opnieuw moeten uitvinden met nieuwe regels.”

Er wordt volgens de politica „veel te makkelijk gedaan” over het uitkopen van boeren. „Ik hoor mensen zeggen van: oh, ze krijgen een paar miljoen, kunnen ze lekker met pensioen. Maar de boeren moeten de hypotheekschuld afbetalen en de Belastingdienst komt aankloppen. Dus laten we stoppen met zeggen dat alle boeren miljonair worden.”

Gijs Groenteman snapt die woorden van de politica niet. „Dat wordt ook niet gezegd, dat ze miljonair worden.” Maar Caroline van der Plas krijgt „dat gevoel wel.”

‘Maar die regelingen zijn er nog niet’

„Oké, we moeten misschien nog even kijken naar die waarde. Maar het feit dat er een aanbod wordt gedaan en dat het om 120 procent van de waarde van het bedrijf gaat, dat is toch niet verschrikkelijk?”, vraagt Groenteman aan haar.

„Nou, als de overheid van jou vraagt om te stoppen, dan lijkt het me vrij logisch dat de overheid daar ook een bijdrage aan levert”, zegt ze. „Zeker, maar dat gebeurt nu toch ook?” Maar Caroline van der Plas neemt daar geen genoegen mee.

„Het zou wel mooi zijn als er tegelijkertijd een andere regeling is. Want het is niet alleen uitkoop, hè. Sommige boeren willen extensiveren, dus met minder vee verder. Of ze willen hun bedrijf verplaatsen. Naar Groningen bijvoorbeeld, daar zijn nog mogelijkheden om wat te doen. Maar die regelingen zijn er nog niet.”

Kijk de aflevering van Marcel & Gijs hier terug.

Douwe Bob bij Jinek kritisch op stikstofminister en uitkoopregeling: ‘Dit gaan niet veel mensen leuk vinden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.