Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 20 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Stefan van der Pal baalt van ophef rond strijd Maarten van der Weijden: ‘Het gaat om geld ophalen’

Mensen die op sociale media kozen voor ‘kamp Maarten van der Weijden’ of ‘kamp Stefan van der Pal’ doen nou nét het verkeerde. Vindt Stefan van der Pal zelf. De Friese held van 2022 schoof gisteravond aan in het programma Maarten van der Weijden: Elfstedentriathlon om dat duidelijk te maken. Geld inzamelen voor onderzoek naar kanker, daar moet het wat hem betreft over gaan.

Wat is er aan de hand? Het kan je amper zijn ontgaan: ultrasporter Maarten van der Weijden is sinds zondagochtend weer eens aan een monstertocht door Friesland bezig. Momenteel zwemt hij de Elfstedentocht, om diezelfde ruim 200 kilometer vervolgens ook per fiets en tenslotte wandelend af te leggen. Zaterdag moet hij voor de derde keer in Leeuwarden arriveren (waar hij nu zwemt, zie je hier). Zijn doel, net als in 2018 en 2019, toen hij alleen zwom en één maal de finish haalde: zo veel mogelijk geld inzamelen voor onderzoek naar kanker. Die ziekte overleefde hij zelf (leukemie) en daarom richtte hij de Maarten van der Weijden Foundation op.

Stefan van der Pal deed wat Maarten van der Weijden doet

Nadat bekend werd dat Maarten van der Weijden genoemde uitdaging zou aangaan, ontstond er langzaamaan wat gemor. Het was namelijk al gedaan, de vorige zomer door de Friese sportleraar Stefan van der Pal. En die liep de derde ‘ronde’ langs de elf steden nog hard ook, in plaats van wandelend. In de media waren er zelfs columnisten die deden alsof er een ontdekking was gedaan. Zij vroegen zich af waarom Stefan van der Pal de vorige zomer geen enkele aandacht had gehad. Dat is niet waar, aandacht kreeg ‘dit beest van Friesland’ wel. Zo ook van Metro, toen wij de vrouw van Van der Pal over de bewonderenswaardige strijd interviewden toen haar man nog bezig was.

De aandacht was echter wel beduidend minder dan nu het geval is, met bijvoorbeeld een dagelijkse tv-uitzending op NPO 1 rond 19.00 uur. Van der Pal haalde een mooi bedrag van 96.000 euro op, terwijl de teller van Maarten van der Weijden nu al bijna op een half miljoen staat.

Elfstedentocht Stefan van der Pal 3
Tijd voor goede voeding voor Stefan van der Pal. Eigen foto

Kamp Stefan, kamp Maarten van der Weijden

Op sociale media is de afgelopen dagen een ‘kamp Stefan van der Pal’ en een ‘kamp Maarten van der Weijden’ ontstaan. Niet goed, vindt Van der Pal. In de aanloop naar de tocht van Maarten van der Weijden gaf hij wel aan dat zijn tocht van 2022 totaal onderbelicht bleef en dat hij dat jammer vond. Maar wat er nu gebeurt, gaat wat deze sporter betreft de verkeerde kant op.

Daarom schoof hij gisteravond bij Herman van der Zandt aan in Maarten van der Weijden: Elfstedentriathlon. Dit kwam ietwat geforceerd over, alsof de NOS in samenwerking met KRO-NCRV ook niet precies wist wat men met de situatie aan moest, maar het pakte vooral door Stefan van der Pal toch goed uit. „Stefan, jij bent de eerste man die de Elfstedentriathlon heeft gedaan. Jij weet wat er door Maarten heen gaat”, zei presentator Van der Zandt. Van der Pal gaf aan dat Maarten van der Weijden bezig is met ‘een hoofdspelletje’. Zelf kreeg hij onderweg waanbeelden en zag hij tijgers op zijn pad.

Het gesprek moest uiteindelijk gaan richting dat ‘kamp Stefan van der Pal’ en ‘kamp Maarten van der Weijden’ uiteraard. „Wat frictie, een klein gedoetje”, noemt Van der Zandt het. Hij wijst op het feit dat de strijder van vorig jaar op Instagram in ieder geval geprobeerd heeft de strijder van nu veel succes te wensen.

‘Het gaat om één ding, geld voor onderzoek naar kanker’

Stefan van der Pal nuanceert het verhaal wat. „Het is meer waar iedereen op social media mee aan de haal ging. Het is fijn dat je erkenning krijgt voor wat je hebt gedaan. Wij deden het voor Stichting Semmy (om de levenskans voor kinderen met hersenkanker te vergroten, red.). We  vonden het belangrijk dat dat vooral werd genoemd, niet zozeer mijn persoon zelf en dat het de eerste keer was.”

„Dan komt het ongelukkig in het nieuws, alsof jullie helemaal niet met elkaar overweg kunnen. Je hebt geprobeerd om de angel eruit te halen”, zegt Van der Zandt over de Instagrampost. „Geprobeerd…”, reageert Stefan van der Pal veelzeggend. Dan gaat hij naar waar het hem betreft om draait, het goede doel: „We zagen dat er een kamp Van der Pal en een kamp Maarten van der Weijden ontstond. Dat is absoluut niet de bedoeling. We hebben nu geprobeerd aan te geven van ‘jongens, het gaat maar om één ding en dat is geld ophalen voor onderzoek’. Daar is Maarten nu mee bezig. Laten we alsjeblieft de koppen bij elkaar steken en elkaar alles gunnen wat maar kan.” En afsluitend met een lach: „Duursporters zijn hartstikke lief voor elkaar.”

Waar is de bemande onderzeeër die op weg is naar de Titanic? ‘We willen ze veilig terug’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.