Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 30 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Fred Teeven keert zich bij Op1 tegen kabinetsplannen alcohol: ‘Biertje moeilijker dan cocaïne’

Een lijst met maatregelen van het kabinet tegen alcoholmisbruik maakt nogal wat los. Gisteravond schoof Fred Teeven, oud-politicus en voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Bierbrouwers, aan bij Op1 en hij hekelde de plannen van het kabinet.

De Telegraaf bracht gisteren een lijst met maatregelen naar buiten die het kabinet wil invoeren tegen alcoholmisbruik. Eén daarvan is een alcoholverbod in de sportkantine. De lijst, onder het toeziend oog van staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid), roept nogal wat weerstand op.

Fred Teeven hekelt kabinetsplannen alcohol bij Op1

Teeven, die bij HLF8 ooit bekende dat hij tijdens zijn politieke carrière vreemdging, doet aan de Op1-tafel zijn beklag over de alcholmaatregelen. Presentator Sven Kockelmann legt uit dat er nog niks definitief is over deze lijst en vraagt Teeven waarom hij zich hier zo druk over maakt. „Het kabinet weet geen maat te houden.” Volgens Teeven past staatsecretaris Van Ooijen een strategie toe, waarmee hij een grote berg aan maatregelen neerlegt om er zo een handvol ook daadwerkelijk voor elkaar te krijgen. Maar volgens de oud-politicus ontbreekt het aan draagvlak.

Van Ooijen is volgens de oud-politicus bezig met een „heilige missie.” „Er moet wat bereikt worden in dat kabinet.” Volgens Teeven wil Van Ooijen dat „alle leuke dingen voor de mensen verdwijnen.”

Fred Teeven: ‘Biertje moeilijker dan cocaïne’

Aan tafel wordt genoemd dat tabak veel schadelijker is, waarna presentatrice Fidan Ekiz benadrukt dat per 2024 tabak uit supermarkten verdwijnt. „Tabak, alcohol en bier zijn toegestane goederen”, reageert Teeven. „Die moeten dan zwaar worden ontmoedigd. Je hebt ook verboden goederen. Zoals xtc-pillen en cocaïne. Het wordt straks moeilijker om een speciaalbiertje te kopen in Nederland dan om een paar gram cocaïne verkrijgen”, aldus de oud-VVD’er.

Ekiz begrijpt dat het allemaal wat betuttelend klinkt. Maar ze haalt de bevindingen over alcohol van een arts uit het UMC aan. „Hij zegt: ‘9 liter pure alcohol, per persoon, per jaar, dat drinken mannen. Vrouwen drinken 7 liter.’ Daarmee behoort Nederland tot de toplanden die het meeste alcohol drinken”, somt Ekiz op.

Fidan Ekiz somt alcoholproblematiek op

Volgens Teeven hebben we, ook de brouwers, een maatschappelijke verantwoordelijkheid om overmatig drankgebruik tegen te gaan. Volgens hem dragen daarin ook de bierbrouwers hun steentje bij. Maar de oud-politicus benadrukt dat er ook nog steeds een stukje „eigen verantwoordelijkheid” blijft.

Daarna komt Ekiz met meer cijfers van bovengenoemde arts. „30 procent van alle primaire leverkankers wordt veroorzaakt door alcohol. Van deze mensen weet 75 procent niet dat ze te veel hebben gedronken. Jaarlijks zijn er ongeveer 30.000 alcoholgerelateerde opnames in Nederland. Er zijn anderhalf miljoen mensen met een alcoholprobleem, bijna 10 procent dus.”

Op1-tafelgasten en kijkers betwijfelen argumenten Teeven

Volgens Teeven kun je overmatig alcoholgebruik en bijvoorbeeld alcoholgebruik onder jongeren best aanpakken. „Maar er zitten mensen aan die tafel die willen gewoon dat er nul alcohol wordt verkocht.” Waarna Ekiz vraagt of ook de omzet van brouwers gaat dalen. „Dit preventie-akkoord betekent dat er geen biertje meer wordt gedronken in Nederland”, zegt hij, waarna hij benadrukt dat de omzetten dan flink zullen dalen. „Ik denk dat daar echt geen draagvlak voor is.” Tot slot noemt Teeven nog dat hij ‘heel wat’ mensen kent die hun leven lang dronken of rookten en toch heel oud werden. Maar met dat argument lijkt de oud-politicus aan Op1-tafel niet weg te komen.

Naast de twijfelachtige reacties van tafelgasten op de argumentatie van Teeven, lijken ook sommige Op1-kijkers verbaasd over zijn pleidooi. De voorzitter van de bierbrouwers heeft er namelijk volgens hen een belang bij dat de bierverkoop blijft.

Je kijkt Op1 terug via NPO.

Hilariteit bij Kamp van Koningsbrugge-kijkers om ‘poepie doen’ in vijandelijk gebied

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.