Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 12 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Jeugdlegende duikt op in Secret Duets en zorgt voor veel blijdschap: ‘Waanzinnig dat ze er is’

Kijkers van Secret Duets konden zich gisteravond wentelen in nostalgie, want Dave von Raven beklom het podium met een zangeres die voor menig Nederlander een jeugdheldin was.

In deze muzikale spelshow weten de zangers niet met wie zij een duet zingen, omdat ze worden gescheiden door een muur. Het is aan panelleden van dienst Dave von Raven, Edsilia Rombley, René Froger en Emma Heesters om te raden wie er bij de stem hoort. Er zijn door de jaren heen al heel wat bijzondere acts de revue gepasseerd in het programma: zo gaf Carola Smit van BZN na vijftien jaar ineens weer een optreden en hoorden we het gouden keeltje van Nederland in Beweging!-icoon Olga Commandeur. Jamai Loman praat de show aan elkaar.

Dave von Raven in Secret Duets

Von Raven zingt met zijn ‘secret singer’ het „prachtige Avond van Boudewijn de Groot” (aldus Jamai). Na de eerste keer (kort) zingen, weet de Rotterdammer nog niet meteen om wie het gaat. Wel herkent hij de stem. „Een beetje uit mijn kindertijd, heb ik het idee. Maar ik kan daar nog geen naam bij verzinnen.”

Jamai steekt zijn kinderlijke enthousiasme over de gast niet onder stoelen en banken: hij vindt het „waanzinnig” dat ze er is. Froger denkt het te weten. „Dit is zo herkenbaar, jongens. Ik ken deze mevrouw mijn hele leven al.” Heesters is minder zeker. „Dit is misschien dan een generatie-dingetje”, denkt Jamai. Dat vermoedt Heesters ook. „Hoe zeker René is van zijn zaak, hoe onzeker ik ervan ben, want ik heb het idee dat dit een stem is van voor mijn tijd.” Rombley lijkt enigszins een idee te hebben. „Was ze niet bij Sesamstraat of iets van die toestandjes?”

Van Raven en de anonieme zangeres gaan weer verder met zingen. „Frustrerend”, zegt Rombley tijdens optreden. „Ik heb geen idee.” Maar bij Van Raven is er inmiddels een belletje gaan rinkelen. „Ik ben eruit, man!”, roept hij enthousiast uit. „Super leuk inderdaad dat ze er is. Misschien zit er ik weer naast, maar nu voelt het goed. De stem en die hints, dan komt ineens alles bij elkaar.”

Voor de panelleden geeft Jamai nog een hint. „Deze secret singer heeft een sprookjesachtige stem.” „Hè?”, roept Rombley vragend uit. „Je bent ermee opgegroeid”, verduidelijkt Jamai. „In mijn familie is ze heilig.” „Hè?”, zegt Rombley nog een keer of tien.

‘Wat een verrassing’

Dan breekt het moment van de waarheid aan voor het panel: het is Wieteke van Dort. Een toch wel legendarische actrice, cabaretière en zangeres, en vooral bekend van Het Klokhuis en als het Nederlands-Indische personage Tante Lien in De Late Late Lien Show. „Ik wist het”, beweert Rombley. „Maar ik weet niet hoe ze heet.” Van Raven: „Ik dacht eerst aan de stem van Vrouwtje Theelepel. Daar was ik vroeger ook altijd mee in de war.” Maar hij weet het antwoord en hoeft geen vraag aan de panelleden te stellen. „Het is Wieteke van Dort! Wat een verrassing. Ik hoorde het echt aan je stem.”

De panelleden moeten vervolgens onthullen wat ze op hun bordje hebben geschreven. Bij Rombley is dat: ‘het vrouwtje van Sesamstraat en theelepel’.” Ze blijft volhouden dat ze het wist en een punt verdient, maar Jamai is onverbiddelijk. „Je gaat toch niet zes opties opschrijven.” Heesters tastte nog steeds in het duister en schreef een vraagteken op. Alleen Froger heeft het goed. „Natuurlijk.” Wat rest is een staande ovatie voor de televisielegende.

Reacties

Bij kijkers van de muzikale show roept de televisiecomeback van Van Dort nostalgische gevoelens op. Veel mensen laten dan ook weten dat zij het direct hadden geraden. „Makkie!”

https://twitter.com/jvdgeld/status/1656738136590778378?s=20

https://twitter.com/maximerenken/status/1656763306340753410?s=20

https://twitter.com/Braafheidzelve/status/1656750883936301060?s=20

Je kunt Secret Duets terugkijken via RTL

Nadia-kijkers verbazen zich over arts met strikt regime om eeuwig jong te blijven: ‘De dood overwin je nooit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.