Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 11 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Het Onbekende van de makers van De Verraders mooi voor kijkers: wat zou jij doen bij al die dilemma’s?

Een nieuw programma van die tv-hit De Verraders? Dan staan mensen, heel veel in elk geval, gelijk áán. Het Onbekende, is vanaf morgen de titel op RTL 4. Een programma met bekende en onbekende gezichten die continu een dilemma voorgelegd krijgen en steeds moeten beslissen: ga ik voor het bekende, of voor het onbekende?

Ben jij zo’n type dat in de supermarkt altijd, maar dan ook altijd hetzelfde merk hagelslag pakt (en al van de rel raakt als die hagelslag een nieuwe plek in de winkel heeft gekregen?). Of ga je soms he-le-maal los en koop je zomaar een andere hageltjes voor op brood? De verslaggever van dit artikel behoort tot die eerste groep. „Dat geldt volgens onderzoek voor 65 procent van de Nederlanders”, zei Renze Klamer – de man die de touwtjes van Het Onbekende in handen heeft – tijdens een pers-event over het programma gisteren. „Alleen tijdens vakanties liggen de percentages precies andersom.”

Zelf kiezen voor het bekende of het onbekende

Dilemma’s, telkens keuzes maken en dat feit dat de makers van De Verraders achter dit nieuwe tv-idee zitten, maakte Metro net als vele anderen op voorhand nieuwsgierig. Daarom keken we de eerste aflevering alvast voor de tv-rubriek Blik op de Buis. Het Onbekende kijken gebeurde niet via een gangbaar ‘screentertje’, maar in een hotel aan de rand van Hoofddorp. Met een streng kijkende en niets zeggende beveiliger voor de deur, belanden we als het ware zelf in het programma. Slechts met een hoofdgebaar laat hij ons een tekst op een bord lezen. Het komt er op neer dat we ‘bekend’ of ‘onbekend’ moeten kiezen, net als de deelnemers aan Het Onbekende telkens hebben gedaan. Het onbekende dan maar…

Heldhaftig en avontuurlijk

Kiezen voor ‘het onbekende’ klinkt natuurlijk heldhaftig en avontuurlijk, al helemaal als je altijd voor hetzelfde merk hagelslag gaat, maar betekent in Het Onbekende niet per se een voordeel. Soms kan het ook nadelig zijn, heeft RTL laten weten. Metro heeft echter geluk. Kiezen voor onbekend betekende gistermiddag een eigen hotelkamer met mooi beeldscherm voor de eerste aflevering. De minibar was goed gevuld en snacks lagen vanaf een luie bank voor het grijpen.

Wat je met Het Onbekende vanaf morgen acht weken lang gaat zien: twee teams van zeven personen die een route afleggen door de prachtige natuur van Slovenië. Aan het einde wacht Renze Klamer, die hen telkens verdraaide opdrachten geeft via cassettebandjes (als je niet weet wat dat is: Google is je beste vriend). De deelnemers weten vooraf namelijk helemaal niets. Niet dat zij in een groep strijden, niet dat er nog een groep is, niet dat er onderweg kandidaten worden geëlimineerd en wat ze verder eigenlijk allemaal gaan en moeten doen. Toch meldden zij zich aan (onbekende mensen) of zeiden ze ‘ja’ (bekende koppen) tegen de vraag om mee te doen ‘aan iets avontuurlijks’. Alleen bij de start is íets duidelijk. De deelnemers moeten streng waken over een koffertje met een cassetterecorder, een GPS-tracker en 25.000 euro die naar de finish moet worden gebracht. Die finish heet Renze Klamer.

Het Onbekende, groepsfoto, Team Bekend, RTL 4
Team Bekend met vlnr Pia, Iris, Ronald, Mischa, Freek, Steven en Arno. Bron: Het Onbekende

Bekend in Het onbekende

De bekende gezichten in Het Onbekende zijn musicalster Pia Douwes, kunstschilder Iris Frederix (Project Rembrandt), ex-schaatser Ronald Mulder, radiopresentatrice Mischa Blok, musicalacteur Freek Bartels, goochelaar Steven Kazàn en journalist en ‘stijlpastoor’ Arno Kantelberg. Hilarisch: let op de reactie van de kunstenares als zij haar medekandidaten ziet. Metro sprak met de ‘BN’ers’ en dat lees je hier.

Wat zou je zelf doen?

Acht weken lang krijgen bovenstaande kandidaten het ene na het andere dilemma voor de kiezen. Dat is op allerlei fronten, zo hebben we tijdens de eerste aflevering gezien, en gaat natuurlijk veel verder dan die eerdergenoemde hagelslag. Ook het elimineren gaat op een of andere bekend- of onbekend-manier. De meeste stemmen gelden bij het eerste, geen idee wat er gaat gebeuren bij het tweede. Dat maakt het leuk voor de kijker, die een uur lang ook steeds zelf kan bedenken wat hij of zij zou doen.

Een groep mensen met bekende en onbekende hoofden die in een ver land dingetjes moeten doen en elkaar moeten wegstemmen: dat zou je ‘de zoveelste variant’ op een dergelijk tv-programma kunnen noemen. Maar daarmee doen we Het Onbekende veeeel te kort. Daarvoor is het simpelweg te leuke (nieuwe) televisie. En mensen kijken blijft heerlijk toch? Zeker als er een bijvoorbeeld een ‘dril-sergeant’ tussen zit. We noemen maar iets hè…

Het Onbekende is vanaf morgen acht keer op vrijdag om 20.00 uur op RTL 4 te zien. Terugkijken kan via RTLXL.nl.

Aantal blikken uit 5: 4

Blik Buis illustratie

Zit Vernond Rombley al jaren onschuldig vast op Curaçao? ‘De echte moordenaar is kleiner’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Het Onbekende van de makers van De Verraders mooi voor kijkers: wat zou jij doen bij al die dilemma’s?
Sluiten