Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Gore dingen Ruiken & Likken met Emma Wortelboer en Max Terpstra: waarom zou je het doen?

De meest ranzige dingen gaan ruiken en er eventueel ook aan gaan likken… dat kún je bedenken. Maar doen? Dan ken je Emma Wortelboer en in dit geval ook Max Terpstra nog niet. Dus maken zij het (YouTube)programma Ruiken & Likken. Waaróm?, is de eerste gedachte.

Wie niet tegen de meest gore zaken kan: bedankt voor het lezen van het intro. Wie dat wel kan: Metro keek het met enige tegenzin voor tv-rubriek Blik op de Buis ook. De eerste aflevering van Ruiken & Likken is nu te zien op het YouTube-kanaal van BNNVARA.

Weinig te gek voor Emma Wortelboer

Eerlijk gezegd past Ruiken & Likken prima in het straatje van die dekselse Emma Wortelboer. Weinig is te gek voor deze jonge tv-maakster, denk aan Spuiten en Slikken. Veel liever zien we haar echter in – bijvoorbeeld – een rol als bemiddelaar tussen ouders en (lastige) tieners. Haar programma Dat Snap Je Als Je Ouder Bent was ontwapenend. Helaas valt Wortelboer vaker positief op als gast van programma’s dan als presentatrice ervan. Dat was samen met Maarten van Rossem het geval in Boerderij Van Dorst en al helemaal als drukke, maar uitstekende kandidate in De Slimste Mens.

ruiken-en-likken-max terpstra -emma wortelboer
Max Terpstra, Emma Wortelboer en microbioloog Raymond. Foto: BNNVARA

Max Terpstra kennen we minder goed. Maar hij haalde namens BNNVARA in elk geval NPO 1 met de rubiek Max Bijt Hond in Khalid & Sophie. Met Emma Wortelboer (die hem ‘een hele grote baby met een snor’ noemt) gaat Terpstra nu in Ruiken & Likken de strijd aan op een locatie waar bacteriën en schimmels strijden om het smerigheids-kampioenschap. Aan de ene kant mondt dit uit in een wat kinderachtige wedstrijd: degene die het allergoorste vindt zorgt ervoor dat de ander eraan moet likken. Restrictie voor de vondst: er mogen geen resten van uitwerpselen aan kunnen zitten. De andere kant van Ruiken & Likken: er zit ook een wetenschappelijk kantje aan. Microbioloog Raymond onderzoekt hoe ziek mensen van de gevonden ranzigheden kunnen worden en bepaalt de winnaar. De les die we meekrijgen is blijkbaar ‘houd de boel een beetje schoon’.

Pocketpussy in studentenhuis Club Kurk

Dat laatste wordt niet per se door Emma Wortelboer en Max Terpstra verkondigd. Nee, die gaan overenthousiast de strijd aan in – in de eerste aflevering – een studentenhuis (Club Kurk, 29 inwoners). De twee vinden het er naar afbakbroodjes en kinderboerderij ruiken. „De achterkant van je hielen blijft plakken, er is hier goed gefeest.” Dat klinkt allemaal nog braaf, maar dan volgt een soort hel. Zo hangt er een pocketpussy aan het plafond vastgeplakt (Google maar even wat dat is). Een doucheputje is gevuld met lange haren en sperma. Een slaapkamer van student Sloopkogel Duco ruikt volgens Emma Wortelboer naar „ranzige tieners die vijftien weken niet hebben gedoucht.”

ruiken-en-likken bnnvara
Max Terpstra en Emma Wortelboer in hun nieuwe domein: troep. Foto: BNNVARA

De toppunten van goorheid zijn voor Terpstra en vuilnisbak die drie jaar niet geleegd is, voor Emma Wortelboer een vuilnisgat in de grond waar alles wat (heel erg) vies is, in wordt gekieperd. De eerste kiest voor de wedstrijd uiteindelijk iets wat ooit een servetje was. Zijn rivale komt aan zetten met iets ondefinieerbaars waarin maden wonen.

Emma Wortelboer heeft grenzen, jawel

Emma Wortelboer legt Ruiken & Likken nog even uit: „Max vertelde mij eens dat hij nergens vies van is. Ik ken mijn eigen grenzen op dit gebied, dus dacht: dat wil ik wel eens zien. Zo bedachten we dit programma.” Terpstra daarop: „Ik had totaal niet verwacht dat ik zoveel te weten zou komen over hoe vies wij zelf eigenlijk zijn. Volgens microbioloog Raymond zijn er bijvoorbeeld weinig dingen zo vies als onze eigen tong.”

Er zullen best mensen zijn die deze ongekende ranzigheid willen zien. Je zou ook kunnen zeggen: je kunt het ook niét maken en uitzenden. Laten we in elk geval hopen dat dit geen nieuwe TikTok-challenge wordt. Laat het ruiken en likken maar aan Emma Wortelboer en Max Terpstra over.

Aantal blikken uit 5: 2,5

Blik Buis illustratie

Van Ruiken & Likken verschijnt elke woensdag een nieuwe aflevering op YouTube (BNNVARA).

The Little Mermaid: wie ooit #NotMyAriel twitterde, zou naar de bios moeten rennen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Gore dingen Ruiken & Likken met Emma Wortelboer en Max Terpstra: waarom zou je het doen?
Sluiten