Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeding 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Opvoedvraag: ‘Ik wil mijn kind genderneutraal opvoeden, maar ben bang voor de reacties van anderen’

Kinderen opvoeden gaat soms gepaard met lastige situaties en ouderlijke zorgen. Daarom beantwoordt Lisa van den Akker, hoofdredacteur van Famme en J/M Ouders én moeder van vier kinderen, wekelijks speciaal voor Metro een opvoedvraag van ouders. Deze week een vraag van Iris: „Ik wil mijn kind genderneutraal opvoeden, maar ben bang voor de reacties van anderen.”

Hoe kom je daar overheen? Lisa schiet te hulp.

Opvoedvraag: ‘Ik wil mijn kind genderneutraal opvoeden, maar ben bang voor de reacties van anderen’

„Hoi Lisa, 

Wij zijn sinds een twee jaar de trotse ouders van een dochter. Ze heet Alex en dat is een bewuste keuze. We wilden namelijk een genderneutrale naam, omdat wij ons kind genderneutraal willen opvoeden. Voor ons betekent dat niet dat we ontkennen dat ze een meisje is, maar we willen haar niet in het ‘hokje’ van een meisje stoppen. Ze heeft net zoveel auto’s als poppen en ze draagt geregeld kleding van de jongensafdeling. Toen ze een baby was, viel dat nog niet zo op, maar nu ze ouder wordt, beginnen mensen er vragen over te stellen. Ik vind het lastig om daarmee om te gaan en om ervoor uit te komen dat wij haar genderneutraal willen opvoeden. Wat kan ik doen?

– Groetjes,

Iris”

Het antwoord

„Hai Iris,

Ik begrijp dat je je zorgen maakt over de reacties van anderen als je ervoor kiest om je kind genderneutraal op te voeden. Maar onthoud, jij bent de ouder en het is jouw keuze hoe je je kind opvoedt. Dat mensen het niet begrijpen of vreemd reageren, kun je helaas niet voorkomen, maar er zijn wel een paar tips om met deze reacties om te gaan.

Ten eerste, informeer jezelf. Leer zoveel mogelijk over genderneutraliteit en weet waarom het voor jou belangrijk is. Dit zal je helpen om je keuze gemakkelijker aan anderen uit te leggen. Wees daarnaast voorbereid op reacties. Bedenk van tevoren wat voor vragen of opmerkingen je kunt verwachten en hoe je hierop kunt reageren. Blijf kalm en zelfverzekerd in je antwoorden.

Verder hoef je natuurlijk niet per se met jan en alleman over jouw opvoeding te praten. Kies je gesprekspartners zorgvuldig. Zoek steun bij mensen die je vertrouwt en die openstaan voor verschillende opvattingen. Zoals familie en goede vrienden.

Als je er toch met iemand over praat die negatief reageert, wees dan geduldig en respectvol. Niet iedereen zal direct begrijpen waarom je je kind genderneutraal opvoedt. Leg rustig uit waarom je deze keuze maakt. Geef anderen de tijd om het te begrijpen en sta open voor een dialoog.

Als je er behoefte aan hebt, kun je ook steun zoeken bij gelijkgestemden. Online gemeenschappen of Facebookgroepen kunnen waardevolle steun bieden. Je kunt andere ouders ontmoeten die vergelijkbare ervaringen hebben gehad en van hun advies leren.

Maar het allerbelangrijkste is: onthoud dat jij als ouder het recht hebt om te bepalen hoe je je kind opvoedt, zolang je ervoor zorgt dat het welzijn en de veiligheid van je kind voorop staat. Blijf trouw aan jezelf en aan je kind. Je doet wat je denkt dat het beste is, en dat is het belangrijkste.

Wil je nog tips over hoe je genderneutraal kunt opvoeden? Die vind je hier.

Succes!”

Andere artikelen over opvoeding vind je hier.

Opvoedvraag: ‘Mijn dochter (4) weigert haar tanden te poetsen, wat kan ik doen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.