Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 5 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Emma Wortelboer ontwapenende bemiddelaar tussen tieners en ouders

„Dat snap je als je ouder bent.” Arggggggh. Elke tiener heeft zijn of haar ouders dat weleens (of heel vaak) horen zeggen. Emma Wortelboer zeker. Zoals haar nog thuiswonende jongere zusje nu ook regelmatig overkomt. Weet je wat?, dacht Emma. Daar maak ik een tv-programma van.

Dat Snap Je Als Je Ouder Bent is gelijk ook de titel van het nieuwe programma van Emma Wortelboer. Vanaf vanavond is het op NPO 3 te zien. Metro bekeek de eerste aflevering alvast voor Blik op de Buis. In deze rubriek worden nieuwe programma’s of opvallende zaken van tv-omroepen en streamingdiensten besproken en beoordeeld.

Emma Wortelboer en de tiener/ouder-problemen

Niet bij je vriendje mogen blijven slapen. Geen tattoo mogen laten zetten. Niet tot laat op straat rondhangen. Een tijd meekrijgen om thuis te komen. Niet te lang mogen gamen, terwijl op de bank hangen en heel lang naar een boek staren wel prima is. Het zijn allemaal van die probleempjes (voor pubers héél grote problemen) die spelen met hun vader en moeder. Misschien kan ik daar wel iets aan doen, bedacht Emma Wortelboer. Ze besloot de bemiddelaar tussen kids en ouders te worden. „Ik ben heel onpartijdig en vind niks van de meningen van de ouders en de kinderen. Hooguit een beetje vermoeiend, haha”, zei Emma vanmorgen in de De Telegraaf.

Op Instagram liet zij zich vandaag overigens op een leuke tienermanier zien, om wat aandacht voor Dat Snap Je Als Je Ouder Bent te vragen.

Eigen programma voor Emma Wortelboer

Emma Wortelboer vroeg zich in Boerderij Van Dorst onlangs openlijk af waarom zij na zes jaar BNNVARA nog geen eigen programma had. Bij Raven van Dorst logeerde zij toen samen met Maarten van Rossem. Emma deed al het werk, terwijl Metro-panellid Van Rossem op een stoel toekeek: „Ik doe niks.” Iets zelf doen wilde Emma Wortelboer bij haar omroep juist wel. Met Dat Snap Je Als Je Ouder Bent heeft zij dan toch maar mooi een eigen programma te pakken.

Maar dan moet het wel wat zijn natuurlijk. Metro zag inmiddels dat het wel goed zit. De problemen die tussen ouders en jongeren spelen zijn voor velen, zo niet iedereen, herkenbaar. Dat maakt het prettig om naar te kijken. Wie weet is er plaatsvervangende schaamte over dat je je zelf ooit zo hebt gedragen. Of denk je juist: zie je wel! Ik had toen gewoon gelijk! Emma Wortelboer is binnen al dat problemengeweld een ontwapende bemiddelaar. Ze is leuk en goudeerlijk en vond de ‘probleemgevallen’ overigens door een simpele oproep aan tieners te doen.

Aleze moet altijd maar thuis zijn

In de eerste aflevering trapt zij af met de hardwerkende zakenvrouw en moeder Kitty. Haar dochter Aleze (18) is het nooit eens met de strikte regels die mams hanteert. „Dat is belachelijk en stom.” Kitty vindt echter: „Ik moet er als moeder voor zorgen dat Aleze veilig blijft.” De regels onder meer: haar dochter wordt altijd opgehaald. In de zomer moet zij om 21.00 uur thuis zijn, in de winter om 20.00 uur. En vanuit school moet Aleze direct naar huis komen, zonder vrienden.

Emma Wortelboer was zelf thuis ook de gemakkelijkste puber niet, gaf ze al eens toe. Het grootste probleem: je als jongere nog niet zo goed kunnen uiten. Want vooral in communicatie zit het probleem natuurlijk. Bemiddelaar Emma probeert dat in goede banen te leiden en de ouders en kinderen die aan Dat Snap Je Als Je Ouder Bent meedoen wat dichter bij elkaar te brengen. Thuis bij Kitty moet Emma haar schoenen uittrekken. Want tja, regels zijn regels bij mams. Tegen de jonge kijkers thuis, zegt de presentatrice: „Als je denkt dat jij de enige bent die nooit wat mag van je ouders, dan heb je het mis.”

Contract met nieuwe regels

Kitty en Aleze zien elkaars standpunten niet. De dochter kapt discussies al snel af („laat maar, het is al goed”). En dan heb je moeder op de kast natuurlijk: „Neehee, het is niet goed…” Om elkaar standpunten wél te kunnen begrijpen, neemt Emma Wortelboer de twee mee ‘op een uitje’. In dit geval moet of mag moeder Kitty aanschuiven in de online talkshow Wagwan. Daar voert zij dezelfde discussie als thuis, terwijl Aleze op afstand meekijkt. Het gesprek in Wagwan krijgt een verrassende en heftige wending. Eentje die Emma Wortelboer ook niet zag aankomen.

Wat dat is en hoe het uitpakt? Dat gaan we nu nog niet verklappen natuurlijk. Maar een eindoordeel komt er. Met een door Emma Wortelboer opgesteld contract en daarop eventuele nieuw afgesproken regels.

Een foto van Erik Jonk in Blik op de Buis
Foto: Femmy Weijs / Metro.

Aantal blikken: 3,5 uit 5.

Dat Snap Je Als Je Ouder Bent is vanaf vandaag (5 oktober) zes dinsdagen om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO 3 te zien. Na vijf afleveringen is het op de laatste wegens een voetbalwedstrijd van het Nederlands Elftal even twee weken wachten.

Arjen Lubach doet mee aan Vlaamse versie De Slimste Mens, mét honkbalknuppel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.