Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 29 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Khalid & Sophie-kijkers verbaasd over seksfilm oude Franse schrijver en jonge meisjes: ‘Is dit kunst?’

De Nederlandse filmmaker Stefan Ruitenbeek maakte een erotische film met de controversiële Franse schrijver Michel Houellebecq (66) in de hoofdrol. Gisteravond vertelden Ruitenbeek en zijn ‘actrices’ over het kunstproject, waarbij een oude man seks heeft met jonge meisjes. Maar Khalid & Sophie-kijkers worden toch ongemakkelijk bij het item.

Houllebecq is één van de grootste Franse literaire schrijvers en deze seksfilm maakte dan ook in Frankrijk en omstreken heel wat los. De schrijver spande namelijk uiteindelijk een rechtszaak aan tegen Ruitenbeek en wilde op het laatste moment niet dat de seksfilm uitkwam. Maar Houllebecq verloor die rechtszaak.

Controversiële seksfilm over Michel Houellebecq

Ruitenbeek, van kunstcollectief KIRAC, is de bedenker van de film. Maar waarom wil je een pornofilm maken met een oude schrijver die seks heeft met jonge meisjes? De vrouw van de controversiële schrijver blijkt achter het voorstel te zitten. Presentatrice Sophie Hilbrand vraagt zich af waarom Ruitenbeek een seksfilm met deze schrijver wilde maken. „Ik denk dat ik me afvraag waarom jullie dit willen doen. Waarom willen zij zich op die manier gaan uiten?”, waarmee ze met ‘jullie’ de schrijver én zijn vrouw bedoelt.

De erotische modellen Jini Jane en Isa zitten ook in de Khalid & Sophie-studio en komen voor in de film. Ook aan hen vraagt Hilbrand waarom zij mee wilden werken aan zo’n film. Jane bleek nieuwsgierig naar de „complexe seksuele relatie” tussen Houllebecq en zijn vrouw. „Die heel pervers is, iets wat ik nog nooit heb meegemaakt.” Ze was nieuwsgierig of ze het met zo’n oude man zou kunnen doen. Een man die volgens haar alleen wil roken of seks wil en ze was benieuwd wat er gebeurde als je „als jong meisje jezelf geeft.” Ze noemt het fascinerend dat Houllebecq, ondanks zijn oude lichaam, heel gepassioneerd is. „Gepassioneerder dan sommige jongere mannen met wie ik het bed heb gedeeld.” Ook Isa bleek geïnteresseerd vanwege de kunstzinnige en ideologische insteek.

Khalid & Sophie-kijkers verbaasd over item

De schrijver wil uiteindelijk niet dat film verschijnt, de filmmaker kreeg zijn gelijk in de rechtbank en de film gaat verder. Het is een complex verhaal, volgens Ruitenbeek, waarvan hij nog niet durft te zeggen hoe het afloopt.

Menig Khalid & Sophie-kijker blijkt ietwat verbouwereerd voor de televisie te hebben gezeten. Uit de reacties klinkt verbazing en ongemakkelijkheid. „Waar zit ik naar te kijken?”, „Wat is dit voor verhaal?” en „Wat nou kunst?”, is te lezen in de berichtgeving.

https://twitter.com/albertgoudberg/status/1640776839449792513

https://twitter.com/WebMerel/status/1640765780412301323

https://twitter.com/maureenweijzig/status/1640766712193712138

https://twitter.com/Flixaddicted/status/1640773763351322625

https://twitter.com/martinveen/status/1640767686631194629

https://twitter.com/rubbie14/status/1640766793382854659

Je kijkt Khalid & Sophie terug via NPO.

Seks met een robot? Dat komt eraan, vertellen experts bij HLF8

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.