Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 15 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Indrukwekkend verhaal van reddingsteam in Oranje Helmen in Turkije: ‘Dapper en hartverscheurend’

Het Nederlandse zoek- en reddingsteam USAR trok de dag na de aardbeving in Turkije en Syrië naar het rampgebied. Zes dagen lang zochten de reddingswerkers met man en macht naar overlevenden in een compleet verwoest gebied. Het team wist twaalf mensen en een hond levend onder het puin vandaan te halen, maar maakte ook ontelbaar veel leed mee. Hun indrukwekkende verhaal werd opgetekend in de documentaire Oranje Helmen in Turkije.

Journalist Geertjan Lassche reisde mee met het team om verslag te doen van hun werk. „De scheidslijn tussen hero en zero is flinter-, flinterdun”, vertelt teamleader Kees van den Berg aan het begin van de documentaire. En dat wordt pijnlijk duidelijk.

Oranje Helmen in Turkije

We zien een aantal succesvolle reddingen. 49 uur na de aardbeving wordt het team gewezen op twee levende mensen onder het puin. De reddingswerkers maken een gat en horen hulpkreten. „Als je die reactie hoort, dan denk je: yes, dit is het. We gaan toch wat betekenen. Dat is gewoon een geweldig moment om mee te maken”, vertelt tolk Cemal Em. Een vrouw en een jong meisje worden levend onder het puin vandaan getrokken. „Ze kwam er helemaal in shock uit. Ik krijg er weer kippenvel van”, vertelt verpleegkundige Robert Bruines. „Dat is waarvoor we in het rampgebied zitten. Dat is prachtig.”

Verpleegkundige Conny Wachtmeester vertelt: „Je kunt met geen woorden beschrijven hoe het voelt om iemand onder het puin vandaan te halen. Dat is heel bijzonder. Euforisch. Daar train je voor en daar doe je het voor.”

‘Moment zal me altijd bijblijven’

109 uur na de aardbeving, ver voorbij de kritieke grens van 72 uur, wordt een jongetje gered dat vastligt onder een betonplaat. Ibrahim, zo heet het jongetje, ligt bekneld met zijn arm. Er wordt gevreesd voor amputatie, maar dat blijkt niet nodig. Onder luid geklap en gejuich wordt hij onder het puin vandaan gehaald. „Toen Cees naar de basis belde en zei: ‘Zorg dat de dokter klaar is voor een mogelijke amputatie’, kreeg ik echt een brok in mijn keel. Gelukkig was het uiteindelijk niet nodig. Dat moment zal mij altijd bijblijven”, vertelt Em.

Maar er moeten ook keiharde keuzes worden gemaakt. Soms besluit het team niet tot redding over te gaan, zelfs als er tekenen van leven zijn. „Dan kom je op een plek waar mensen hoorbaar zijn. En dan moet je toch met elkaar besluiten om daar geen actie op te zetten”, vertelt Van den Berg. „Dat is natuurlijk heftig. Dan liggen de emoties heel dicht bij elkaar. Van het redden van mensen tot het besluiten om mensen aan hun lot over te laten. Zo voelt dat dan wel even.”

‘Grote buiging voor redders’

Kijkers zijn diep onder de indruk van de documentaire. „Wat een dappere mensen! Die machteloosheid, het gevaar, de liefde, de passie, de overwinning op redden”, schrijft iemand. „Ik heb tranen met tuiten gehuild, ben zelfs weggelopen door onmacht op tv. Een grote buiging voor de redders.”

https://twitter.com/hw_ens/status/1625617039913000978?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

https://twitter.com/CarolineBerkhof/status/1625642435111002114?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

https://twitter.com/PaulVerweijen/status/1625769629254549504?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

https://twitter.com/Nigoalp/status/1625782520196263937?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

https://twitter.com/linda_zoon/status/1625785201929424896?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

https://twitter.com/winnyking/status/1625790732022738949?s=20&t=78iT6MTNAm24P1hy0IKSKg

Je kunt Oranje Helmen in Turkije terugkijken via NPO Start

First Dates VIPS-special: date van OnlyFans-ster Fabiola Volkers stelt dé brandende vraag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.