Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 4 nov 2022
Leestijd: 4 minuten

Oud-deelnemers over de schaduwzijde van realityprogramma’s: ‘Begeleiding of nazorg ontbreekt’

Lang Leve de Liefde, Hollands Next Top Model, de Bachelor, Love Island, Big Brother; realityprogramma’s zijn niet meer weg te denken uit de televisiewereld. Voor de deelnemers is het programma even hun leven, totdat de camera’s na afloop uitgaan. En wat gebeurt er dan? Oud-HNTM deelnemer Daelorian van der Kolk en winnares van de De Bachelor Merel Beks gaven gisteravond bij Jinek een kijkje in het leven tijdens én na een deelname aan een realityprogramma.

De wereld van een realityster is namelijk niet altijd zo glamoureus als het lijkt.

Daelorian raakte depressief na opnames HNTM

In 2013 deed de destijds 16-jarige Daelorian van der Kolk mee aan het modellenprogramma Holland’s Next Top Model (HNTM). „Je verdwijnt in een bubbel: het programma is je hele wereld en niets daarbuiten bestaat meer”, vertelt Van der Kolk. „Ik hing mijn hele persoonlijkheid op aan het programma, van dit is wie ik ben en dit is wat ik doe, maar dan kom je thuis en dan is het ineens weg. En niemand begrijpt je eigenlijk, behalve de mensen die ook hebben meegedaan.”

Van der Kolk won het programma niet, maar kreeg wel een driejarig modellencontract aangeboden. Een droom voor velen, ook voor Van der Kolk, maar toch raakte zij uiteindelijk in een depressie verstrikt. „Het kwam niet alleen door het programma, maar het heeft zeker wel een rol gespeeld. Ik had bepaalde verwachtingen door dingen die tegen mij waren gezegd, maar het succes van mijn modellencarrière bleef een beetje uit, waarna ik echt in een zwart gat viel.”

Afwijzingen krijgen hoort bij het leven van een model, maar het viel Van der Kolk als tiener heel zwaar. „Als je daar niet op voorbereid wordt, dan vat je het allemaal heel persoonlijk op”, vertelt Van der Kolk. „Voelde je je mislukt?” vraagt Eva Jinek haar, waarop Van der Kolk bevestigend antwoordt.

Bachelor-winnares Merel kijkt met gemixte gevoelens terug op deelname

Van der Kolk is niet de enige die tegen dit soort obstakels is aangelopen na het meedoen aan een realityprogramma. Ook Bachelor-winnares Merel Beks viel in een zwart gat naar haar deelname aan het programma. Voor haar waren vooral de reacties van de kijkers zwaar. „Jij weet al wat er gaat gebeuren, want de opnames zijn al geweest en het is niet live. Maar je kan en mag er niet op reageren, want dan geef je misschien wel iets weg wat nog geheim moet blijven”, vertelt Beks. „Ik vond het echt heel intens om te lezen wat iedereen van mij vond.”

Beks kijkt met gemixte gevoelens terug op het programma. „Het is toen een hele positieve ervaring geweest, maar het heeft ook wel mijn leven heel erg veranderd, ook op negatieve vlakken eigenlijk. Het is een hele emotionele rollercoaster geweest en zeker wat na het programma is gebeurd, is heel intens. En ik vind dat ze mij daar niet goed genoeg op hebben voorbereid”, deelt Beks. „Want je stapt zo’n programma niet in met het idee dat je gaat winnen, dus ik was er helemaal niet mee bezig wat er zou kunnen gebeuren als ik wél zou winnen.”

Begeleiding en nazorg ontbreekt bij meeste realityprogramma’s

Maar weten mensen inmiddels niet waar ze aan mee doen, hoe realityprogramma’s werken en wat de nasleep kan zijn? „Bij mij was er tien jaar geleden nog niets over bekend”, begint Van der Kolk. „Er komen nu steeds meer mensen met dit soort verhalen naar buiten, maar tijdens en vooral na de programma’s is er gewoon nog steeds geen goede begeleiding of nazorg.” Beks is het hiermee eens: „Er is te makkelijk over nagedacht.”

Tijdens haar deelname aan de De Bachelor heeft Beks bijvoorbeeld nooit mediatraining gehad. „Ik had het heel fijn gevonden, zeker als ik nu terugkijk naar wat ik allemaal heb geplaatst, om mediatraining gehad te hebben”, vertelt Beks. Begeleiding na het programma ontbrak bij Beks ook: „Tijdens de opnames hadden we een psycholoog die ons begeleidde, maar daarna niet meer. Ja, op eigen verzoek kon je natuurlijk hulp zoeken, maar ik ben een sterk persoon en dat zou ik zelf niet zo snel doen.” Tafelgast Alexander Klöpping noemt het ook de verantwoordelijkheid van de zender om nazorg te regelen, niet van de deelnemers zelf.

Om dit probleem verder aan te kaarten, is Van der Kolk begonnen met de podcast En dan?. Hierin spreekt ze allerlei oud-deelnemers van realityprogramma’s over hun ervaringen. „Ik roep niet op om te stoppen met realityprogramma’s, maar ik denk als er ook maar één persoon verantwoordelijkheid wordt gemaakt voor de mentale nasleep, dat we al een stuk verder zijn.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTLXL.

Nick en Simon brengen allerlaatste single uit, maar verdwijnen toch niet helemaal uit de spotlights

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oud-deelnemers over de schaduwzijde van realityprogramma’s: ‘Begeleiding of nazorg ontbreekt’
Sluiten