Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Buitenland 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Klimaatactivisten slaan weer toe: groentesoep tegen een Van Gogh-schilderij in Rome

Het is weer raak: klimaatactivisten hebben vandaag weer soep gegooid tegen een Van Gogh-schilderij. Dit keer gaat het om groentesoep tegen het schilderij De Zaaier, dat in het museum Palazzo Bonaparte in Rome hangt.

Het Van Gogh-schilderij is volgens het Italiaanse persbureau ANSA niet door de groentesoep beschadigd, omdat het wordt beschermd door glas.

Klimaatactivisten van Italiaans tak van Extinction Rebellion achter protestactie

De beveiliging zou direct na het protest in actie zijn gekomen en de ruimte waar de Van Gogh hangt hebben afgesloten voor publiek. Het werk in Rome komt uit 1888 en is uitgeleend door het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Van Gogh heeft in totaal meer dan dertig tekeningen en schilderijen met het thema zaaiers op zijn naam staan.

Ultima Generazione, de Italiaanse tak van Extinction Rebellion, zou achter de actie zitten. Volgens ANSA lijmden activisten van deze groep zich eerder aan een kunstwerk van Sandro Botticelli.

Meisje met de Parel was vorige week het doelwit

Vorige week was Vermeers Meisje met de Parel in het Mauritshuis in Den Haag nog het doelwit van klimaatactivisten. Twee klimaatactivisten (Wouter Mouton en David S.) lijmden zich vast aan het glas dat voor het schilderij Meisje met de parel hangt en aan de muur naast het doek. Een ander persoon, Pieter G., filmde het tafereel. De activisten droegen tijdens de actie T-shirts van de Britse actiegroep Just Stop Oil.

Die actie bleef niet onbestraft: de mannen werden aangehouden en twee van hen moesten gisteren al voor de rechter verschijnen. M. en G. ontvingen beiden een celstraf van 2 maanden, maar zijn het niet eens met de uitspraak en gaan daarom in hoger beroep. M. vindt de straf van twee maanden cel, waarvan een voorwaardelijk, te hoog, bevestigde zijn advocaat na berichtgeving van RTL Nieuws. „Dit is niet de manier om met een actievoerder om te gaan.”

De derde verdachte verschijnt vandaag voor de rechter.

Van Gogh, Monet en óók nog eens Koning Charles

Klimaatactivisten hebben de afgelopen tijd al vaker toeslagen: zo werd afgelopen maand een kunstwerk van Van Gogh bekogeld met soep, eentje van Monet met aardappelpuree en werd het wassen beeld van koning Charles ingesmeerd met taart. De actiegroep Just Stop Oil is fanatiek bezig.

Uit de kunsthoek klonk vrees. „We zijn bezorgd over het behoud van ons cultureel erfgoed”, liet de Museumvereniging, de brancheorganisatie van musea, eind oktober weten. „We snappen dat klimaatactivisten actie willen voeren, maar we zijn tegen deze methode omdat er grote schade kan ontstaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Klimaatactivisten slaan weer toe: groentesoep tegen een Van Gogh-schilderij in Rome
Sluiten