Iza de Bruin
Iza de Bruin Televisie 31 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Dit verandert er voor de mensen die meeliften op andermans Netflix-account

De tijd dat je kan meeliften op andermans Netflix-account is bijna voorbij. Op de manier waarop het nu gaat, zorgt ervoor dat Netflix (en eigenlijk alle streamingdiensten) veel geld misloopt. De streamingdienst gaat daarom ‘meeliften’ vanaf 2023 stukken moeilijker maken.

En dat heeft consequenties voor een hoop Nederlanders. Maar liefst een kwart van de gebruikers is namelijk nu aan het ‘meeliften’.

Kleine lettertjes

Meeliften houdt in dat gebruikers hun account delen met anderen. In Nederland hebben 3,2 miljoen huishoudens een abonnement op Netflix, meldt Telecompaper aan NU.nl. Volgens de marktonderzoeker wordt 26 procent van alle Netflix-accounts in ons land gedeeld met mensen buiten het eigen huishouden. Omgerekend betekent dat in alleen al Nederland ruim 800.000 huishoudens meeliften op andermans account.

In de kleine lettertjes van de voorwaarden van de streamingdienst staat aangegeven dat het account alleen voor je eigen huishouden mag worden gebruikt. Toch kneep Netflix voorheen een oogje toe, maar daar komt nu dus verandering in. Een risico is het zeker, want een te harde aanpak kan ervoor zorgen dat gebruikers hun abonnement opzeggen. Er is immers genoeg concurrentie.

Netflix heeft geld nodig voor investeren in nieuwe content

In Nederland loopt het bedrijf door het meeliften 6,6 miljoen euro per maand mis, maar die bedragen zijn in het buitenland natuurlijk veel groter. Volgens Netflix deelden in het eerste kwartaal van dit jaar 100 miljoen van de in totaal 220 miljoen abonnees hun account met mensen buiten het huishouden.

Als al die mensen zelf voor Netflix zouden betalen, had de streamingdienst minstens een half miljard euro omzet per maand extra. En dat geld heeft het videoplatform naar eigen zeggen hard nodig om te blijven investeren in nieuwe content.

Hoe nu verder?

Het lijkt er op dat Netflix niet streng gaat handhaven op het verbod, maar juist wil inzetten op een ‘alternatief’. Door een bedrag van waarschijnlijk 3 of 4 euro per maand te betalen, kunnen abonnees hun account legaal delen met anderen. Daarvoor roept Netflix subaccounts in het leven: een account voor iemand buiten het eigen huishouden.

In eerste instantie klinkt een paar euro per maand weinig, maar als je nagaat dat je dat niet voor je eigen huishouden betaalt maar juist voor iemand die meelift, is het opeens een stuk meer. Om overstappen te stimuleren is het sinds kort mogelijk om een Netflix-profiel over te zetten naar een ander account.

Recordaantal klachten voor NS, maar toch gaan er nog minder treinen rijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.